Annons
Annons
Par på elsparkcyklar i Paris.

Nu går det inte längre att hyra elsparkcyklar för att ta sig runt i Paris. Den nya lagen trädde i kraft 1 september 2023. Foto: Unsplash

Nyhet

Klart: Paris är första huvudstaden i Europa att förbjuda elsparkcyklar

I våras röstade Parisborna om att stoppa uthyrning av elsparkcyklar och så många som 9 av 10 var positiva. Nu säger Paris farväl till dessa elsparkcyklar – som första huvudstaden i Europa.

Text: Karin Wimark • 2023-09-03 Uppdaterad 2023-09-03

Sedan augusti övergick till september har 15 000 el-scootrar försvunnit från Paris gator från uthyrningsföretag som Lime, Tier och Dott. Fredagen den 1 september började nämligen förbudet mot uthyrning av elsparkcyklar att gälla i Paris – den första huvudstaden i Europa att slopa de kontroversiella cyklarna.

Medan många uppskattade det smidiga sättet att ta sig runt i Paris, var andra rejält trötta på att behöva sicksacka mellan kringslängda elsparkcyklar på trottoarer och på gator. Mängden olyckor har spätt på frustrationen och dödsolyckan 2021 fick staden att hota med förbud. I april 2023 hölls en folkomröstning där nästan 90 procent av medborgarna som röstade var emot uthyrning av batteridrivna elsparkcyklar.

Parkerade elsparkcyklar på gata i Paris.
Många i Paris var trötta på elsparkcyklarna som slarvigt parkerades på gator och trottoarer. I april 2023 skedde en folkomröstning om att förbjuda dem för gott. Foto: Unsplash

Paris var en av de allra första städerna i världen med att introducera elsparkcyklar till uthyrning 2018. Men de senaste fem åren har som sagt inte varit friktionsfria. Precis som i många andra städer har flertalet åtgärder vidtagits genom åren. Begränsade maxhastigheter, antalet operatörer, böter för att åka på trottoarer, i parker och att åka två tillsammans var bara några av reglerna som infördes, något som inte räckte för att tillfredsställa de missnöjda Parisborna.

Solnedgång och trottoar med människor i Paris.
Nu är gatorna rensade från elsparkcyklar från uthyrningsföretag i Paris. Men privata elsparkcyklar är ännu lagligt. Foto: Unsplash

Sedan fredagen 1 september är alltså elsparkcyklar från uthyrningsföretagen borttagna från gatorna i Paris. De 15 000 elsparkcyklarna har nu flyttats till städer som London, Köpenhamn och Tel Aviv. Det är fortfarande lagligt att använda sin egen privata elsparkcykel i staden.

Paris för nybörjare – 17 bästa tipsen för att upptäcka staden

Därför är Belleville den hetaste stadsdelen i Paris


Text: Karin Wimark • 2023-09-03
FrankrikeNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top