Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Nyhet

Påskön inför hårdare regler för turister – vill skydda öns unika särart

Påskön, eller Rapa Nui, är den senaste i en rad destinationer som nu väljer att införa begränsningar i hopp om att bekämpa de negativa effekterna av överturism. Ett tak ska sättas på antalet turister som får besöka den isolerade ön och den tillåtna längden för ett besök minskar.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-06 Uppdaterad 2021-06-23

Den exotiska ön utanför Chile är en drömdestination för många. Här väntar växtbeklädda kratrar, fascinerande historia och så klart: De massiva stenstatyerna som ön kanske mest är känd för. 

Men i takt med att den globala turismen ökar och allt fler resenärer har möjlighet att uppfylla sina resedrömmar, ökar även oron för att Rapa Nuis växande popularitet ska skada dess kultur och känsliga ekosystem. 

Från början av augusti 2018 kan turister därför bara stanna i max 30 dagar, tidigare var samma siffra 90. Myndigheterna planerar även att införa ett årligt tak på hur många som får besöka ön, men det exakta antalet är ännu inte fastställt. 

Enligt 2017 års folkräkning bor det cirka 7 750 invånare på Påskön. En siffra som nästan dubblerats de två senaste decennierna. Ökningen förklaras till en stor del av den växande turistindustrin. 

Påskön inför hårdare regler för turister – vill skydda öns unika särart
Foto: istock

Enligt öns borgmästare Petro Edmunds är det 3 000 invånare för mycket. 

– Ön har redan tagits över av utlänningar. De skadar vad som är unikt med den lokala karaktären – vår 1000-åriga kultur håller på att förändras, och inte till det bättre, säger han till nyhetsbyrån AFP, enligt The Independent.

Så här ser statyerna på Påskön ut – egentligen

Städer dolda från omvärlden – 11 av världens mest avskilda samhällen


Text: Johanna Jackson • 2018-08-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen