Annons
Annons
Riomaggiore, Italien. Foto: Istock.

Riomaggiore, Italien. Foto: Istock.

Ecuador

9 populära platser som har fått nog av turism

Vi reser som aldrig förr. Stora tillströmningar av turister kan naturligtvis vara positivt för lokala företag i form av ekonomiska möjligheter och vinster. Samtidigt finns det även platser som har blivit så pass populära att de nästan dukar under av turism.

Text: Johanna Jackson • 2016-11-14 Uppdaterad 2021-06-23

”Turismen är en av de mest motståndskraftiga och snabbast växande ekonomiska sektorerna (i världen)…”, slår Taleb Rifai, generalsekreterare för Världsturismorganisationen fast, i en ny rapport från november 2016.

I den kan man även läsa att den globala turismen ökade med fyra procent, eller cirka 34 miljoner människor, under årets första nio månader jämfört med samma period i fjol. 

Men trots potentiella ekonomiska vinningar kan Ù�kad turism så klart även ha stora negativa konsekevenser för platser och utgöra ett hot antingen mot miljön eller mot lokalbefolkningens livskvalitet. (Och då har vi inte ens tagit med aspekten av att flygresande i sig anses vara ohållbart och inte speciellt miljövänligt). 

Här är nio ställen där trycket från turismen börjar bli för stort och där antingen beslutsmakare eller invånare har satt ner foten med ett tydlig budskap: ”Åk någon annanstans, vi klarar inte av fler turister.” 

1.  Santorini – invånare: 18 880

9 populära platser som har fått nog av turism

Den ljuvliga vulkanön som tillhör Kykladerna besöks under högsäsongen mellan maj och september av drygt 10 000 kryssningsturister dagligen. Med start 2017 kommer ön att begränsa antalet turister som kommer med kryssningsfartyg till max 8 000 per dag. Inga begränsningar är dock planerade för flygtrafiken. 

Vart ska jag åka istället? Spana in: Greklands 10 bästa öar – hitta ön som passar dig

2. Venedig – invånare: 55 000

9 populära platser som har fått nog av turism

Förutom hotet från översvämning och stigande vattennivåer utgör massturismen ett problem för den historiska kanalstaden. Under högsäsong kan så många som 60 000 kryssningsturister om dagen stiga i land i staden. 

I dagsläget finns det inga officiella planer på att begränsa turismen till Venedig men invånarna pyr av ett ökande missnöje. Under hösten har flera demonstrationer ägt rum på stadens gator. Många oroar sig för stigande hyror och det faktum att flera lokala företagare tvingas slå igen till förmån för verksamheter som riktar sig till turister. 

Ute efter alternativ? 15 fantastiska kanalstäder som inte är Venedig

3. Galapagosöarna – invånare: 25 000

9 populära platser som har fått nog av turism

Galapagos utgörs av 19 stycken öar som tillhör Ecuador. Öarna är kända för sitt unika ekosystem och sina endemiska växt- och djurarter. 2007 blev hotet från turism så stort att FN:s Unesco listade dem som hotade världsarv. Idag är 97 procent av öarna skyddade av reservat och turismen regleras och kontrolleras noggrant. Detta bidrog till att Galapagos togs bort från listan över hotade världsarv 2010. 

Tips på alternativ: Bästa platserna för att se världens mest utrotningshotade djur i det vilda & Lista: Världens mest avlägsna öar

4. Thailand, flera öar

9 populära platser som har fått nog av turism
Koh Tachai.

Under 2015 och 2016 har thailändska myndigheter gjort flera insatser för antingen begränsa eller stoppa turismen helt. Koh Tachai som tillhör Similanöarna är stängd för obestämd tid och till öarna Koh Khai Nok, Koh Khai Nui och Koh Khai Nai har turismen blivit strikt begränsad. Samtliga är populära bland snorklare. MÙ�nga av de populära strandklubbarna som låg på Surin Beach i Phuket är dessutom ett minne blott numera efter att en stor rivningsaktion inleddes under sommaren. 

Tips på andra destinationer: Minst besökta länderna i Sydostasien bland svenskar (2015)

5. Machu Picchu – invånare: 5 200

9 populära platser som har fått nog av turism

Trycket från turismen mot det kända världsarvet i Peru är stort. Enligt uppskattningar från 2014 besöktes det av hela 1,2 miljoner, vilket är 2.500 fler personer om dagen än vad som Peru och Unesco, FN:s organ för skyddandet av världsarv, hade kommit överens om. 2016 sattes ruinerna upp på Unescos lista för hotade världsarv och 2019 beräknas en utredning för hur man ska skydda Machu Picchu vara klar. Några åtgärder som kommer att sättas in inkluderar att turister enbart kommer få besöka platsen tillsammans med officiella guider under strikta tidsscheman, och att man blir tvungen att hålla sig till särskilda rutter. 

Vart kan jag resa istället för Machu Picchu? 11 ruiner du måste uppleva innan du dör

6. Barcelona, Kanarieöarna och Balearerna – invånare: 1,6 miljoner respektive cirka 2 miljoner och 1,1 miljoner 

9 populära platser som har fått nog av turism

Att Barcelonas invånare tröttnat på att bli överösta med turister är inget nytt. Redan 2012 införde Barcelona en turistskatt för övernattande turister och 2015 satte stadens borgmästare stopp för nya hotell och lovade att ta fram en plan för hållbar turism. Samma år infördes vissa tidsbegränsningar för när turister är välkomna på den kända matmarknaden La Boqueria. 

När turismen till Spanien förväntades stiga med 20 procent under 2016, mycket på grund av oroligheter i länder som Turkiet och Egypter, brast det för många invånare. I städer som Palma möttes besökare med graffitti med budskap som ”turister åk hem” och ”turism är terrorism” skriver DN

På Balearerna, som tar emot cirka 13 miljoner turister om året, och där Ibiza, Mallorca och Menorca ingår infördes en turistskatt om cirka 2 euro om dagen i juli i sommar och liknande skatter kan införas på Kanarieöarna, som också ser drygt 13 miljoner turister årligen. Slutligen planerar även Barcelona att införa ytterligare skatter för de turister som enbart besöker staden över dagen. 

Vart ska jag åka istället? Se: 18 underbart charmiga byar i Spanien

7. Antarktis – invånare: mellan 1 000 och 5 000

9 populära platser som har fått nog av turism

På grund av en besöksboom vid 2009 omförhandlades avtalet som reglerar turismen till de istäckta havs- och landmassorna. Bland annat innebar det att antal landstigna besökare begränsades till 100 personer åt gången per plats och att besökare tvingas till att följa strikta regler för att inte skada den känsliga miljön. 

Mer läsning: Städer dolda från omvärlden – 11 av världens mest avskilda samhällen & Grönland – småskaligt men storslaget

8. Cinque Terre – invånare: cirka 6 200

9 populära platser som har fått nog av turism

De pittoreska byarna i Italien är riktiga turistmagneter. 2015 uppskattades det att 2,5 miljoner turister besökte området på Italiens västkust. Men förutom ett hot mot infrastrukturen utgör turisterna även ett störningsmoment för byarnas lokalbefolkning som har tröttnat på att kryssningsturister vimlar in i grupper om hundratals och översvämmar stadens gator och torg. 

Vart kan man åka istället? 23 galet pittoreska städer i Italien

9. Island – invånare: 332 000 

9 populära platser som har fått nog av turism

Intresset för Island är lika hett som landets varma källor: Vid 2015 hade Island hela 76 procent fler besökare än det förgående året och vid slutet av 2016 beräknas landet ha fler amerikanska besökare än invånare.

I dagsläget finns det inga konkreta planer (förutom en föreslagen skatt på uthyrningssajten Airbnb) på att begränsa turismen men år 2014 utryckte Ólöf Ýrr Atladóttir, generaldirektören för Icelandic tourism board, en oro för utvecklingen och sa att man skulle undersöka möjligheten att begränsa turismen till populära sevärdheter och naturattraktioner. 

Tips på alternativt resmål: Vilda, vackra Färöarna (Obs: Från 2010)

Källor: Condé Nast Traveler, Världsturismorganisationen, Vagabond, med flera.

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

14 av världens vackraste t-banestationer

8 prylar för dig som älskar kartor

15 minimalistiska resetatueringar som kommer få dig att längta ut i världen


Text: Johanna Jackson • 2016-11-14
EcuadorGreklandIslandItalienPeruSpanienThailandAnsvarsfull turismListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen