Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Pilotens misstag: Skulle flyga till Malaysia – hamnade i Melbourne

Passagerarna ombord på AirAsiaX-planet var på väg att flyga från Sydney till Malaysia. Trodde de. Istället hamnade de i Melbourne.

Text: Johanna Jackson • 2016-09-08

Misstaget hände den 10 mars förra året, skriver The Telegraph. När flygplanets pilot skulle slå in koordinaterna till Kuala Lumpur i Malaysia råkade han slå in fel longitud för flygplanets nuvarande position, vilket ledde till att planets navigationssystem visade fel på 11 000 km. 

Felet upptäcktes inte förrän flygplanet var uppe i luften, när piloterna kunde se att planet spårades i fel riktning, enligt en officiell rapport från den australienska transportsäkerhetsbyrån (ABS). En anledning till att misstaget kunde göras var att planet inte var utrustat med ett uppdaterat system för flygövervakning, enligt rapporten.

När felet upptäcktes försökte man först rätta till det i luften. När det inte fungerade begärde piloterna att få vända och landa i Sydney. Då det inte var möjligt på grund av dåligt väder valde man i stället att gå ner i Melbourne. 

“Den här händelsen påvisar att även erfaren flygpersonal inte är immun mot datorfel”, konstaterar rapporten.

Efter tre timmar på marken i Melbourne och efter att ingenjörer fastslagit att allt såg bra ut, kunde planet lyfta mot sin ursprungliga destination. 

Hittade en 47 år lång mellanlandning i Bangkok – sen gick allt bananas

Kinesiska turister flockas till den brittiska småstaden – ingen vet riktigt varför

18 klassiska solbrännor vi helst undviker i vinter


Text: Johanna Jackson • 2016-09-08
Nyhet

Scroll to Top