Annons
Annons
Prins Carl Philip Bernadotte och kollegan Oscar Kylberg på ishotellet

Prins Carl Philip Bernadotte och kollegan Oscar Kylberg har designat ett blomstrande rum på ishotellet. Foto: Magnus Mårding

Nyhet

Kunglig design – Prins Philip har skapat ett rum på årets ishotell

Vill du uppleva den svenska midsommaren bakom en isridå? Då kan du boka rum på Icehotel i Jukkasjärvi – designat av Prins Carl Philip Bernadotte och kollegan Oscar Kylberg.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-05 Uppdaterad 2021-12-05

Vintern är äntligen här och Icehotel slår snart upp dörrarna till årets hotell. 32 konstnärer från hela världen har rest till Jukkasjärvi, 200 km norr om polcirkeln, för att färdigställa årets konstsviter och isrum. Två av dessa konstnärer är Prins Carl Philip Bernadotte och kollegan Oscar Kylberg. 

Designduon har under hösten befunnit sig i Jukkasjärvi, där de tillsammans med hotellets kreativa team samt floristen Per Benjamin har skapat sin svit i Icehotel 365, hotellets året runt-byggnad. Sviten har namnet ”En midsommarnattsdröm” och ska föra tankarna till svensk midsommar.

– Tanken är att hotellets både svenska och internationella kunder ska få uppleva något som är unikt för Sverige och vårt arv på ett lite annorlunda vis. Genom att anspela på midsommar blir det vi skapar ett fruset ögonblick som gästen kommer att få ta del av, säger Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg i ett pressmeddelande.

För första gången i hotellets historia har ett material använts som inte är is eller snö, nämligen blommor och växter. Blommorna genomsyrar hela möblemanget, till exempel i form av ett isblock runt sängen med björklöv och en taklampa i form av en blomsterkrans. Allt i rummet för tankarna till midsommar, en av Sveriges allra mest älskade traditioner.

Första gången något mer än bara is används för att designa ett rum på Icehotel i Jukkasjärvi. Foto: Magnus Mårding
Sviten har namnet ”En midsommarnattsdröm” och ska föra tankarna till svensk midsommar. Foto: Magnus Mårding

Hur hamnade ni i det här projektet?

– Vi var i dialog med Icehotel, blev tillfrågade, och konceptet att få formge ett rum i unik svensk miljö var ett projekt vi gärna ville tacka ja till. Vi började rita upp konceptet och därefter tog samarbetet fart.

Hur kläcktes idén till vad ni skulle göra?

– Vi ville gärna skapa ett koncept som byggde på att ta in svensk flora och lyfta fram den i is. Mycket av vår inspiration kommer från den skandinaviska floran och det kändes därför väldigt naturligt att väva in det i vårt koncept. På hotellet hade det tidigare aldrig skapats konstverk som involverade annat än is, och därför kände vi verkligen att vi ville förverkliga den idén.

Var har ni hämtat inspirationen?

– Projektet kallas ”En midsommarnattsdröm” och sviten skall föra tankarna till svensk midsommar. Tanken är att hotellets internationella kundbas ska få uppleva något som är unikt för Sverige och vårt arv på ett lite annorlunda vis. Genom att anspela på midsommar blir det vi skapar ett fruset ögonblick som visas upp.

En svit av blommor och is. Foto: Magnus Mårding
Blomstrade ljuskrona på ishotellet. Foto: Magnus Mårding

Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-05
NyhetSverigeVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen