Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Rapport: ”Så fifflar flygbolagen med restider”

Trots bättre teknik tar det längre tid att ta sig från a till b på många flyglinjer än för 10 år sedan. Anledningen är att flygbolag uppsåtligen förlänger beräknad flygtid för att gardera sig mot förseningar, och i förlängningen – ersättningskrav. Det menar en ny rapport.

Text: Johanna Jackson • 2018-09-03 Uppdaterad 2021-06-23

Flyger du ofta är chansen stor att du någon gång hört piloten meddela att ni snart kommer gå ner för landning och att ni förväntas ”landa 10 minuter tidigare än beräknad ankomsttid.”  

Det behöver inte vara så att ni helt enkelt haft lite flyt med flygningen, utan istället menar en rapport av brittiska konsumentupplysningssajten Whichs att flera flygbolag uppsåtligen gör tiderna längre för att lura passagerarna att man kommer i tid. 

Ökade flygtider på upp till 35 minuter

Att flyga mellan London och Berlin med Easyjet är till exempel beräknad att ta 19 minuter längre 2018 än 2009 och en flygning från London till New Jersey med Virgin Atlantics är idag schemalagd att ta 35 minuter längre idag jämfört med 2009. Av de 125 granskade rutterna hade hela 61 procent längre beräknad ankomsttid. Dessutom menar granskningen att passagerarna ofta tvingas till mer väntetid, antingen vid gaten eller ombord planen. 

Flest förlängda flighter stod British Airways och Ryanair för, skriver The Guardian. Här var flygningarna längre i 87 respektive 82 procent av fallen. 

Som svar menar flygbolagen dock att man flyger långsammare nu för tiden, på grund av dyrare bränslekostnader. En representant för British Airways menar också att de förlängda flygtiderna beror på att luftrummet är högre trafikerad i dag än för tio år sedan. 

– Flygbolag känner till sannolikheten att det blir trängsel i luftrummet och lägger därför på fem extraminuter i deras schemalagda publiceringstider för att återspegla den höga trafiken, säger British Airways talesperson till Which

Så mycket skulle en flygbiljett kosta – om flyget betalade skatter

Sverige får nytt direktflyg till Krabi

Nya rön: Flyg med mellanlandning miljövänligare än nonstop


Text: Johanna Jackson • 2018-09-03
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen