Annons
Annons
Foto: Getty

Foto: Getty

Nyhet

Ryanairs svenska piloter varslar om strejk

Ryanair vägrar att förhandla om kollektivavtal för sina piloter. Därför går de ut i en 24-timmars strejk den 10 augusti.

Text: Elisabeth Andersson • 2018-08-01 Uppdaterad 2018-08-01

I flera månader har Svenska Pilotföreningen försökt förhandla fram ett kollektivavtal för Ryanairs svenska piloter.

– Men Ryanair har konsekvent vägrat att träffa SPF med de företrädare för föreningen som vi väljer. Man har lagt restriktioner på vilka som får delta i förhandlingarna från vår sida, och det kan vi naturligtvis inte acceptera, säger Martin Lindgren, ordförande i SPF och pilot på Braathens Regional Airways, till Expressen.

Därför varslar nu Ryanairs svenska piloter om strejk. Den 10:e augusti går de ut i en 24-timmars strejk, om inte flygbolaget går med på att slopa sina krav och börja förhandla innan dess. Martin Lindgren tror dock inte att det kommer att ske. 

– Man har konsekvent i åtta månaders tid vägrat att träffa SPF med de representanter vi väljer. Att de skulle ändra sig med några dagars varsel känns osannolikt, men vi hoppas naturligtvis på det, säger han.

Facket kan inte ge något exakt svar på hur många resenärer som kommer att drabbas av strejken. Den omfattar runt 80 procent av Ryanairs piloter i Sverige, drygt 40 medlemmar. 

– Det går ungefär 15 till 20 avgångar från Sverige en vanlig fredag vad jag vet. Och nu har Ryanair varit ganska duktiga på att flytta runt piloter från andra länder till strejkdrabbade områden. Sannolikt är det så att man fÙ?rsöker göra det även här, säger Martin Lindgren. 


Text: Elisabeth Andersson • 2018-08-01
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top