Annons
Annons
Foto: SAS

Foto: SAS

Nyhet

Alla skandinaviska SAS-piloter går ut i strejk

Svensk Pilotförening (SPF) har tagit ut sina medlemmar i strejk i SAS Scandinavia. Tusentals resenärer kommer att påverkas då både inrikes-, Europa- och långdistansflygningar ställs in.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-04-26 Uppdaterad 2021-06-23

Strejken bryter ut efter att Svensk Pilotförening har avvisat medlarnas förslag på avtal. Förhandlingar har pågått sedan i mars och i slutskedet med hjälp av externa medlare. SAS vill fortsätta förhandlingarna och nå en överenskommelse så fort som möjligt för att få slut på strejken. Förhandlingar pågår fortfarande i Norge och Danmark.

– Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes. Pilotföreningarna har trots det valt konflikt. Vår prioritering nu är att ta hand om passagerarna och i denna stund gör väldigt många medarbetare på SAS allt de kan för att hjälpa våra drabbade kunder, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS, i ett pressmeddelande.   

Pilotföreningarnas strejk innebär att inrikes-, Europa- och långdistansflygningar ställs in. Strejken omfattar inte de flygningar som utförs av SAS samarbetspartners, vilket motsvarar ungefär 30% av samtliga avgångar.

Om du har en flygning bokad är det därför viktigt att först kontrollera om flygningen berörs av strejken. Det kan man göra genom att klicka här

Utöver de 205 avgångar som ställdes in under torsdagen kommer ytterligare 110 avgångar att ställas in fredagen den 26 april och tiotusentals passagerare drabbas.

SAS kommer att kontinuerligt skicka uppdateringar via SMS och e-post till de passagerare som berörs. Den samlingssida för all information som gäller trafikstörningar: sas.se/storningar, kommer även att uppdateras löpande. Alla som har en flygning bokad uppmanas att kontrollera status för sin flight på webbsidan innan man beger sig till flygplatsen eftersom uppdateringar görs ofta.

Flygresenärerna erbjuds gratis ombokning

SAS erbjuder möjlighet till frivillig, kostnadsfri ombokning, även om flyget ännu inte har påverkats eller ställts in, under förutsättning att följande villkor är uppfyllda:

  • Du flyger med SAS.
  • Flyget inte är inställt.
  • Avresedatumet för ditt flyg är mellan 26–29 april 2019.
  • Ditt biljettnummer börjar med 117.
  • Din biljett är utställd den 24 april 2019 eller tidigare.
  • Din ursprungliga SAS-biljett har bokats via SAS webbplats, SAS app eller SAS Call Center.
  • Om du bokat via en resebyrå eller researrangör ska du kontakta dem direkt. 

48 timmar i Prag – ölspa och lyx till budgetpris

Världens bästa takbarer – 7 favoriter du inte vill gå miste om

Vagabond listar: 5 bästa sol- och badresorna 2019


Text: Linnéa Axelsson • 2019-04-26
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen