Annons
Annons

Dags att checka in på semesterboendet? Här är tipsen på hur du finner möjliga dolda kameror. Foto: Getty Images

Nyhet

Så hittar du dolda kameror på ditt semesterboende

I slutet av april förbjuder uthyrningssajten Airbnb alla kameror inomhus. Trots det kan man bli utsatt för dolda kameror. Vi ger dig fyra tips på hur du kan scanna semsterboendet på smygfilmning.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-04-04 Uppdaterad 2024-04-04

Uthyrningssajten Airbnb har tidigare tillåtit uthyrare att ha kameror i så kallade “gemensamma utrymmen” som hallen eller vardagsrummet, så länge man nämner det i beskrivningen av boendet. Det har varit, och är, en balansgång mellan att ha uppsikt över sitt egendom samt erbjuda gästen säkerhet, och inskränka på privatlivet. Fler och fler gäster har under årens lopp hittat dolda kameror i duschen och sovrummet på Airbnb-boenden. Den 30 april förbjuds därför alla kameror inomhus. Nu skriver bokningssajten så här på sin hemsida:

“Vi tillåter inte att värdar har övervakningskameror eller inspelningsenheter som övervakar inomhusutrymmen, även om dessa enheter är avstängda. Dolda kameror har alltid varit förbjudna och kommer att fortsätta att vara förbjudna. Värdar får ha övervakningskameror utomhus, decibelmätare och smarta enheter så länge de följer nedanstående riktlinjer och tillämpliga lagar.” Läs mer på airbnb.se

Så hittar du dolda kameror

Trots att reglerna skärps kan det vara bra att veta hur man kan upptäcka dolda kameror. Problemet med dolda kameror tillfaller inte bara Airbnb. Även hotell har anklagats att använda dolda kameror. Sedan 2022 har också uthyrningsplattformen Vrbo förbjudit användningen av inomhuskameror, förutom de som nämns och kan avaktiveras av gästerna.

Här kommer fyra tips på hur du kan gå tillväga för att avslöja hemlig kameraövervakning. Skulle man hitta en dold kamera ska man inte röra den. Kontakta istället polisen och gör en anmälan.

Upptäck kameror med blotta ögat

Efter en enkel sökning på nätet kan man hitta en uppsjö av olika uppfinningsrika dolda kameror, allt från väckarklockor, usb-väggladdare, brandlarm osv. Man behöver med andra ord inte vara en superspion för att smygfilma eller avlyssna någon.

Men det är svårt att upptäcka dolda kameror med blotta ögat, och ju mer avancerade kamerorna blir desto svårare blir det. Men man kan ändå se sig omkring i ett rum och försöka varsebli udda prylar eller placeringar av möbler. Vad som liknar ett litet hål i vägguttaget eller en knapp på ett upphängt klädesplagg kan vara en kamera.

En kamera som har samma storlek som en penna.
Moderna kameror kan vara hur som helst. Foto: Getty Images

Använd en ficklampa

Släck lampor och dra för gardiner – gör rummet så mörkt som det går. Vissa dolda kameror har röd eller grön LED-belysning som antingen lyser eller blinkar i svagt ljus. Med en ficklampa kan man också upptäcka små glimtar som kan antyda att en kamera finns gömd någonstans, men då gäller det att vara noggrann och lysa från olika vinklar.

Appar för att upptäcka dolda kameror

För Androider finns appar som Network Analyzer som kan skanna Wifi-nätverket man är ansluten till och lista andra anslutna enheter. Appen Ubiquiti Wifiman gör ett liknande jobb för iPhone- och iPad-ägare.

Dessa appar kan avslöja en kamera som lurar på nätverket, men ibland listas vissa enheter som “otydliga”. Ibland är allt du får en lista med ”generiska enheter”, vilket inte är mycket till hjälp.

En annan populär app som kan upptäcka och lista enheter lite mer noggrant är Fing. Konstruktionen är sådan att appens nätverksskanning sägs kunna avslöja märke, modell, namn, IP-adress och MAC-adress för alla enheter som är anslutna till en användares nätverk, men precis som de andra apparna avslöjas dock inte alltid exakt vad en enhet är. 

Gemensamt för alla appar är att kamerorna måste vara kopplade till samma nätverk som man själv använder.

Använd en detektor för kameralinser

När nyhetskanalen CNBC demonstrerade hur svårt det är att hitta dolda kameror, tog de hjälp av IT-företaget OMG Solutions och deras detektorer. (De använde också appen Fing.) Detektorerna fungerar så att de avger infrarött ljus, som reflekteras tillbaka från en kameralins. Den ena modellen som används i testet måste vara nära kameralinsen för att fånga upp ljuset, den andra detektorn, som påminde om en klassisk kikare, hade större räckvidd.

Kolla in klippet här:

Läs också:

10 mest gillade Airbnb-boenden på Instagram

7 unika ställen i världen att hyra på Airbnb


Text: Helle Kikerpuu • 2024-04-04
NyhetAnsvarsfull turismInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen