Annons
Annons
En person i morgonrock som kastar sig på en säng

Ett bra hotell kan var A och O för hela resan. Vagabonds redaktion har samlat sina bästa tips inför hotellbokningen. Foto: GettyImages

Restips

Så bokar du rätt hotell – redaktionen tipsar!

Hur fixar man det bästa priset och hur vet man att hotellet är bra "på riktigt". Redaktionen har samlat några av sina bästa tips inför din nästa hotellbokning.

Text: Redaktionen • 2022-02-14 Uppdaterad 2024-02-18

Hitta bästa priset

Boka om-metoden

Vissa hotellsajter erbjuder fri avbokning en viss tid efter att man bokat. Ibland kan man hitta samma boende för en billigare peng efter bara några dagar eller närmare inpå avresa. Då kan man avboka och boka om. Alternativt att man betalar extra för avbokningsbara hotellnätter. Om man hittar något billigare kan de pengarna varit en bra investering, så fortsätt hålla koll på hotellen även efter att du bokat. Dessutom är det alltid bra att ha flexibilitet inför resor och därför välja av- eller ombokningsbart boende.

Betala för en vecka

Om man ska stanna en längre tid på en plats kan det vara värt att hugga på erbjudanden för längre vistelser än man egentligen ska stanna. På sajter som Airbnb erbjuds ibland vecko- eller månadserbjudanden. Ska man stanna fem dagar kan det ibland vara värt att boka för en vecka eller ska man stanna 2,5 vecka kan en månad vara billigare.

Byt webbläsare

Efter ett par timmars eller dagars sökande kan man ta sig tiden att rensa alla cookies och byta webbläsare för att få en färsk nystart. Vill man gå ännu längre och är en hejare på datorn kan man testa en VPN och gå incognito för att se om det är billigare att boka från andra länder än där man befinner sig. Ibland är det även billigare att boka från mobilen. Vissa bokningssajter har erbjudanden för den som använder deras app eftersom man anses som en mer lojal kund.

Undvik högsäsong

Priserna är rejält höga under högsäsongen och man kan spara enormt mycket pengar på att resa innan och efter alla andra, eller helt off season. Många platser är fantastiska året om och bara att slippa massturismen i exempelvis Venedig kan göra staden otroligt vacker en kall och dimmig vinterdag. Om man kan planera in en weekend mitt i veckan kan man spara rejält med pengar, men vissa städer med affärsdistrikt dit många affärsresenärer beger sig, kan ibland vara billigare på helgerna (vi får se om affärsresan blivit utbytt för digitala möten efter två års pandemi och digital utveckling).

Läs också: Så sparar du pengar på resan – 12 enkla tips

Två personer vid en hotellreception
Det är aldrig för sent att försöka få ett bra rum efter bokningen – en sista chans är vid incheckning. Foto: GettyImages

Hur vet jag om hotellet är bra?

Recensioner är inte allt

Ta alla recensioner med en nypa salt. Dels kan vissa gnälla överdrivet mycket, dels florerar en del falska recensioner. Recensioner av anställda, vänner och familj samt köpta recensioner är tyvärr ingen ovanlighet.

Sanningsenliga bilder

Precis som recensioner ska man inte låta sig övertalas av hotellets egna bilder på rummen. Googla istället hotellet och leta efter bilder av privatpersoner. Tripadvisor är ett bra ställe att börja. Ett annat kan vara Instagram där man kan se bilder som hotellet taggats i, förutsatt att hotellet har ett Instagram-konto såklart.

Fråga lokalbor

Ska man till populära resmål som New York, Paris och London finns det ofta Facebook-grupper som “Svenskar i Paris”. Sök i dessa grupper för hotell-trådar eller ställ frågan där – vad är era bästa tips?

Mer än ett övernattningsställe

Att resa är att upptäcka nya världar och kulturer. Passa på att boka boende på mer traditionella hotell för att verkligen grotta ner dig i destinationen. I Japan finns till exempel ryokan – en variant på värdhus som finns i alla budgetklasser, ofta i kombination med onsen-bad. Eller varför inte bo på kapselhotell som utvecklats i Japan. Billigt och bra om man inte behöver mycket utrymme. Över hela världen finns roligare alternativ än de stora internationella kedjorna som alltid ser likadana ut. Välj en schweizisk chalet – deras variant på fjällstugan, en siheyuan i Kina – låga bostadshus slutna kring en innergård eller varför inte en ranch i USA?

Läs också: Chefredaktören tipsar: 5 knep för en lyckad citysemester

Tre personer i varsin kapsel på ett kapselhotell.
Vill du bo billigt och samtidigt uppleva något unikt? Kryp in i en kapsel i Japan. De kan vara allt från enkla till enormt high-tech. Foto: GettyImages

Bästa rummet tack!

Be om det bästa

Många bokar sitt rum och nöjer sig med att få det man blir tilldelad. Men var inte rädd för att ringa eller mejla om specifika önskemål. Ligger hotellet mitt i en storstad? Be om att få vara högt upp – då brukar ljudnivån från gatan vara lägre. Be om ett hörnrum, de är vanligtvis störst i kvadratmeteryta och har flest fönster. 

Berätta om eventuella firanden

Ska ni fira en högtidsdag? Berätta det så finns chansen att man får ett bättre rum eller kanske till och bli uppgraderad. Nämn det vid bokningen och när du checkar in.

Våga byta rum

Checka in så tidigt som möjligt. Om rummet inte är bra – våga be om att få byta! Men checkar man in sent kan det vara så att endast dåliga rum finns kvar.

Hitta hållbara hotell

Ett hållbart hotell innefattar en rad parametrar, som exempelvis miljö, ekonomi, arbetsförhållanden och mycket mer. Och vad som är möjligt för ett hotell i ett land som till exempel Sverige kan skilja sig stort från ett hotell i Nepal.

Märkningar & certifikat

Idag finns flertalet olika märkningar inom hotellindustrin, som Travel Life, Eco Label, Svanen och Googles egna Eco-certifikat, som egentligen bara utgår från andra miljö- och hållbarhetsmärkningar. Det är en bra utgångspunkt men man bör vara medveten om dess begränsningar. Svanen är en oberoende miljömärkning, men finns bara för hotell i Norden. Travel Life, som bland annat Apollo och TUI använder sig av, kollar på både ekonomiska, sociala och miljömässiga kriterier, vilket är bra. Men Travel Life är branschens egen märkning och är alltså inte oberoende – då kan man alltid misstänka att resultaten förskönas.

Hotell i framkant vs green-washing

Det finns dock hotell som verkligen försöker vara så miljöanpassade som möjligt. Ekologiskt, närodlat, vegetariskt och vilt är hållbara matalternativ. Solpaneler, förnybar energi, kompost, mulltoa och miljöprojekt i samarbete med lokalsamhället är några saker man kan syna hotellen efter. Men se upp för green-washing! Många hotell har insett värdet av att framstå som miljövänlig och kallar sig för “eco-retreats” bara för att de bytt till förnybar el, baxat in några växter i lobbyn och erbjuder ekologisk massageolja.

Välj småskaligt

Det finns andra enkla knep för att välja schyssta hotell. Välj familjepensionat, homestays och små hotell som inte tillhör någon stor internationell hotellkedja. Då är det större chans att pengarna du betalar stannar hos de som driver hotellet istället för att flyga iväg till huvudstaden eller något finansiellt centrum någon annanstans i världen för att göra någon som redan är rik ännu rikare.


Text: Redaktionen • 2022-02-14
RestipsHotellInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top