Foto: Bigstock.

Foto: Bigstock.

Nyhet

Skärpta krav på passkontroller i EU – risk för långa köer

På grund av det ökade terroristhotet mot Europa ska passkontroller vid in- och ut-resor i EU skärpas. De nya kraven ska gälla icke EU-medborgare såväl som EU-medborgare. Det enligt ett förslag från EU-kommissionen.

Text: Johanna Jackson • 2016-02-22

Förslaget lades fram i december 2015 men ska diskuteras av EU:s inrikesministrar nästa vecka. De systematiska kontrollerna skulle innebära obligatoriska slagningar i databaser angående resehandlingarnas äkthet men även om personen i fråga kan utgÙ?ra ett hot mot EU:s säkerhet. Det rapporterar TT.

Om det skulle finnas misstankar att någon reser med ett falskt pass ska passhållarens identitet kunna verifieras genom till exempel fingeravtryck eller ansiktsform, så kallad biometriskt data.  

Men vissa länder är negativa till förslaget och menar att det är för kostsamt och att det kräver mycket investering och resurser. Ytterligare kritik som framförs är att förändringarna skulle kunna innebÙ?ra långa köer i gränskontrollerna.

Sveriges regering är positiv till förslaget och vill dessutom att läsningen av biometrisk data ska vara obligatorisk – inte bara om det finns tvivel på resehandlingens äkthet. Idag kontrollerar vi inte biometrisk data i Sverige eftersom teknisk utrustning saknas, men tester har gjorts på Arlanda.

Det är inte säkert när de nya skärpta kraven kan träda i kraft men antagligen kommer det dröja åtminstone till efter sommaren. 

Här är årets 25 bästa resmål 2016!

Det här gäller för provisoriska pass

Därför ska du inte publicera foton på ditt boardingkort på internet

Så påverkas svenskar av USA:s nya visumregler


Text: Johanna Jackson • 2016-02-22
Nyhet

Scroll to Top