• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är årets 25 bästa resmål 2016!

  Det är dags igen. Årets tyngsta lista är här. Sveriges mest beresta redaktion har korat de hetaste destinationerna i ­världen just nu. Listan presenteras uppifrån och ner. Läs och låt dig inspireras!

  25. Baku, Azerbajdzjan

  Klubba i Kaukasus

  Foto: Thinkstock.

  Om vi säger Baku, så säger du kanske Eurovision. Staden är fortfarande så anonym att Loreens finalseger är det enda många svenskar känner till. Hög tid att ändra på det! Azerbajdzjan har rest sig ur askan av Sovjetunionen och Baku förvandlas raskt till en pulserande metropol vid Kaspiska havet. Få andra städer i världen växer så snabbt som Baku gör just nu. Staden är rik, dynamisk och har massor att upptäcka. 

  Världsarvslistade gamla byggnader står sida vid sida med spejsiga skyskrapor där färgen knappt torkat. Som lysdiodstäckta Flame Towers, en skyskrapetrio så spektakulär att man miss-tänker att arkitekten egentligen tänkte pitcha idén till Dubai eller Shanghai. 

  Nya hotell öppnar ständigt och Baku har ett riktigt bra klubb- och nattliv, topp tio i världen enligt Lonely Planet. Vad göra under ett besök? Ta ett spabad i råolja – hjälper tydligen mot både hudproblem och impotens – eller gå på ett museum över miniatyrböcker.

  Passar för: Den som behöver en ny weekendstad att upptäcka. 
  Bästa tid att åka hit: April–oktober. Våren är vacker.
  Så tar du dig hit: Direktflyg saknas. Aeroflot via Moskva eller Turkish Airlines via Istanbul är två alternativ.
  Restid: Cirka 6–7 timmar.

  24. Kuba

  Udda solsemester

  Foto: Karin Wimark.

  Från karibisk bakgård till välexponerad fram-sida. När historien vänder blad, kan det gå fort. Nu vill alla resa till Kuba. Även amerikaner. Stora förändringar är förmodligen på gång. Kommer önationen att förvandlas till ett nytt Florida eller Costa del Sol? Vi vet inte, men vågar inte ta risken utan reser nu när alla spännande miljöer fortfarande är intakta. 

  Kolla in Havannas vräkiga jänkare som kryssar sakta längs strandpromenaden Malecons dånande atlantvågor. Gungstols-serverad mojito på en veranda nedanför Vinales sockertoppsberg. Maria del Gordas vidunderliga sandstrand som är lugn som en söndagsmorgon. Het salsa på en musikalisk bakgård i -Trinidad.

  Passar för: Sol och bad i annorlunda förpackning. Dessutom musikaliskt epicentrum. 
  Bästa tid att åka hit: Torrt och svalt, november–april. Varmt och fuktigt, maj–oktober. Augusti–oktober betyder risk för orkaner. Högsäsong: mitten december–mitten mars och juli–augusti.
  Så tar du dig hit: Charter och rundresor med bland annat Apollo, Ving, Kenzan Tours och Solresor. Reguljärflyg från Skandinavien till Havanna med till exempel KLM, Air France och Aeroflot.
  Restid: Cirka 13 timmar inklusive byte av plan.

  23. Normandie, Frankrike

  Österlen de luxe

  Foto: Getty Images.

  Efter ett par timmars tågresa från centrala Paris kommer du till tvillingorterna Trouville och Deauville på atlantkusten. Här har konstnärer hängt sedan 1800-talet för att fånga det vackra ljuset, äta skaldjur och dricka vitt vin på fiskmarknaden och ta en kvällspromenad längs havet.

  Besök också den lilla pittoreska konstnärs- och hamnstaden Honfleur vid Seines utlopp och missa inte ysterierna i Camembert, Livarot och Pont-L'Evêque. I den sistnämnda byn hittar du även calvadosbränneriet Père Magloire med äppelspritmuseum och guidade rundturer i bränneriet. Landskapet i Pays d'Auge, som den här delen av Normandie kallas, är ett Österlen de luxe med sluttande frodiga ängar med betande kor, slingrande bäckar och rader av äppelträd. 

  Passar för: Familjer, kärlekspar, matnördar och konstnärer.
  Bäst tid att åka hit: Maj–september.
  Så tar du dig hit: Flyg till Paris och därefter tåg från Paris Saint Lazare till Trouville–Deauville.
  Restid: Cirka 5 timmar inklusive transfer i Paris.

  Mitt bästa tips:

  Krigsminnen på Omaha Beach

  Från Trouville är det drygt en timmes bil-resa ner till stränderna där de allierade landsteg 6 juni 1944. Ovanför vackra Omaha Beach ligger drygt 9 000 döda amerikanska soldater begravda under raka rader med vita kors. 

  – Per J Andersson, redaktör.

  22. Dominica, Karibien

  Vildvuxen västindier

  Foto: Thinkstock.

  Dominica är känd för att ha lika många floder som dagar på året och med sin vildvuxna orörda regnskog lockar den både nyfikna vandrare och filmteam för inspelningar av Pirates of the Caribbean. Den bergiga ön Dominica har till skillnad från andra öar i Karibien knappt några stränder och är därför en av Västindiens mest orörda öar. 

  Hyr en bil och åk längs vacker kust och slingrande inlandsvägar. Färdas i en liten eka på Indian River kantad av mangroveträskets virvlande rötter eller dra på dig snorkeln vid Champagne Reef där varma bubblor sipprar upp från sprickor i havsbotten likt ett nyfyllt glas champagne. 

  Ta sedan en tur till den smått kaotiska huvudstaden Roseau där färgsprängda fasader omger toner av reggae och doftande fruktmarknader. Dominica är inte större än halva Öland, skryter inte med storslagna stränder men gömmer en orörd natur och en lokal charm som gör det omöjligt att inte falla pladask för den karibiska ön.

  Passar för: Naturintresserade, äventyrare, charterskygga.
  Bäst tid att åka hit: November–april är bäst då orkansäsongen är över i Karibien. 
  Så tar du dig hit: Flyg till någon av de närliggande öarna Saint Lucia, Guadeloupe eller Martinique och därefter färjan L'Express des Iles till hamnen i Roseau på Dominica alternativt flyg som går mellan öarna. Liat.com, express-des-iles.com
  Restid: Cirka 27 timmar.

  Mitt bästa tips:

  Opretentiös fiskelycka

  Åk till DD's Fish Spot för bästa smakupplevelsen. I Pointe Michel ligger den enkla och genuina fiskrestaurangen som lockar öns invånare dag som natt. Färsk fisk väljs ur en box, tillagas efter önskan och serveras med en kall öl. Njutning! 

  – Karin Wimark, praktikant.

  21. Grönland, Danmark

  Ren och skär polarmagi

  Foto: Thinkstock,

  Magiskt börjar blir ett slitet ord i resesammanhang och bör bara användas när det verkligen stämmer. Som för Grönland. Att se knölvalars våta fenor blänka i gyllene midnattssol bland mäktiga isberg kan inte beskrivas på annat vis än som hänförande, respektingivande – och fullständigt magiskt. 

  Att promenera bland Sisimiuts brokigt färgglada hus, vandra under Ummannaqs hjärtformade berg, att se inlandsis spricka, kalva och tumla till sjöss från världens finaste utsiktsplats strax utanför Ilulissat – vi pratar ren och skär resemagi. Den här istäckta jätteön långt upp på Moder Jords panna bjuder på upplevelser du inte kan få någon annanstans. 

  Att upptäcka Grönland är varken enkelt eller billigt, men det är värt mödan och varenda krona. 

  Passar för: Naturälskare. Polarfantaster. För alla som förstått att man ska resa norrut på sommaren.
  Bäst tid att åka hit: Juni till mitten av juli för att
  få uppleva landskapet i midnattssol.
  Så tar du dig hit: Direktflyg från Kastrup. Ett annat sätt att uppleva Grönland är på kryssning med exempelvis Hurtigruten eller Quark Expeditions.
  Restid: Knappt 5 timmar.

  Mitt bästa tips: 

  Utsikt från Ilulissat

  Bänkarna på berget utanför Ilulissat, med utsikt över fjorden och isbergen som makligt masar sig mot Atlanten. Jag har aldrig sett en vackrare plats.

  – Göran Ingman, reporter. 

  20. Norra Vietnam

  Sval skönhet

  Foto: Thinkstock.

  Med södra Vietnam i ryggen blir mötet med den norra delen av landet en skön kontrast. Det mesta känns lite lugnare, lite svalare. Även om försäljarna i Sapa höjer pulsen något vid ankomst, är den lilla bergsbyn ett andhål för överhettade Asien-resenärer. Vandring i bergen bland vackra odlingsterrasser, konstverk i sig själva, är en av anledningarna att ta sig hit. 

  En annan anledning är förstås Hanoi. Mysigare än Ho Chi Minh City, och med ett lite lugnare tempo. Strosa runt i de gamla stadsdelarna vid sjön, utforska gatumaten och upplev den uttrycksfulla dockteatern på Thang Long Water Puppet Theatre.

  Sedan väntar Halong Bay. En skärgård av sagolika kalkstensöar som gjord för att segla runt i en djonk – en traditionell träbåt med klassiska segel. Där på båten ska du somna under en stjärnbeströdd himmel. Eller sjunga karaoke tills du stupar.  

  Passar för: Nyfikna Asienresenärer.
  Bästa tid att åka hit: Året runt funkar, men april–maj är en bra tid temperaturmässigt.
  Så tar du dig hit: Flyg med minst ett byte. Exempelvis i Bangkok eller Qatar.
  Restid: Från cirka 17 timmar beroende på antal byten.

  19. Louisiana, USA

  Söderns smältdegel

  Foto: Thinkstock.

  Kreoler och cajuns. Zydecomusik och rykande heta gumbogrytor. Från fuktiga träsk och slingrande bayous till pampiga plantagegårdar. Louisiana, längst nere i Södern, är en unik plats i USA. Här finns en multikulturell mix med influenser från Karibien och Afrika, och det franska inflytandet dröjer sig fortfarande kvar.

  Idag har New Orleans hämtat sig från orkanen Katrinas härjningar för drygt tio år sedan och börjat återta sin position som landets kulturella vagga. Staden är värd en resa i sig men vik gärna ett par dagar åt att upptäcka det mer lantliga Louisiana och den vilda naturen. 

  Passar för: Musikintresserade, gourmander, naturnördar.
  Bäst tid att åka hit: November–juni.
  Så tar du dig hit: Flyg till New Orleans med minst en mellanlandning, oftast i USA. 
  Restid: 13–14 timmar.

  Mitt bästa tips: 

  En tur på träsket

  Ta en tur i Atchafalayaträsket – USA:s största våtmark. Du kommer att se alligatorer, exotiska fåglar och definitivt drabbas av träskfeber. McGees Landing i Henderson har träskturer med svävare, 50 dollar per person. mcgeeslanding.com 

  – Fredrik Brändström, tf chefredaktör

  18. Manchester, Storbritannien

  Fotboll och kultur

  Foto: Getty Images.

  Manchester har genomgått en imponerande meta-morfos, från Englands svarta industriella hjärta till en av Europas främsta kulturstäder. Förvisso- ständigt ett populärt resmål för fotbollsälskare, men det har varit lite tyst om Manchester i några år. 

  Nu tar Englands andra stad, "huvudstaden i norr" för sig rejält igen. Under 2015 nyöppnade ett renoverat och utökat Whitworth Art Gallery och HOME, ett center för samtida konst, film och teater, invigdes. Samtidigt har regeringen lovat runt en miljard svenska kronor till The Factory som ska bli permanent hem för konstfestivalen Manchester International Festival. Naturligtvis finns även National Football Museum i staden som ståtar med storklubbarna United och City. 

  Inte intresserad av varken konst eller fotboll? Åk ändå. Shoppa och spana in arkitekturen i The Quays, den läckra stadsdelen vid vattnet, ät gott på någon av alla bra restauranger, drick öl på en pub. Festa och dansa. Det räcker gott för en skön weekend.

  Passar för: Fotbollsfans. Kulturintresserade. Anglofiler.
  Bästa tid att åka hit: Sommartid. Även november–december för den populära julmarknaden.
  Så tar du dig hit: Direktflyg från Arlanda och Kastrup.
  Restid: Cirka 2 timmar.

  17. Tamil Nadu, Indien

  Gudarnas värld

  Foto:Thinkstock.

  I Tamil Nadu längst ner på Indiens sydspets finns Indiens häftigaste hinduiska tempel, som fyller hela stadskvarter, har höga torn dekorerade med olikfärgade gudar och till skillnad från andra delar av Indien är de öppna också för icke-hinduer. Du strövar fritt runt i gångar och pelarsalar och ser kulten utövas. Hoppsan, där står en elefant. Oj, där brinner kamfer och rökelse. Wow, där kommer fyra kvinnor rullande på marken med uppsträckta armar, som om de vore levande timmerstockar.

  Indiens största tempelområde heter Srirangam och ligger i Tiruchirapalli (Trichy). Här finns också Rock Fort tempel som ligger på en hög smal klippa som känns som en kopia av berget som Bamses farmor bor på. Utanför Trichy ligger Mariammantemplet där man tillber den röda gudinnan för att slippa få smittkoppor. Mäktigast är ändå det pampiga Sri Meenakshitemplet i Maduari där kulten pågår från gryning till midnatt.

  Men i Tamil Nadu äter du också Indiens bästa vegetariska mat, badar från ljusa stränder och upptäcker fransk-indisk blandkultur i före detta Pariskolonin Puducherry.

  Passar för: Dig som gillar basarer, möten med människor och god vegetarisk mat.

  Bäst tid att åka hit: Januari–mars.

  Så tar du dig hit: Flyg via Dubai eller Doha till Chennai.

  Restid: 11,5 timmar.

  Mitt bästa tips: 

  Böljande teplantage i Nilgiribergen

  Hoppa på det smalspåriga bergståget i Mettupalayam och åk upp i Blå bergen (Nilgiri-bergen) i vagnar dragna av ånglok. Tågets slutstation är Ooty, Queen of the hills, som grundades av britterna på 1800-talet. Vandra och rid mellan kullarna, besök teplantage och drick en gin och tonic i baren på klassiskt koloniala Savoy. 

  – Per J Andersson, redaktör

  16. Polen

  Prisvärda playor

  Foto: IBL-AOP.

  Uppsluppen skymning på vit sandstrand, romantiska korgsolstolar och ett kul band som spelar flowerpowerspretig 1970-talsrock. Känslan pekar mot Rivieran. Men platsen heter Sopot och överraskar precis lika mycket som resten av Polen. 

  Tvärs över Östersjön hittar vi massor av plustecken. Förmånligt prisläge. Kort resa. Ändlös variation. 

  Gå på kafésafari i sagostaden Krakow och beundra Europas pampigaste torg, Rynek Glowny, i sällskap av ljuvliga äppelkakan szarlotka. Strosa i medeltida Gdansk som fött både fackföreningen Solidaritet och skön Shakespeareteater med sommaröppet tak. Kolla in årets europeiska kulturhuvudstad Wroclaw med kul student-liv och spännande arkitektur. Testa Warszawas glittriga nattliv kring Pl Pilsudskiego och fortsätt fram till gryningen på klubbarna i Stara Praga. 

  Växla sedan om till Polens gröna sida. Trekking bland varg och björn i Bieszczady. Flottfärd genom floden Dunajecs dramatiska kanjon. Bad nedanför Slowińskis drygt 30 meter höga sanddyner.

  Glömde vi vinfesten i Zielona Gora och slalom i Zakopane?

  Passar för: Alla hittar något spännande i Polen.

  Bästa tid att åka hit: Funkar året runt. Sommar är högsäsong. Vår och höst personliga favoriter. Vinter för vintersport och storstäder.

  Så tar du dig hit: Lågprisflyg till exempelvis Warszawa, Gdansk, Krakow och Katowice. Färja Karlskrona–Gdynia, Nynäshamn–Gdansk, Ystad–Swinoujscie och Trelleborg–Swinoujscie. Lätt att ta sig vidare med tåg till exempelvis Warszawa, Krakow och Wroclaw.

  Restid: Nattfärja 8,5–19 timmar. Flyg 1–2 timmar.

  15. Belgien 

  Beige har blivit ball

  Brygge. Foto: Thinkstock.

  Nu måste det ändå ha blivit något fel tänker du kanske. Belgien ett hett resmål? Kanske associerar du till torra EU-byråkrater i Bryssel eller tätbefolkade anonyma städer i ett platt landskap. Vi menar att Belgien är underskattat. Huvudstaden Bryssel är, trots att den präglas av internationell politik, en trevlig weekendstad  med ett bra utbud av restauranger och barer. Sedan finns pärlor som Brygge, en medeltida Unescoskyddad stad som är värd en weekendresa i sig.

  Landets andra stad Antwerpen är även den känd för sin historiska arkitektur men har på senare tid också blivit ett världscentrum för haute couture-mode. Med den rådande öltrenden har törstiga resenärer börjat rikta sina blickar mot Belgien – som med rätta räknas som ett av världens främsta öl-länder. Belgiens mat och dryck börjar få det erkännande de förtjänar.

  Passa för: Ölkonnässörer, historiker, modeintresserade.

  Bäst tid att åka hit: Maj–september.

  Så tar du dig hit: Brussels Airlines flyger till Bryssel, bland annat från Bromma utanför Stockholm. Hyr bil eller fortsätt med tåg. Belgien är ett litet land, det är inga stora avstånd mellan städerna.

  Restid: 2,5 timmar med flyg.

  14. Baskien, Spanien & Frankrike

  Stränder & pintxos

  Foto:Thinkstock.

  Från konstmuseer i Bilbao till charmiga citystränder i matmeckat San Sebastian och surfarnas fäste Biarritz. Allt fler upptäcker området som geografiskt delas av Spanien och Frankrike och binds samman av en egen kulturell identitet. Hyr bil och kör längs Biscaya-buktens vilda kustlinje såväl som genom det bergiga inlandet med gulliga gårdar som producerar ost och cider.

  Spendera några dagar i Biarritz och promenera längs den glammiga strandpromenaden till stranden Côte des Basques där solbrända surfare rider på vågor från Atlanten. Fortsätt med pintxosrundor och strandhäng i bildsköna San Sebastian och du har en perfekt långweekend. San Sebastian är ett bra val för barnfamiljer, här finns både ett vetenskapsmuseum, tivoli och akvarium. 

  Passar för: Matälskare, surfare, barnfamiljer och golfare.  
  Bäst tid att åka: För en strandsemester är juli eller augusti bäst men särskilt Biarritz har ofta ett milt klimat fram till mitten av oktober som passar för golf eller semestrar där maten är i fokus. 
  Så tar du dig hit: Direktflyg till Biarritz under sommarmånaderna. Flyg går till San Sebastian och Bilbao via fler europeiska städer.
  Restid: Drygt 3 timmar.

  Mitt bästa tips: 

  Bila längs kusten

  Besök mysiga fiskebyar som Mundaka, Pasai Donibane och Bakio som ligger nära den häftiga stenkyrkan San Juan de Gaztelugatxe. Ät himmelsk god mat i små bergsbyar och stanna till vid öde stränder. 

  – Johanna Jackson, webbredaktör.

  13. Madagaskar

  Lemurer och lata dagar

  Foto: Thinkstock.

  För dig som vill kombinera äventyr med avkoppling finns knappast ett lämpligare resmål än Madagaskar. Världens fjärde största ö är också världens mest varierade. Madagaskars natur bjuder på ett överflöd och 90 procent av arterna finns bara här, tack vare öns långvariga isolering från resten av planeten. 

  Lemurerna är förstås Madagaskars söta storstjärnor, men där finns också kattdjuret fossa, pyttesmå kameleonter och mulliga baobabträd. Landskapet skiftar från mustig regnskog till fnasig öken, från kärva kalkstensklippor till gröna kullar med terrasser av risfält. Vägarna är dåliga, så de flesta besökare hyr fyrhjuls-driven bil med förare för att ta sig fram säkert. 

  Föredrar du livet under ytan? Runt Madagaskar finns 250 öar, 45 mil barriärrev och ett varmt och klart hav att upptäcka med fenor och cyklop. Bli inte förvånad om du får sällskap av sköldpaddor, valhajar och mantor. När alla äventyr gjort dig trött, vila en stund på en strand. Andilana på ön Nosy Be är en av de finaste du kan hitta och på sömniga Ile Sainte Marie finns gömda, palmkantade bukter med vitast möjliga sand. 

  Passar för: Naturintresserade. Dykare. För dig som vill uppleva något annorlunda på resan.

  Bäst tid att åka hit: Hela året utom regnsäsongen i januari–mars.

  Så tar du dig hit:Enklast är Air France via Paris, enda europeiska staden med flyg till Madagaskar. Annars får du räkna med dubbla flygbyten. Dyra biljetter, sällan under 10 000 kr.

  Restid: Minst 15–20 timmar.

  12. Bolivia

  Saltast i Sydamerika

  Foto: Thinkstock.

  När man har grannar som Brasilien, Peru, Argentina och Chile och själv helt saknar havskust är det kanske lätt att bli lite anonym. Därför blir också Bolivia ofta mer av en utflykt från nyss nämnda länder, än en destination helt i sitt eget namn. Så behöver det förstås inte vara. Tänk dig en resa från de snöklädda Anderna till Amazonas fuktiga regnskogar. Tänk dig vilda, riviga berg med Titicaca-sjön som en oas (häpp – här finns det ju kust!) på den karga högplatån. Eller världens största saltöken, Salar de Uyuni, i all sin förtrollande oändlighet. 

  Bolivia må vara ett fattigt land, men ett land med stor variation och kulturell rikedom. Avsluta i den läckra huvudstaden La Paz, otroligt vackert belägen på över 3 660 meter över havet. Vilket gör den till världens högst belägna huvudstad.

  Passar för: Kulturintresserade äventyrare.

  Bäst tid att åka hit: Året runt, men maj–september är klarast i höglandet.

  Så tar du dig hit: Från Sverige krävs två byten, ofta ett i Europa och ett i Sydamerika.

  Restid: Från cirka 30 timmar med flygbyten. 

  Mitt bästa tips:

  Dödens väg

  Stupbranta Camino de las Yungas – även kallad Dödens väg – slingrar sig ner på en vertikal bergsvägg från La Paz till Coroico. Det har blivit populärt att köra mountainbike de dryga 5 kilometerna till säkerhet. Rekommenderas bara om du har bra bromsar och kan hantera dem.

  – Karin Wallén, krönikör. 

  11. Florida, USA

  Vinterparadiset i väst

  Florida.

  Nummer 11.

  När vintern nalkas är det inte längre givet att blicka mot Sydostasien. Stränder och behagligt klimat finns även västerut. Nya direktflyg från Sverige har medfört att USA:s strandparadis kommit lite närmare. Missförstå oss inte, Florida är långt ifrån någon oupptäckt del av världen.

  Men vid sidan av välkända strand-städer som Miami och Fort Lauderdale samt barnfamiljernas Orlando upptäcker allt fler även andra delar av delstaten, som den lite mer lågmälda västkusten. Populärt bland amerikanska övervintrare men lite mer outforskat bland nordbor.

  En helgjuten Florida-tripp inkluderar även ett besök i nationalparken Everglades samt en biltur genom Florida Keys – en episk amerikansk roadtrip i mini-format. Här går vägen med vatten på bägge sidor och du kan göra spontana strandhugg på öar som Islamorada (aktuellt med Netflixserien Bloodlines som spelades in just här).

  Passar för: Solsugna i alla åldrar.
  Bäst tid att åka hit: Februari–maj, oktober–november. 
  Så tar du dig hit: Flyg till Miami med Norwegian. SAS flyger direkt från Köpenhamn till Miami från och med hösten 2016.
  Restid: 10,5 timmar med direktflyg.

  Listan fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!