Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Passreglerna ändras – här är vad som gäller

Den 15 april 2016 började nya regler för svenska pass att gälla. Ett maxantal på hur många pass man kan få ut införs och giltighetstiden för barn sänks. Reglerna ändras för att minska missbruket av passen.

Text: Johanna Jackson • 2016-04-05 Uppdaterad 2021-06-23

Svenska pass står högt i kurs på den svarta marknaden och alldeles för många svenska pass tappas bort eller försvinner, anser polisen. Under 2013 var 177 000 svenska pass försvunna. Därför ändras reglerna för svenska pass efter att riksdagen röstat ja för ett nytt lagförslag.

“Pass som missbrukas och används av andra än passinnehavaren innebär en stor säkerhetsrisk när till exempel personer med kopplingar till organiserad brottslighet eller terrororganisationer reser anonymt med andra pass än sina egna. Att många pass tappas bort eller försvinner är ett problem,” skriver polisen på sin hemsida.

De nya passreglerna innebär att:

  • Svenska medborgare endast kan få ut tre pass under en femårsperiod.
  • Vanliga pass ska som huvudregel återkallas och spärras om ett provisoriskt pass ges ut.
  • Giltighetstiden för pass till barn under tolv år sänks till tre år. För övriga pass är giltighetstiden fortfarande fem år. 

Nytt är också att reglerna för provisoriska pass ändras. Förutom att vara tidsbegränsade som tidigare kommer de i fortsättningen även att vara geografiskt begränsade och enbart gälla för det specifika land man ska resa till. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde. 

Udda resmål som ökar mest i sommar

Mutorna du antagligen kommer behöva betala på Bali

Här är världens bäst rankade destinationer 2016

Ville slippa avgiften för väskan – då gjorde han det här


Text: Johanna Jackson • 2016-04-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top