Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Snart kan du skippa passet för resor till Australien

I en ny satsning vill Australien gå i framkant för den nya generationens gränskontroller. Med hjälp av biometrisk identifiering satsar man på att göra passfria kontroller tillgängliga på 90 procent av landets internationella flygplatser vid 2020.

Text: Johanna Jackson • 2017-01-24 Uppdaterad 2021-06-23

I framtiden kan resenärer som anländer till Australien kunna passera in i landet utan att behöva visa sig vare pass eller behöva stå i kö för att intervjuas av diverse kontrollanter och annan flygplatspersonal. 

Det australienska departementet för immigration och gränskontroll (DIBP) har annonserat att man redan i sommar kommer införa en prövoperiod med biometrisk identifiering på den internationella flygplatsen i Canberra. Det skriver The Sydney Morning Herald.

Redan i dagsläget finns det så kallade “SmartGates” på en del flygplatser runt om i världen. Vid sådana kan man till exempel scanna sitt boardingkort utan att personal är närvarande. Men teknologin som ska användas på de australienska kontrollerna är snäppet vassare. 

Precis som vid SmartGates kräver dessa typer av kontroller ingen mänsklig handpåläggning utan kontrollerna sker helt automatiskt. Den biometriska identifieringen fungerar genom att matcha ansikten, iris och fingeravtryck med redan existerande data.

Förhoppningen är att detta ska göra inreseprocessen betydligt smidigare för internationella resenärer som kommer kunna “promenera ut precis som på en inrikesflygplats”, säger John Coyne, chef för gränssäkerhet på Australian Strategic Policy Institute till The Sydney Morning Herald.

USA-resenärer varnas för ESTA-bluffar

Här är världens mest sällsynta pass

Nu införs ett stopp för hur många pass du kan få ta ut


Text: Johanna Jackson • 2017-01-24
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top