
Våga resa, våga se världen och bli lyckligare, öppnare och mer positiv. Foto: GettyImages
Svenskar har blivit räddare – därför ska vi resa igen
En enkätundersökning visar på en minskad lust bland svenskarna att resa. Vi listar 10 anledningar varför resandet inte bara är nöje utan också nytta för dig som person.
Under 2022 och 2021 har många svenskar gjort sina första resor utomlands efter att pandemin lamslog resandet. En enkätundersökning gjord av det engelska forskningsinstitutet Fly Research på uppdrag av HMD Global visar på en minskad lust bland svenskarna att resa i början av 2022.
Undersökningen visade att 75 procent av de tillfrågade svenskarna, i mer eller mindre grad, skulle beskriva sig själva som äventyrliga före pandemin. Men bara 62 procent av de tillfrågade beskriver sig själva som äventyrliga idag.
Oroliga och rädda
Även svensk statistik visar att vi är mer rädda och oroliga. Brottsförebyggande rådet genomför årligen den Nationella trygghetsundersökningen där otrygghet är en mätpunkt. År 2015 ser man en markant ökning som sedan dess varit relativt oförändrad. Förra årets undersökning visade att fyra av fem svenskar tycker att brottsligheten i landet förvärrats de senaste tre åren, men tvärtom visar undersökningen att antalet upplevda brott minskat, jämfört med fjol.
Varför är det så? Experter pekar på mediernas rapportering, vilka brott som får stor uppmärksamhet samt sociala mediers inträde i våra liv. Den senaste kritiken visar att Facebook främjar politisk polarisering. Extremt, polariserat och negativt innehåll skapar mer interaktion och därmed större reklamintäkter. Facebook ska ha varit medvetna om detta utan att sätta in åtgärder.

Världen är vacker
Givetvis ska man resa när man känner sig säker nu under pandemi-tider, men stäng inte dörren till omvärlden. Att resa i världen och hemma i Sverige kan hjälpa oss att känna att “nja, världen var väl inte så tokig ändå”. (Men för att vara helt på det klara. Vi snackar inte om charter där man stänger in sig på hotellet – utan ett resande med mer integration med lokalsamhället).
Om det här har Vagabonds redaktör Per J Andersson skrivit om i sin bok “För den som reser är världen vacker”. Den finns på diverse bokhandlar online. Här delar han med sig av några positiva aspekter av resandet.
10 anledningar att resa
Du blir mer positiv
Om vår enda kontakt med världen går via mediernas nyhetsförmedling är det lätt att bli misantrop. Men den som reser inser att allt inte är så nattsvart, utan att det finns lycka och skönhet även på de mest problemfyllda platserna. Resandet lär oss att det inte bara är den plätt på jorden där vi slagit ner bopålarna som kan upplevas som normal och trygg.
Får en nyanserad världsbild
Resan är det effektivaste sättet man kan ta till för att nyansera sin bild av världen, eftersom nyhetsrapporteringen blivit så kortfattad och befriad från historisk kontext och så sällan beskriver vad som händer de dagar då naturkatastrofen inte slår till, då parlamentsvalet är över och då kanonerna tystnat.
Du blir lyckligare
Resandet är ett sätt att söka meningen med livet bortom arbetets tvång och kampen för överlevnad. I få andra mänskliga aktiviteter är ambitionen att hitta det tillstånd som Aristoteles kallade eudaimonia, ett varaktigt tillstånd av välgång och välbefinnande, så hög som när vi reser.

Blir mer världsvan
Men för att lära dig att uppskatta det oförutsedda måste du lämna solstolen, vandra bort från hotellområdet och nosa på någon annans verklighet. Helst ska resan inte vara fri från överraskningar. Paradoxalt nog kan vägen till lycka bli kortare om du får uppleva besvikelse och tvingas omvärdera, omprioritera och improvisera.
Blir mer engagerad
Ett möte med en människa får dig att se annorlunda på en politisk konflikt, ett restaurangbesök får dig att börja laga en ny maträtt, en promenad i en botanisk trädgård får dig att plantera nya buskar i din trädgård – och en safari bland utrotningshotade djur får dig att gå med i Naturskyddsföreningen.
Du blir pånyttfödd
Har bortovaron varit lång finns chansen att du vid hemkomsten känner dig pånyttfödd. En månad på resande fot kan kännas som ett helt år. Resandet ger ett förhöjt antal intryck per minut, ett intensifierat liv. För vännerna som stannade hemma verkar tiden däremot ha stått still. Det är ren magi.

Mindre stressad och missnöjd
Människor som avskyr att resa är ofta stressade och blir oroliga när oförutsedda saker inträffar. Dessutom hänger de upp sig på de idioter som trots allt finns, istället för att strunta i dem och leta reda på andra, trevligare människor. Den nyfikna resenären, däremot, har som överlevnadsstrategi tvingats att utveckla en förmåga att snabbt läsa av och försöka förstå sig på andra normer och nya sociala sammanhang.
Har mer tillförsikt
Att konfronteras med andra kulturer ska vara att förlora fotfästet för en stund och lita på att det löser sig ändå.
Du blir mer tolerant
Att resa är att utsätta sig för nya ljud, dofter och sedvänjor och trots inledande osäkerhet och rådvillhet lista ut hur man ska bete sig. Att resa är att lära sig att samma problem kan ha flera olika lösningar och att skaffa sig ett inre lugn så att man inte får ett nervöst sammanbrott när pendeltåget är tio minuter försenat eller arbetsplatsen omorganiseras.
Får nya perspektiv på gamla problem
Oföränderlighet urholkar själen. Nya utsikter ger nya perspektiv. Genom att resa skärper vi vår iakttagelseförmåga och blir mer observanta både på tillståndet i världen och på vår hemmiljö. Plötsligt känner vi något för saker som tidigare lämnade oss likgiltiga. Plötsligt får vi syn på det som tidigare var osynligt.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-12
Nyhet