Annons
Annons
Rendering

Från Tallinn till Polen med Rail Baltic. Foto: Zaha Hadid Architects

Nyhet

Tåg runt Östersjön – vad vi vet om projektet Rail Baltica

Rail Baltica är en planerad höghastighetsjärnväg mellan Warszawa och Tallinn genom Baltikum. Här kommer en inblick i tågprojektet!

Text: Helle Kikerpuu • 2023-04-13 Uppdaterad 2023-04-12

Det EU-stödda tågprojektet Rail Baltica har som mål att länka ihop de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen med Polen och Tyskland. Under vintern 2022/2023 fortsätte arbetet med en direktlinje mellan Litauens huvudstad Vilnius och Polens huvudstad Warszawa. Till en början kommer resan ta 8 timmar, men med nya höghastighetståg som planeras för sträckan kommer restiden kortas avsevärt.

Sedan mitten av 1990-talet har olika förslag lagts fram för en undervattenstunnel i Finska viken mellan de båda huvudstäderna Helsingfors och Tallinn. Dessa planer har fått nya förhoppningar i och med Rail Baltica.

Under våren togs det första spadtaget för tågstationen i Ülemiste, i södra Tallinn. Stationen och rälsområdet beräknas att kosta cirka 27 miljoner euro och förväntas pågå fram till hösten 2026.

Tågprojektet gör det möjligt för resenärer att upptäcka stora delar av Baltikum, från huvudstäderna Tallinn, Riga och Vilnius till spännande platser däremellan. Sedan kan man ta sig till Polen och Tyskland och antigen styra kosan mot Danmark och tillbaka till Sverige eller hoppa på södergående tåg.

Hela tågförbindelsen kommer enligt nuvarande planer att handla om 870 kilometer räls, kosta cirka 5,8 miljarder euro och bidra till cirka 36 000 nya jobbtillfällen.

Läs mer på railbaltica.org.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-04-13
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen