Annons
Annons
, , Pontus Hammarlund

, , Pontus Hammarlund

Restips

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i sommar

Är du resesugen men osugen på att trängas med de stora turistmassorna som London och Barcelona lockar till sig? Har du redan gjort Amsterdam, Prag och Paris? Kolla in de här trevliga städerna som är perfekta för en weekendsemester.

Text: Per J Andersson • 2016-02-18 Uppdaterad 2022-11-17
Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i sommar
Från Innsbruck tar du dig upp i bergen på nolltid. Foto: Istock.

1. Innsbruck, Österrike

Storstad nära bergen

Från affärsgallerior, vinbarer, kaféer och krogar till branta klippor, vindlande vandringsstigar och snöiga pister. Innsbruck är svaret på frågan hur man kombinerar myllrande stadsliv i dalen med friluftsliv i bergen. I centrum finns den gotiska Jacobskyrkan med sina bronsstatyer, Altstadt med balkongen från 1400-talet med sitt gyllene tak och kaféer, barer och krogar med både modern design och klassisk alpmys.

När du känner för att vidga blicken lämnar du gamla stans skuggiga gränder och promenerar till bergstågets dalstation och färdas uppåt mot solen över Karwendelbergen., där du vandrar, klättrar eller åker skidor, men också äter lunch i solen på terrasserna till bergsserveringarna med milsvid utsikt över dalen.

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i sommar
Gammalt möter nytt i Baku.

2. Baku, Azerbajdzjan

Där Kaukasus möter Orienten

Ryskt, arabiskt och europeiskt. I Azerbajdzjans huvudstad Baku får du lite av allt. Staden som ligger på en udde i Kaspiska havet är en salig, smått kaotisk blandning av antika ruiner, sovjetisk arkitektur, traditionella ullmattor och höga och extravaganta skyskrapor byggda av oljepengar.

I den gamla muromgärdade och ökendammiga staden äter du smördrypande nötbakelser som du sköljer ner med en kopp kryddig chai. Därefter besöker du naturgasinfernot vid berget Yanar Dag, en evigt brinnande eldvägg cirka 20 minuters bilväg utanför staden.

På kvällen öppnar du din stora plånbok, beställer bord och festar loss med stadens till stor del internationella befolkning på någon på en fin restaurang eller glamourös takbar, förslagsvis på Hilton eller Hyatt.

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i sommar
Kotor ligger inramad av berg. Foto: Thinkstock.

3. Kotor, Montenegro

Om Norge låg i Sydeuropa   

Medeltida borgar, en charmigt solblekt stadskärna med brokiga kullerstensgator och skuggiga torg. Gamla kyrkor, vandringsleder och klapperstensstränder, allt inklämda i en spektakulär bukt i det Adriatiska havet som kantas av berg. Lägg till en livlig hamn som befolkas av jetsetters och välbärgade seglare från Italien och Kroatien och du har Kotor. Det är ett mysterium varför så få känner till staden.

Även om det finns ett fåtal stränder i staden så är Kotor dock ingen baddestination utan passar främst den natur- eller kulturintresserade. Eller den som helt enkelt vill ha en avkopplande weekend med god mat i en charmig stad med vackra omgivningar.

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i sommar
En kyrka med ett långt namn: Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia. Foto: Istock.

4. Valencia, Spanien

Istället för Barcelona

Som Barcelona, fast mindre. Och trevligare. Precis som sin betydligt turisttätare storasyster är Valencia resmålet för dig som vill kombinera shopping, nattliv och sevärdheter med lata stunder på stranden. Stranden ligger bara en spårvagnstur från stadskärnan. Tapasbarer finns i överflöd. Dessutom har paellan sin hemvist här. Riset i den gula rätten odlas lokalt utanför Valencia.

Ingen weekend här är komplett utan ett besök på Palau de les Arts Reina Sofia på den torrlagda Turiaflodens bädd. I det futuristiska komplexet för konst och vetenskap hålls utställningar bredvid landets största opera och ett delfinarium. Vill du ha ut maximalt med fest, gatuparader och folkliv åker du hit under vårfestivalen Las Fallas som arrangeras varje år 15–19 mars.

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i sommar
Titantic Belfast ligger på samma plats som RMS Titanic byggdes på. Museet öppnade 2012 och är ett av stadens främsta attraktioner. Foto: Istock.

5. Belfast, Nordirland

Matstad nära till storslagen natur

För många är Belfast synonymt med IRA:s bomber och den blodiga konflikten mellan katoliker och protestanter. Men även om såren är färska så befinner sig Nordirlands huvudstad i en ny era. Här finns så klart de politiska muralmålningar på husväggarna och fredsmuren som en gång skilde protestanter och katoliker åt, men också ståtliga renoverade viktorianska byggnader, och spännande museum som det påkostade Titanticmuseet och det familjevänliga vetenskapsmuseet W5.  

Idag finner besökare en livlig och modern storstad där nyöppnade restauranger som Coppi och OX blandas med hundraåriga tavernor och pubar som lokalbornas favorit Whites och nationalskatten Crown Liqour Saloon.

Dessutom ligger stan inbäddad i ett vackert och vilt landskap med sevärdheter som de sagolika stenformationerna Giants Causeway och den nervpirrande hängbron Carrick-a-Rede inom nära räckhåll.

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i sommar
Charmiga Vilnius. Foto: Istock.

6. Vilnius, Litauen

Gotiska gränder och fria konstnärer 

Litauen är ett av Europas billigaste länder. Och huvudstaden Vilnius är inget undantag. Till skillnad mot övriga Baltländers huvudstäder, Tallinn och Riga, ligger Vilnius inte vid kusten. Här utgörs vattnet istället av floden Nersis som skär igenom staden.

Det är främst stadens hjärta, den medeltida delen, som lockar turister. För den arkitekturintresserade varvas här renässans och barock med gotiska inslag.

Strax utanför gamla stan ligger den självutnämnda konstnärsrepubliken Uzupis som på många sätt påminner om Christiania i Köpenhamn. Ett måste under din weekend här. Missa heller inte KGB-museet och att besöka någon av stans alla prisvärda kvarterskrogar med eget mikrobryggeri.

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i sommar
Granada ligger vid foten av bergskedjan Sierra Nevada. Foto: Istock.

7. Granada, Spanien

Historisk stad vid foten av Sierra Nevada 

Vissa menar att ett av världens sju underverk finns i Granada. Men så är också 1200-tals borgen Alhambra något alldeles särskilt. Den moriska byggnaden är en av de mest imponerande uppvisningarna av islamsk arkitektur och är i sig själv en tillräcklig anledning till att besöka staden. Alla charmiga tapas- och flamencobarer får man med på köpet. 

Förutom att besöka Alhambra som tronar över staden är en promenad genom de snäva gränderna i medeltidskvarteren El Albayzín ett måste. Att dricka en öl eller två på den pubtäta gatan Pedro Antonio de Alarcón och köpa en glass från “Los Italianos” (Calle Gran Vía de Colón 4) är också obligatoriskt. 


Text: Per J Andersson • 2016-02-18
RestipsListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top