Annons
Annons
Tänker du att tåget alltid är försenat? Du är i så fall inte ensam, men tåget är punktligare än flyget visar en ny rapport. Foto: Stefan Nilsson / SJ AB

Tänker du att tåget alltid är försenat? Du är i så fall inte ensam, men tåget är punktligare än flyget visar en ny rapport. Foto: Stefan Nilsson / SJ AB

Nyhet

Tåget är punktligare än flyget

Tåget är punktligare än flyget mellan Stockholm och Göteborg och på tre andra populära sträckor. Det visar en ny rapport av SJ, som med hjälp av Trafikverkets och Flightstats statistik, jämfört punktligheten mellan de egna snabbtågen och flygbolagen SAS, Norwegian och BRA.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-03 Uppdaterad 2022-12-16

”Svarta rubriker och ilskna Facebookinlägg om försenade tåg skapar mediebilden att nästan alla tåg alltidär försenade. Affärsresenärer tar inrikesflyg för att man tror att tåg är dyrt och långsamt. Känns resonemangen igen från en del vänner och kolleger? Då har de gått på myterna om tågtrafiken”.

Så skriver SJ på sin hemsida i och med en färsk rapport som visar på tågets punktlighet i jämförelse med flygets. Rapporten, som KTH har gjort på uppdrag av Transportstyrelsen och statistik från tåg- och flygbranschen, är ett resultat som går på tvärs mot många svenskars fördomar om tågtrafiken.

– Vi har vetat om det här under några år, och nu Ù?r det dags att slå hål på myten om flygets punktlighet i förhållande till tågen, säger Britt-Marie Olsson, punktlighetsansvarig på SJ, till DN.

Prisskillnad: tåg och flyg

Ett tåg räknas vara i tid vid högst fem minuters försening. För flyget gäller 15 minuters försening. Statistiken har räknats om för att bli jämförbar. Dessutom pekar den nya rapporten på priset.

– Våra undersökningar visar att tåget ofta kostar mindre än hälften jämfört med flyget och att restiden från city till city ibland är ungefär lika, cirka tre timmar säger Bo-Lennart Nelldal, professor emeritus på KTH.

Bo-Lennart Nelldal arbetar på KTHs järnvägsgrupp som har undersökt utvecklingen av priser och restid för flyg och tåg mellan 2010 och 2018. Fyra inrikeslinjer där tåg och flyg konkurrerar har jämförts: Stockholm till Göteborg, Malmö, Sundsvall respektive Umeå. SJ har kompletterat detta med punktlighetsstatistik. Resultatet visar att tåget klår flyget på flera sätt.

Så gjordes rapporten

Rapporten omfattar alla snabbtåg och direktflyg på fyra linjer: från Stockholm till Göteborg, Malmö, Sundsvall respektive Umeå, oavsett operatör, både ombokningsbara normalpriser och lågprisbiljetter med begränsad flexibilitet.

Insamlingsdag för biljettpriser har varit en helgfri onsdag i slutet av mars 2010 och en helgfri onsdag i slutet av september 2018, en vecka före avgång. KTH har ansvarat för faktainsamling och analys av biljettpriser och restider. Uppgifterna om punktlighet kommer från Trafikverket, Trafikanalys och Flightstats.

Tåget är punktligare än flyget
Så stor andel i procent av avgångarna med flyg respektive tåg ankom till destinationen med högst fem minuters försening under 2019. Foto: GettyImages

Snabbtågen oftare i tid än flyget 2019

Jämförelsen gäller flygbolagen Flygbolagen SAS, Norwegian och BRA och SJ:s snabbtåg. För BRA saknas data för perioden februari–juli.

Sträcka                      ™�     Flyg   Tåg

                                       ankomster i tid i procent (%)

Stockholm–Göteborg        64       77

Göteborg– Stockholm       64       77

Stockholm–Malmö            71       76

Malmö–Stockholm            71       74

Stockholm–Sundsvall       58        86

Sundsvall– Stockholm      75        84

Stockholm–Umeå             61       81

Umeå–Stockholm             64       84

Källa: DN/Trafikverket Flightstats, SJ

Läs mer!

Vagabonds Tågblogg: Tågens punktlighet och resenärernas uppfattning

Lyssna!

Vagabonds podcast: Så tar du tåget till Rivieran:


Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-03
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen