980318.jpg

Nyhet

Thailand varnar för dödliga maneter

Myndigheterna på thailändska Koh Phangan varnar nu turister för att mycket giftiga kubmaneter, box jellyfish, finns i vattnen runt ön.

Text: • 2014-09-02

Varningen kommer efter att en femårig fransk pojke omkom i lördags, efter att ha blivit stungen av en kubmanet vid Had Kuad på Koh Phangans norra kust. Pojken drabbades av hjärtstillestånd och hans liv gick inte att rädda.

Myndigheterna på ön hade under gårdagen ett stormöte med hotell och dykarrangörer om hur man på bästa sätt ska varna för de ovälkomna havsdjuren.

Förklaringen till varför de giftiga kubmaneterna kommit så nära land, tros vara att monsunsäsongen i thailändska gulfen startat tidigare än vanligt. Under monsunsäsongen, som grovt räknat löper från september till januari, finns fler maneter på grunt vatten än under resten av året.

Thorn Thamrongnawasawat, assisterande professor vid universitetet Kasetsart, säger till Bangkok Post att antalet offer för box jellyfish i thailändska vatten är extremt lågt, men att den som mot förmodan drabbas löper stor risk att dö av manetens gift.

Bästa sättet att skydda sig mot maneten är att använda våtdräkt eller annan heltäckande klädsel vid bad i havet och att hålla sig nära land.

Om man blir stungen ska såret varken baddas eller röras, det gör att mer gift frigörs in i kroppen. Av samma anledning ska man inte heller hälla vatten på såret. En välkänd universallösning mot manetbränna är annars att använda vinäger, men en nyligen genomförd australiensisk studie visar att även det kan leda till att mer gift frigörs, kanske så mycket som 60 procent mer än om såret lämnats orört. 

Box jellyfish finns oftast på en till två meters djup och har en liten kropp som är mycket svår att upptäcka. Giftet sitter i djurets tentakler som kan bli upp till en meter långa, skriver Bangkok Post.

(Foto: Flickr/candiceecidnac)


Text: • 2014-09-02
Nyhet

Scroll to Top