Annons
Annons
Planen var att driva restaurang i Sälen men sen har inget blivit som de tänkt sig. Foto: Privat

Planen var att driva restaurang i Sälen men sen har inget blivit som de tänkt sig. Foto: Privat

Thailand

Svensk familj i coronasmittans Thailand: “När inget blir som man tänkt sig”

Tågsemestern genom Asien blev inte som de tänkt sig. Det det blev nästan inget annat heller efter att coronaviruset börjat spridas. Nu är familjen i Thailand och tar dagen som den kommer, utan hembiljett och planer på när eller hur det i så fall skulle gå till

Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-31 Uppdaterad 2021-08-13

“När det inte blir som man hade tänkt sig”. Så löd den allra första rubriken på bloggen Den stora familjeresan – en familjeresa med tåg till Asien som skrivs av Mikaela Baggström och hennes sambo Christopher Whitman. Bloggen handlar om hur de tillsammans med sin dotter Nikki reser till och i Asien med tåg.

Innebörden av den där första rubriken skulle, visade det sig, bli ett tema för hela deras långa resa.

– På ett sätt är det helt okej för mig att allt inte blir som vi tänkt oss. Jag har inget större behov att kontrollera allt, säger Mikaela till Vagabond.

Svensk familj i coronasmittans Thailand:
En familjeresa för att vända en motgång till någonting positivt. Foto: Privat

Från “misslyckande” till något positivt 

Idén att resa genom Asien med tåg föddes när familjens planer på att flytta till Sälen, för att driva en restaurang, gick om intet. I bloggen skrev Mikaela: “Jaha, tänkte vi. Vad gör vi nu då? … Och då började ett litet frö växa. Varför inte vända det här ‘misslyckandet’ till något positivt istället?”

Både Mikaela och Chris ville flyga mindre och drömde därför om att resa med Transsibiriska och Transmongoliska järnvägen till Kina. Sagt och gjort, måndagen 13 januari bar det av. Först med färja till Helsingfors och tåg till Moskva. Siktet var inställt på Kina. Någon hembiljett hade de inte.

Svensk familj i coronasmittans Thailand:
På vägen genom Asien. Foto: Privat

Fast i Thailand

När Vagabond ringer Mikaela på Skype i slutet av mars har familjen precis rest till Koh Lanta i Thailand efter en tid i Koh Phangan. Här ska de stanna den närmaste tiden.

– Vi älskade att vara på Koh Phangan men när myndigheterna i Thailand meddelade att de skulle utlysa undantagstillstånd på grund av coronaviruset började vi fundera på att flytta närmare fastlandet. Här på Koh Lanta finns en del svenskar, infrastruktur, bra sjukhus och det känns lite tryggare, säger Mikaela. 

Dottern Nikki kikar fram bakom Mikaela men försvinner lika snabbt bort från dataskärmen. Det är sommar, 35 grader varmt och Thailand har, precis som många andra länder, påverkats dramatiskt av de undantagsregler som följt av coronavirusets spridning.

Antalet turister har minskat drastiskt. Familjen hyr nu en lyxvilla som skulle ha kostat uppemot 40 000 kronor i månaden, men som nu går på bara 12 000 kronor. Även om det är över familjens planerade budget är priset okej enligt Mikaela.

– Vi kommer antagligen att spendera den mesta tiden hemma. Bada i poolen, vara i trädgården och helt enkelt ta dagarna som de kommer. Då känns det okej att lägga pengarna på ett så här bra hem!

Svensk familj i coronasmittans Thailand:
Familjen har valt att stanna i Thailand för tillfället. Foto: Privat

Coronaviruset tog fart

Det var när familjen reste genom Ryssland som de först blev varse coronavirusets utbrott i Kina.

– En kompis sms:ade och skickade en artikel om coronaviruset. Det var kring 16 januari och då tänkte vi att det kanske inte var något, men vi följde såklart utvecklingen, säger Mikaela.

När de efter fyra dagar på tåget var framme i Mongoliets huvudstad Ulan Bator hade virusspridningen eskalerat.

– Vid det laget hade UD inte avrått från resor till Kina, bara till Wuhan, men vi tänkte “är det värt att resa genom Kina”?

Mikaela berättar att om det bara hade varit hon själv och Chris hade de kanske rest genom Kina, men nu hade de med sig sin dotter Nikki vilket påverkade beslutet att flyga till Sydkorea och undvika Kina.

– Det som påverkar våra val allra mest är såklart Nikki. Att hon ska må bra!

Resan tog en annan vändning, de bröt tågresandet och flög till Seoul, tågade genom Sydkorea och flög till Vietnam där de fortsatte med tåg.

– Det var kanske en månad efter att vi varit i Sydkorea som coronaviruset började eskalera. När många inom den där kristna sekten blev smittade, säger Mikaela.

Viruset påverkade resan och följde familjen i spåren. På ett kafé i Hoi An i Vietnam träffade Mikaela en jamaicansk doktorand som studerar i Wuhan i Kina. De pratade om myndigheternas agerande, smittspridning och förhoppningen att snart kunna återvända till Wuhan när karantänen lyfts.

Svensk familj i coronasmittans Thailand:
Hittills har Thailändska myndigheter inte förbjudit folk från att gå ut och familjen passar på att besöka stranden. Foto: Privat

Trygghet mitt i krisen

Efter en och en halv månad på resande fot, omgjorda planer och en tvååring på språng längtade paret till en lugnare tillvaro i Thailand.

– Vi såg fram emot att stanna upp lite, fokusera på självutveckling, yoga och kreativitet. Men när ställen började stänga på Koh Phangan valde vi att resa vidare.

“Vanligtvis när vi reser håller vi oss långt borta från såna semesterorter, men för första gången längtade vi till ett ställe med många svenskar!”, skrev Mikaela på sin blogg.

– Ja, i kristider är det väl så att det som känns som hemma också känns lite tryggt och här på Koh Lanta finns en del svenskar, men jag har inte träffat några än utan har kontakt med vissa via Instagram och Facebook-gruppen Vi älskar Koh Lanta!

Nyheter om coronaviruset i Thailand följer paret genom den engelskspråkiga tidningen Bangkok Post. Dessutom är de med på Svensklistan så att svenska myndigheter kan kontakta dem vid behov.

– Och så har vi UD:s Resklar-app. Det är den bästa appen att ha just nu, säger Mikaela.

“Ingen skilland om vi varit i Sverige”

Mikaela är inte speciellt orolig över situationen just nu och menar på att de tar dagen som den kommer, utövar social distansering och håller kontakt med familjen som hon saknar otroligt mycket.

– Men det är egentligen ingen skillnad om jag skulle varit hemma eller är här i Thailand. Mina föräldrar är pensionerade och bor i Portugal som är helt i lockdown och Chris föräldrar bor i Kanada. Jag hade inte heller kunnat träffa min mormor i Stockholm som är 90 år och riskgrupp även om jag hade varit hemma, säger Mikaela.

Trots att det är ovant att begränsas av yttre faktorer och tvingas stanna på en plats är Mikaela tillfreds med tillvaron.

– Nu ska vi planera lite för vad vi ska hitta på med familjen och vad jag och Christ kan tänka oss göra.

Med tanke på att Mikaela är jurist, yogalärare och massageterapeut och Christ har en bakgrund inom finansbranschen och som kock finns det många valmöjligheter att välja mellan. Under tiden njuter familjen av Thailand, villan, poolen och möjligheten att spendera tid tillsammans med dotter Nikki.

Coronaviruset i Thailand

Sedan 26 mars gäller undantagstillstånd i Thailand som följd av pandemin. Det gäller till och med midnatt 30 april. Undantagstillståndet ger premiärministern stora befogenheter att vidta åtgärder.

Åtgärder kommer att tas löpande och annonseras genom dagliga tillkännagivanden från regeringen. Åtgärder som redan trätt i kraft är:

  • Utländska medborgare får inte resa in i Thailand. Vissa undantag gäller, exempelvis för personer med arbetstillstånd i Thailand, diplomater, personer verksamma inom varutransport och tjänster kopplade till fartyg, fordon och flyg. Individuella undantag kan även ges av premiärministern.
  • Provinsguvernörer har befogenheter att t ex stänga turistdestinationer. Utegångsförbud kan ske lokalt.
  • Publika sammankomster är inte tillåtna.
  • Nattklubbar, barer, lekområden, skolor, biografer, sporthallar och andra publika områden stängs i Bangkok och andra större städer tillsvidare.
  • Förbud att sprida desinformation om covid-19.
  • Människor uppmanas att inte genomföra icke-nödvändiga resor i landet och militära ”checkpoints” upprättas för att kontrollera resande.

Information om flygresor

Flera flygbolag ställer nu in internationella flyglinjer, vilket gör det svårt att lämna Thailand för Sverige. Detta kan innebära kraftigt ökade kostnader för resenären för såväl flygbiljetter som andra omkostnader vid resmålet. Varje resenär bör därför noga överväga om det kan vara läge att resa hem till Sverige i förtid. Du kan få ersättning från försäkringsbolaget för hemresa. Kolla därför med ditt försäkringsbolag om du har rätt till det. 

Källa: Sweden Abroad

Podcast: Hur ska det gå för turismen i coronans tid?

10 000 anställda på SAS korttidspermitteras

16 bästa böckerna för ressugna vagabonder


Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-31
ThailandInför resanIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top