Annons
Annons
Yaowarat eller Chinatown är berömd för sin gatumat. Foto: Istock.

Yaowarat eller Chinatown är berömd för sin gatumat. Foto: Istock.

Nyhet

Thailändska myndigheter vill förbjuda gatumat i Bangkok

Gatumaten i Thailands huvudstad är världsberömd och har blivit utsedd till bäst i världen av CNN för andra året i rad. Trots detta vill Bangkok Metropolitan Administration förbjuda försäljningen av den.

Text: Johanna Jackson • 2017-04-19 Uppdaterad 2021-06-23

Endast en dryg månad efter att staden fick den prestigefyllda utmärkelsen av CNN har stadens lokala myndighet BMA meddelat att stadens samtliga gatumatstånd ska vara bortrensade vid årsskiftet. Det skriver flera medier och hänvisar till den thailändska tidningen The Nation.

Syftet ska enligt Wanlop Suwandee, rådgivare till Bangkoks guvenör, vara att ge tillbaka trottoarerna till fotgängare samt att stänga ned illegala försäljare.

”Gatuförsäljarna har beslagtagit utrymmet på trottoarerna allt för länge och vi har redan gett dem utrymme att sälja mat och andra produkter lagligt på marknader”, säger Wanlop Suwandee till The Nation.

Thailändska myndigheter vill förbjuda gatumat i Bangkok
En kvinna grillar skaldjur till försäljning i Bangkok.

De första områdena som ska utrymmas är enligt planerna Siam Square, marknaden i Pratunam och loppmarknaden under Phra Phuttayotfa Bridge. Därefter kommer myndigheterna att rikta in sig på berömda hotspots för street food som Chinatown och turistfavoriten Khao San Road som har ungefär 200 gatumatsstånd som erbjuder allt från phad thai och tom yum-soppa till insekter till kokosnötspannkakor. 

Efter att beslutet tillkännagavs har många ställt sig kritiska till huruvida de lokala myndigheterna de facto kommer att göra slag i saken och rensa bort gatumatstånden i storstaden, eller om det endast kommer att resultera i viss uppstädning bland alla de hundratals gatumatsstånd som ger Bangkok sin extra krydda. 

De som har följt med i utvecklingen i Thailand kommer kanske ihåg utrensningen av solstolar på stränder Phuket som inleddes 2014. Länge var det oklart exakt vad som skulle gälla, men drygt två år senare kom nya besked: solstolar och parasoll skulle tillåtas igen. Förvisso numera inom begränsade zoner. 


Text: Johanna Jackson • 2017-04-19
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen