Annons
Annons
Kidlington i södra England har cirka 13000 invånare. Foto: Andrew Chapman via Creative Commons/Wikipedia.

Kidlington i södra England har cirka 13000 invånare. Foto: Andrew Chapman via Creative Commons/Wikipedia.

Nyhet

Kinesiska turister flockas till den brittiska småstaden – ingen vet riktigt varför

Den lilla staden Kidlington i grevskapet Oxfordshire har blivit en turistmagnet som lockar busslaster med besökare varje vecka. Men anledningen till stadens nyfunna berömmelse är ett mysterium för invånarna.

Text: Johanna Jackson • 2016-07-07 Uppdaterad 2021-06-23

Speciellt intresse verkar turisterna lägga vid Benmead Road, en lugn villagata med typiska brittiska tegelhus och grönskande rabatter. 

Varje torsdag, i tre veckor i rad har gatan invaderats med stora grupper med kamerautrustade turister som främst verkar komma från Kina, skriver BBC. 

Den oväntade turistboomen har delat befolkningen i två läger. Samtidigt som vissa välkomnar besökarnas närvaro som ger ett uppsving för lokala verksamheter uttrycker andra sitt missnöje. 

Kinesiska turister flockas till den brittiska småstaden – ingen vet riktigt varför
Kidlington ligger cirka en kvart norr om Oxfords universitet med bil. Foto: Istock.

Några av de boende längs den nya turistattraktionen har börjat tröttnat på att fenomenet stör deras privatliv.

En berättar hur hen fått besök av turister som knackat på dörren för att få låna toaletten, andra vittnar om hur besökarna tagit sig friheter genom att äta picknick i folks privata trädgårdar och fotografera in i hemmen genom fönstren. 

Det finns en hel del teorier till stadens unga fandom. Några tror att småstaden kan ha misstagits för inspelningsplatsen av Harry Potters mugglarhem, en annan mer sensationell teori är att turisterna är tidsresenärer som har åkt tillbaka i tiden för att se en livfull engelsk småstad innan det förmodade förfallet efter Brexit.  

Kinesiska turister flockas till den brittiska småstaden – ingen vet riktigt varför
Kindlington – en helt vanlig engelsk småstad som blivit ofrivilligt berömd. Foto: Jonathan Billinger via Creative Commons.

En lite mer trolig teori som har framförts är att staden som ligger på ett bekvämt avstånd mellan universitetet i Oxford och outlet-staden Bicester Village – två redan etablerade hotspots för kinesiska turister – nyligen har plockats med i researrangörernas program för att turisterna ska få en inblick i livet i en “genuin och folklig engelsk småstad.” 

Just denna teori får dessutom medhåll från invånaren Baz Daniels som varit i kontakt med en bekant som bor i Kina. 

– Kidlington marknadsförs tydligen av kinesiska researrangörer som en vacker engelsk by på väg till Bicester Village, säger Baz Daniels till BBC.

Komikerns prank på djurparken – satte upp förvillande skyltar med "djurfakta"

5 fina brittiska småöar

50 saker du inte får missa i London


Text: Johanna Jackson • 2016-07-07
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top