Annons
Annons
Man står ovanför en brinnande krater

Turkmanistans största turistmagnet – helvetesporten – ska släckas enligt myndigheterna. Foto: Sergio Del Rosso Photography/GettyImages

Nyhet

Turkmenistans största turistattraktion “Helvetesporten” ska släckas

Den brinnande naturgaskratern i Turkmenistan, som kommit att bli känd som “Helvetesporten”, är en av landets mest populära turistmål. Nu har den turkmenska ledaren Gurbanguly Berdimuhamedow beordrat att elden ska släckas.

Text: William Åberg • 2022-01-11 Uppdaterad 2022-01-11

I ett tv-sänt uttalande förkunnade Turkmenistans auktoritära ledare Gurbanguly Berdimuhamedow att den brinnande kratern i byn Derweze i Karakumöknen ska släckas. Presidenten underströk att beslutet grundar sig på eldens fara för både miljö och folkhälsa, men framhävde också ekonomiska skäl.

Kratern, som bland annat brukar kallas “Gateway to Hell“ (Helvetesporten), sägs ha uppstått efter en sovjetisk oljeborrning 1971. När arbetarna av misstag punkterade en naturgasficka kollapsade marken under riggen och resultatet blev denna 20 meter djupa kraterformning, med en diameter på närmare 70 meter.

Medvetna om att giftiga utsläpp kunde spridas till närliggande platser valde arbetarna att tända eld på gaserna. En eld som planerades brinna ut inom ett par veckor, men som än i dag – över 50 år senare – står i lågor. Detta trots flera tidigare släckningsförsök.

Men senare forskning har ifrågasatt hur och när elden egentligen uppstod. Det finns bevis för att elden kan ha uppstått redan på 60-talet.

Eld i en krater mitt i öknen
Nu ska öknens lågor släckas. Foto: Daniel Kreher/GettyImages

Den jättelika eldgropen har under de senaste åren varit en av Turkmenistans mest populära turistattraktioner. Men när nu helvetesporten stängs får besökare i stället rikta blickarna åt andra sevärdheter landet har att erbjuda.

3 andra sevärdheter i Turkmanistan

Merv

I mitten av 1100-talet var detta kanske världens största stad med över en miljon invånare. En historisk plats, som i dag ligger i ruiner. Här kan man bland annat besöka forntida fästningar som Erk-Kala och Kyz Kala, Sultan Sanjars mausoleum och den arkeologiska fyndplatsen Gunur Tepe. Sedan 1999 är Merv med på Unescos världsarvslista.

Yangykala

Detta fängslande landskap i nordvästra Turkmenistan sträcker sig två mil över öknen norr om Balkanabat till bukten Garabogazköl. De krökande stenformationerna och färgglada kanjonerna skapar en spektakulär miljö, som man får en oslagbar utsikt över från klippavsatsen känd som “Crocodile’s Mouth”.

Köw Ata

För den som är trött på hotellpoolen är detta ett minst sagt intressant alternativ. 65 meter under jord, i en grotta intill bergskedjan Kopet-Dag, ligger sjön Köw Ata. Det klara vattnet i den underjordiska sjön har en inbjudande temperatur på runt 36 grader. Dessutom är grottan hem till den största fladdermuskolonin i hela Centralasien.

Turism i diktatur

Dock ska man som resenärer vara medveten om att Turkmenistan är ett av världens striktaste diktaturer. Landet florerade bland annat i nyheterna våren 2020 när det auktoritära styret förbjöd ordet ”corona”. Enligt organisationen Reportrar utan gränser (RSF) kunde den som ertappades med att säga ordet komma att gripas.

Huruvida man ens ska resa dit, eller andra diktaturer, är diskutabelt. Någonting vår redaktör Per J Andersson har skrivit om fler gånger.

Krönika: Varför vi turistar i vissa diktaturer, men inte i andra


Text: William Åberg • 2022-01-11
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen