806304.jpg

Restips

Texas. Rundresa i cowboyland

Följ med på en roadtrip genom Texas Hill Country. En resa ackompanjerad av banjo och fiol längs dammiga grusvägar, djupa dalar och gröna kullar.

Text: Olle Florstam • 2012-09-18

Det är tidig morgon hemma på Darlenes familje­ranch sydväst om Texas huvudstad Austin. Det är kallt men solen skiner över de bördiga åkrarna och djuren har redan sökt sig till skuggorna under pecanträden.
Darlene jobbar som bartender på vårt favorithonky-tonk, Devil’s Backbone Tavern. Igår kväll bjöd hon på sedvanligt Texasmanér hem oss som ett alternativ till att vi skulle tillbringa den kalla natten i bilen.
Vi blir serverade frukost av klassiskt texmexsnitt. En kopp hett kaffe och taco med äggröra, bacon och het salsa. Sedan bär det av ut till bilen. Darlene har tipsat oss om ett fint litet ställe en bit härifrån.

Texas. Rundresa i cowboyland

Texas. Rundresa i cowboyland
Harry’s, Willow City, är obligatoriskt stopp för mc-folket.

För att lämna ranchen måste vi korsa det klara vattnet i Blancofloden där det flyter fram i sin fåra av grön kalksten. Vi kör vidare på småvägar genom ett grönskande Hill Country. Detta kuperade, bördiga område i centrala Texas utgör stor kontrast till öknen och de kala bergen i väster och träsken vid gränsen till Louisiana i öster.

På vårkanten, när värmen återkommer och blommorna slår ut, trängs knuttarna på den vindlande vägsträckan Willow City Loop. Sådana dagar finns det inte många lediga kvadratmeter på det lokala honky-tonket Harry’s i Willow City. Det utgör dock inget hinder för danssugna besökare att låta bootsen nöta på det grova trägolvet i en klassisk “two step”. Honky-tonk är ett av många namn för de barer med huvudsakligen countrymusik, levande eller på jukebox, som är vanliga här i Texas.

Texas. Rundresa i cowboyland

Vi hälsas välkomna av Willie och får varsin kall Lone Star. En eld brinner i järnkaminen som står mitt i lokalen och väggarna är fulla av namnteckningar från personer som kommit och gått under åren. Stället dryper av svunna tider och om väggarna kunde tala skulle man få sig en rejäl dos lokalhistoria.

Willie förbereder morgondagens barbecue. Han berättar att det är bäst att ha ett dygn på sig för den rätta smaken. Köttet ska ligga i “smokern” i cirka åtta timmar, sedan ska det vila. Men det är såsen, som under stort hemlighetsmakeri och enligt nedärvda familjerecept, utgör den avgörande skillnaden mellan en skaplig och en riktig Texas bbq. Till köttet finns en uppsjö av olika till­behör som exempelvis coleslaw, bönor med jalapeño, mac and cheese eller helt enkelt rå lök, inlagd gurka och bröd.

Trots att jag och fotografen är de enda gästerna råder full aktivitet i den lilla lokalen. Ägarens son och hans kusin från norra Houston håller på och fixar dräneringen till en av kylarna. De tar sig ändå tid att pausa från arbetet och dricker en öl med oss. De föreslår att vi ska återkomma på lördag kväll när barbecuen ska avnjutas. Då är det packat med folk. Jag kan se framför mig hur pickup-truckarna mullrar in och folk tar sig en stänkare ute på parkeringsplatsen innan det är dags att dansa loss.

Texas. Rundresa i cowboyland

Texas. Rundresa i cowboyland
På Circleville Store, längs Highway 95, kan du ta en öl och ett snack med lokalbefolkningen.

Trots ett grönskande landskap ser man tydliga tecken på solens skoningslösa verkan. Det är gott om torrlagda flodfåror och brunbrända byggnader i korrugerad plåt. Det är därför komiskt att se skyltarna som uppmanar till “Watch for water on road”. Men under tornadosäsongen kan det komma riktigt mycket regn. Det är inte ovanligt att vissa vägar är oframkomliga i dagar.

Vår resa går vidare via Kerrville och ner till Medinafloden där det blir en bensträckare och avkylning av fötterna i det kalla vattnet. Fler personer har sökt sig hit och njuter av en stilla dag i skuggan under ekarna. Några har dukat upp mat och andra fiskar. Träden är dekorerade med skyltar som upplyser oss om att merparten av marken är privat. No trespassing!

Därför gör man bäst i att bege sig till en av de statliga naturparkerna om man vill uppleva vildmark. Vi bestämmer oss för att ta en avstickare till Devil’s River State Park som ligger söderut, inte långt från gränsen till Mexiko.

Här är landskapet torrare och kargare. Ett gränsland mellan öken och prärie. Örnar, gamar och andra rovfåglar cirklar majestätiskt i de varma uppåtvindarna vid de branta klipporna. Hit kommer folk för att vandra eller utmana forsens skummande strömmar. Parkvakten spottar stora svarta tobaksloskor, informerar oss om området och ger oss ved till lägerelden. Efter en härlig natt under den stora Texas­himlen styr vi tillbaka mot Bandera i Hill Country.

Texas. Rundresa i cowboyland
Natursköna Texas Hill Country. Känt för sina torra och heta somrar, och återkommande översvämningar.

Texas. Rundresa i cowboyland
Behåll hatten på när du går in på The Devil’s Backbone Tavern.

Texas. Rundresa i cowboyland
Vänligt och välkomnande. På Deane’s Store, Weinert, sitter Ruth Vaden och byter gärna några ord.

I Bandera, även kallat Cowboy Capital of the World, ligger de solblekta trähusen tätt längs huvudgatan och om man bortser från moderniteter som neonskyltar och bilar är hela scenariot som taget ur en gammal västern. Det enda som fattas är en stäpplöpare som rullar över gatan i vinden.
Bandera är känt för sina rodeor två gånger i veckan under säsongen som sträcker sig från slutet av maj till början av september. Under denna tid fylls gatorna av hästar, ryttare och turister. Då kan det vara befogat med ett tiotal honky-tonks i en stad med cirka 1 000 invånare.

Vi parkerar på Pioneer park. En husbilscamping med tillgång till dusch, toaletter och en svalkande pool, vackert belägen nere vid floden ett par hundra meter från centrum.

Via en oansenlig dörr tar vi trappan ner till Arkey Blue’s Silver Dollar Saloon, som är slutmålet för dagen. I källaren med det råa betonggolvet, som är täckt med sågspån, är ljuset skumt. I ena hörnet står jukeboxen som en central del av inredningen och mitt emot den står en scen. Vi slår oss ned på de grovt tillyxade stolarna i den rustika baren.

Vid ett bord sitter två par och spelar domino. Vi matar jukeboxen med några dollar och snart fylls rummet av härlig countrymusik. Männen vid bordet nickar till oss och höjer sina ölflaskor. De avslutar spelet och en av männen börjar sjunga med till musiken och den andra hÙ?mtar en gitarr. Vi ber kvinan i baren att ge dem en runda på vår nota. De vinkar oss över till bordet och vi lyssnar och njuter av låtarna de framför. Från köket anländer en äldre herre iklädd boots, jeans, bältesspänne modell större och stor vit hatt. Han presenteras som Arkey Blue och sjunger även han några av sina egna låtar för oss.

Efter många timmar med musik och hjärtlig stämning lämnar vi våra nya vänner och kliver ut i natten. Luften är ljum och det doftar starkt från cypresserna. Tillbaka vid bilen hör vi grodorna sjunga nedifrån floden och vi kan inte annat än stämma in i invånarnas kärlek till Texas.

Texas. Rundresa i cowboyland

Guide till Texas

Resa dit

Flyg. Continental, Delta och United Airlines flyger från Stockholm till Austin i Texas för 6 000 kr med mellanlandning i USA. American, Continental och sas tar dig dit från Köpenhamn för ungefär detsamma.

Ta sig runt

Bil. För att ta dig runt i Texas Hill Country så behöver du bil. Bil kan hyras direkt på flygplatsen eller i centrala Austin. Priser från 40 dollar/dygn och 190 dollar/vecka inkl. fria mil. Bensin kostar omkring 0,7 dollar/litern.
Buss. Bussnätet i Austin är väl utbyggt, pris 50 cent/resa.

Bo

För att komma nära naturen kan du bo billigt i tält i en State Park eller i en husbilspark (RV-park), pris från 13 dollar natten för alla i bilen. Det finns ett 40-tal parker och de flesta har
tvättomat och pool.
Motell eller hotell finns i varje stad från 40 dollar natten hos större kedjorna som Motel 6. Bed and Breakfast kostar från 85 dollar natten.

Nattliv

Utelivet i Texas är omfattande och det är öl som gäller. Priserna varierar från 1,5 till 4 dollar flaskan. I Austin hittar du livemusik varje dag året runt och flera ställen erbjuder dans.
Continental Club, 1315 South Congress Avenue, Austin (continentalclub.com). Uppträdanden med flera band varje kväll, ofta gratis eller billigt.
The Broken Spoke, 3201 South Lamar Boulevard, Austin (brokenspokeaustintx.com). Ger danslektioner varje onsdag till lördag kl 20. Det går även bra att hänga i baren. Serverar riktigt bra stekar.
Gruene Hall, 1281 Gruene Road, New Braunfels (gruenehall.com). En av de äldsta danshallarna i Texas, drygt sex mil söder om Austin. Här spelar alla stora Texasartister. Städad publik och en del turister.
Riley’s Tavern, 8894 fm, Hunter (rileystavern.com), +1-512 392 31 32. Mindre städat. För 80 dollar natten bor du ombonat i den ursprungliga ägarens hus som är en liten del av Texas­historia, ring och boka.

Äta ute

Ställ in dig på en diet av texmex och barbecue om du vill ha en smak av Texas.
Green Mesquite, 1400 Barton Springs Rd, Austin (greenmesquite.net). En lokal favorit.
Loca Maria’s Taco Express, 2529 S Lamar Blvd, Austin (tacoxpress.com). Tacos och Margaritas här ger dig en bra fingervisning om vad som gäller. Billigt och bra!
Hut’s Hamburgers, 807 w Sixth Street, Austin (hutsfrankandangies.com). Är du riktigt hungrig så är detta ett givet alternativ. Serverar även vegetariska burgare och fina sallader. Öppnade redan 1939 och på onsdagar är det två för en som gäller, räkna med kö.
Busbee’s BBQ, 319 Main Street, Bandera. Ett lugnt kypin med vita dukar.

Shopping

Uncommon Objects, 1512 S Congress Ave, Austin. Här finns det mesta inom aktiviteter och loppisprylar. Allt snyggt uppställt efter olika teman.
Flashback, 1805 S 1st, Austin. Fina secondhand- och vintagekläder i lite större storlekar.
Allens Boots, 1522 S Congress Ave, Austin (allensboots.com). Billiga stövlar.

Prisnivå

Om du vill kan du leva väldigt billigt i Texas. Mat och dryck är prisvärt medan boende kan vara dyrt.

Missa inte!

Chicken-shit-bingo på söndagseftermiddagar på Ginny’s Little Longhorn. Satsa pengar på ett nummer och hoppas att kycklingen bajsar på rätt plats. 5434 Burnet Road, Austin.

Missa gärna!

Barerna och klubbarna på 6th Street i Austin.

Texas. Rundresa i cowboyland
Privat mark! Gå någon annanstans.

5 Texas i toner

Out in the parkin’ lot, Guy Clark
Clay Pigeons, Blaze Foley
Texas, Texas, Eric Taylor
What I like about Texas, Jerry Jeff Walker
Heaven’s gonna have a Honky-Tonk, Dale Watson


Text: Olle Florstam • 2012-09-18
RestipsUSATexas

Scroll to Top