Annons
Annons
Ebolaviruset har hög dödlighet, men sprids bara via kroppsvätskor och är inte luftburet. Risken att smittas som resenär är därför liten, om man följer de rekommendationer som finns.

Ebolaviruset har hög dödlighet, men sprids bara via kroppsvätskor och är inte luftburet. Risken att smittas som resenär är därför liten, om man följer de rekommendationer som finns.

Guinea

UD: Res inte till Västafrika!

Svenska utrikesdepartementet (UD) avråder svenskar från att resa till Liberia, Sierra Leone och Guinea i Västafrika. Orsaken är utbrottet av ebolafeber som pågår sedan i februari.

Text: Per J Andersson • 2014-08-25 Uppdaterad 2021-06-23

UD: Res inte till Västafrika!
UD avråder från alla resor till tre länder i Västafrika som drabbats ebolafeber. Foto: Thinkstock

Risken för resenärer att smittas är högst begränsad om man följer gällande rekommendationer, är svenska hälsomyndigheters bedömning. En bidragande till avrådan är att det är allt svårare att flyga inom och ifrån de drabbade länderna. Både British Airways och Kenya Airways har ställt in flygningar till och från Liberia och grannlandet Sierra Leone. Fler flygbolag kan följa efter. Risken är med andra ord stor att du blir strandad.

Trots det kraftiga ebolautbrottet dröjde svenska UD men en total avrådan av alla slags resor, men i torsdags kom den: svenskar bör överhuvudtaget inte resa till de tre mest drabbade länderna. Det innebär förstås inte att svensk passpolis försöker hindra dig att stiga på planet, men om du ändå reser – trots avrådan – fungerar inte reseförsäkringen fullt ut om du skulle drabbas av ebola eller någon annan form av skada under resan. Avrådan fungerar också så att om du har en resa bokad dit har du rätt att avboka och få pengarna tillbaka.

Ebolavirus sprids via kontakt med kroppsvätskor från infekterade personer. För att undvika smitta är det viktigt att ha en god handhygien samt undvika nära kontakt med sjuka personer. Viruset, som har hög dödlighet, är inte luftburet.

”WHO bedömer att utbrottet av ebola i Västafrika är att klassa som ett internationellt hot mot människors hälsa. Med anledning av ebolautbrottet utropades den 6 augusti undantagstillstånd i Liberia för en period om 90 dagar”, skriver svenska ambassaden i Liberia på sin sajt, och fortsätter:

”Sjukvården i Liberia håller låg standard och svenskar i Liberia bör vara medvetna om den begränsade tillgången till olika vårdalternativ. Ebolapatienter hänvisas till specifika sjukhus med isolationsenheter men det går inte att utesluta att personer med smittan söker vård även på andra sjukhus i landet.”

Läs mer

UD: Innebörden av en avrådan.
Folkhälsomyndigheten om ebola.
Socialstyrelsens råd om hur man hanterar ebola.


Text: Per J Andersson • 2014-08-25
GuineaLiberiaNyhetSierra Leone

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen