Annons
Annons

Den nya staden byggs som en hjärnkorall med sexkantiga enheter som bas. Renderad bild: Waterstudio/Dutch Docklands Maldives.

Nyhet

Här byggs världens första flytande stad i Maldiverna

Stigande havsnivåer på grund av klimatförändringar är ett problem. Det tropiska öriket Maldiverna är hotat. Därför bygger man nu en helt ny stad – som flyter ovanpå vattnet!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-21 Uppdaterad 2022-07-21

Formad som en hjärnkorall planeras den nya färggranna staden att byggas i Maldiverna. Staden byggs i en varmvattenlagun tio minuter med båt från huvudstaden Malé. Här ska det finnas plats för 20.000 invånare, bostäder, butiker, hotell och restauranger.

Stigande havsnivåer hotar Maldiverna som redan är världens lägst belägna land – åttio procent av landets yta ligger lägre än en meter över havsnivån, och landets högsta punkt är bara 2,5 meter. I ett försök att hitta hållbara lösningar har man alltså påbörjat bygget med en stad som flyter ovanpå vattnet istället. Projektet är ett samarbete mellan Maldivernas regering och det nederländska bolaget Docklands Maldives.

En helt flytande stad! Renderad bild: Waterstudio/Dutch Docklands Maldives.
Husen kommer vara inspirerade av traditionell maldivisk arkitektur. Renderad bild: Waterstudio/Dutch Docklands Maldives.

Målet är att bygga en så hållbar stad som möjligt, bland annat kommer konstgjorda korallbankar att fästas på undersidan av staden vilket bidrar till att fler koraller kan växa naturligt. Även om det inte är första gången någon kommer med idén om en flytande stad, så verkar detta åtminstone vara första gången idén faktiskt blir verklighet. Bygget beräknas vara klart till år 2027 men redan i augusti 2022 ska du kunna besöka stadens första kvarter.

Lästips: Maldivernas första undervattensmuseum har öppnat


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen