Annons
Annons
Foto: Marcus Westberg.

Foto: Marcus Westberg.

Australien

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay

Cheer up, Slow down, Chill out. Så står det på skylten som välkomnar besökare till australiska Byron Bay. Här skiner solen även när det regnar och det finns inga problem som en surfbräda och en skön våg inte kan lösa.

Text: Marcus Westberg • 2015-01-11 Uppdaterad 2021-06-23

Vita stränder. Klarblå himmel. Ett nästan lika blått hav. Jag har inte gått mer än 500 meter från busstationen, men redan nu känns livet lättare och det svenska vintermörkret mer avlägset. Av med ryggsäcken och på med badshortsen – precis så här ska en resa till Byron Bay börja. Den australiska sommaren har precis nått sin kokpunkt och längs hela Main Beach är det fullt med folk: surfare, familjer, några kostymklädda män. En kvinna cyklar förbi – hon säljer visst kokosnötter – och på en gräsplätt sitter en grupp ungdomar och spelar gitarr. Badvakterna syns från långt håll, iklädda gula och röda badkläder. Även en grupp nyanlända turister är lätta att känna igen – den rödrosiga huden skvallrar om ett betydligt kallare hemland. England, kanske?

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Kilometervis med bad- och surfmöjligheter – Tallow Beach är en favorit för många Byronbor.

En bit bort sitter någon på marken och målar, omgiven av ett halvt dussin betraktare. En orm växer fram med hjälp av prickar och streck.
– Visste ni att min farfar sålde hela udden där borta till en vit bananodlare för fem tusen dollar? Då var det ingen som ville bo där. Vet ni vad det kostar att köpa ett hus där nu? Fem miljoner dollar!
Johnny är en av de många aboriginska konstnärer som bor och arbetar här. Delfiner, ödlor och sköldpaddor är hans återkommande motiv. Han målar dem med en pinne, en hemmagjord pensel och fingertopparna.
Johnny har rätt i att förvandlingen det här samhället har genomgått är smått otrolig. Länge såg Byron ut att förbli vad det varit sedan européerna först landsteg här på 1830-talet: ett litet industrisamhälle som livnärde sig på timmer, guldvaskning, valjakt och boskap. Arakwalfolket, som levt i området i mer än 20 000 år, drevs undan, och just då fanns det inte mycket som pekade på att Byron skulle gå 2000-talet till mötes som ett av Australiens mest populära resmål.

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Skippa läsken och glassen. Kokosnötter är friskare, godare och naturligare

Det var under 1960-talet som allting förändrades. Longboardsurfare upptäckte numera världskända stränder som Pass, Wategos och Cosy Corner och tio år senare hade Byron redan blivit känt som ett alternativt hippiesamhälle. Idag är det förvisso mer mainstream än det var då, men visst finns känslan av flower power kvar – det märks inte minst när man besöker någon av traktens många marknader. Det är fortfarande just stränderna och hippiefaktorn som lockar hit många av de nästan två miljoner årliga besökarna, både från Australien och resten av världen. Men samtidigt finns här mycket mer att se och uppleva, och när man ändå har rest så långt är det väl lika bra att klämma in så mycket som möjligt – oavsett om det är adrenalinstinna äventyr eller att bara ligga på Byrons Bays förstklassiga stränder. Det svåra kommer senare, när semestern är slut – var det verkligen helt nödvändigt att resa hem igen?

1. Morgonyoga vid havet

Jag är inte helt säker på vad klockan är, men solen har inte gått upp än. Jag följer yrvaket Susi Plesser ner till Tallow Beach. Susi flyttade hit 1991 och började för tio år sedan tillverka sina egna yogakläder. Idag är Divine Goddess ett välkänt märke, men Susi missar ändå sällan chansen att välkomna dagen på någon av stränderna i trakten. När hon frågade om jag ville följa med en mor­gon hade jag kanske inte insett hur tidigt solen går upp här mitt i sommaren, men efter en timmes ashtanga­yoga är all trötthet som bortblåst. Eller bortstretchad.
– Byron är verkligen speciellt, och för mig finns det ingen­ting härligare än att börja dagen med yoga på stranden. Jag och min familj älskar verkligen livet här, och när vi lever det så här tror jag nog att livet älskar oss också, säger Susi Plesser.
Byron är en hotspot för yoga och andlighet och har antagligen fler yogainstruktörer och utövare än någon annan ort i Australien; allt från drop-in bikramyoga till veckolÙ?nga lyxretreats i regnskogen är möjligt här.

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Yoga, tai chi eller en promenad längs strandkanten – njut av lugnet och den stigande värmen som de första solstrålarna erbjuder.

2. Byron Community Market

Första söndagen varje månad (samt den 3:e söndagen under november, december och januari) är det dags för Byron Community Market, och det är faktiskt vÙ?rt att planera resan efter den. Här finns mat och dryck, trä­sniderier, hampakläder, healing, siare, massajsmycken, instrument, böcker och en massa annat man aldrig kommer att använda men som är kul att se på. Hit flockas också jonglörer, konstnärer, musiker och grupper med trummande och dansande hippies, och det är egentligen de som är marknadens höjdpunkt.

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Ruben de Waal, alias Jack S’ladder, under­håller besökande på Byron Community Market.

3. Byron från ovan

– Det är betydligt större risk att planet kraschar än att det händer något när vi väl har hoppat.
Jag vet inte om tanken är att det ska göra mig lugnare. Hoppa fallskärm har jag aldrig gjort förut, men utsikten är onekligen spektakulär. Med hjärtat i halsgropen hasar jag mig ut genom flygplanets öppning, och några sekunder senare faller vi fritt mot marken. Allt jag kan se av Joe är hans tatuerade armar, men med 7 000 hopp under bältet borde han veta vad han gör. Efter en liten stund, när fallskärmen till slut vecklas ut, inser jag att det faktiskt redan har gett mersmak.
Ett mer civiliserat sätt att se Byron från ovan är en gryningstur i luftballong. Vi svävar långsamt fram över fält, skog och vatten, ibland så lågt att korgen går emot de översta grenarna. Till slut landar vi i en kohage och avslutar med en härlig frukost.
skydive.com.au, byronbayballooning.com.au

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Surfmeckat Byron Bay är mer än sand och sol. Det finns ingen brist på adrenalinkickar för den som vill ha det.
10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Uppvärmning inför ballongtur.

4. Upptäck Byron Bay under ytan

En man och en kvinna från olika stammar, djupt för­älskade, fördömdes och hotades med stark magi om de inte bröt sin relation. De valde istället att vandra ut i havet, hand i hand, och nästa morgon – efter stora vågor, en brinnande himmel och skakande berg – var de försvunna, och där fanns istället två stenar: Julian Rocks. Byron är kanske inte känt som en dykdestination, men Julian Rocks är undantaget. På två dyk såg vi stingrockor, leopardhajar, amhajar, sköldpaddor och till och med en manta.
byronbaydivecentre.com.au

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
En av Byron Bays många marina invånare.

5. Världens kanske bästa stränder

Andra upplevelser i all ära, men man måste ändå börja här – på stranden. I ett land känt för sina vackra stränder är området runt Byron trots allt svårslaget. Breda familjestränder ligger sida vid sida med fantastiska surfstränder, med vit sand som är så finkornig att det liksom gnisslar när man går ner till vattnet. HÙ?r finns ­kilometerlånga stränder som gjorda för joggingturer i gryningen och stränder som ligger mindre än ett stenkast från restauranger och nattklubbar. Och den som vill ha en egen strand, utan annat sällskap än fåglar och delfiner, behöver inte åka många kilometer från Byrons centrum. Favoriterna är Seven Mile Beach, Pass, Main & Clarkes och undangömda Belongil.

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Solnedgång över Byron Bay.

6. Cape Byron Lighthouse

Fyren, som används än idag, upprÙ?ttades på fastlandets östligaste punkt för mer än hundra år sedan. En fin ­promenadslinga går upp till fyren från Clarke’s Beach och används lika flitigt av joggande Byron Bay-bor som av nyfikna turister. Här finns de bästa möjligheterna att se delfiner, och vintertid (juni till september) kan man även se knölval. Har man riktig tur kanske man lyckas skymta Migaloo, den numera världskända vita knöl­valen. Skog, delfiner och vackra utsikter åt alla håll – räkna med minst två timmar.

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Fyren vid Byron Bay är en höjdpunkt oavsett väder. Här finns god chans att se delfiner.

7. Lär dig surfa

Det finns många surfskolor i Byron, men för den som vill lära sig av en äkta legend är det bara en som räknas: Rusty Miller, 1965 USA Surf Champion och ­Byronbo sedan mer än fyrtio år. En privatlektion med Rusty och hans dotter Taylor på ikoniska Pass gav inte bara en holistisk bild av havet och surfkulturen utan även flera lyckade surf efter mindre än en timme. Nåja, jag lyckades i alla fall hålla mig stående i något tiotal meter. Men ve den nybörjare som hamnar i vägen för någon av de hundratals erfarna surfare som alltid verkar finnas i vattnet – bäst att hålla sig till nybörjarställena.
rustymillersurf.com

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Alla surflektioner börjar på stranden – i vattnet hamnar man först när man behärskar grunderna.
10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Ett snabbt upphopp är viktigt för att inte missa vågen.

8. Nightcap nationalpark

En bit in från kusten möts man av ett helt annat landskap: tropisk regnskog, vattenfall, mossklädda stenar och bara ett fåtal andra besökare. Nightcap National Park och Minyon Falls ligger båda inom en timmes ­bilfärd från Byron, och temperaturen här är betydligt svalare än vid kusten. För den som vill ge sig ut på en längre vandring är Mount Warning ett bra val, men det tar ett par timmar att ta sig dit. Glöm inte myggmedlet hemma – vatten och skugga innebär ofta gott om ­småkryp.
nationalparks.nsw.gov.au/nightcap-national-park

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Nightcap nationalpark, perfekt för den som tröttnat på strandlivet och behöver ett miljöombyte.
10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Ormar, spindlar och insekter: nyfikna småkryp finns det gott om.

9. Musikfesten Bluesfest

Byrons musikscen är levande, och många kultförklarade band som Xavier Rudd, John Butler Trio och Cat Empire kunde synas här långt innan de blev kända. Gatumusiker finns överallt i Byron, och på marknaderna är det alltid gott om livemusik. Det gäller Ù�ven flera av pubarna och nattklubbarna som till exempel Northern, Rails och Beach Hotel. Men den största musik­festen är Bluesfest, som 2013 besöktes av mer än hundra tusen personer över fem dagar. I april 2015 kommer artister som Lenny Kravitz och Paulo Nutini.
bluesfest.com.au

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Juzzie Smith sjunger och spelar flera instrument – samtidigt.

10. Paddla med delfiner

Det ser sÙ? lätt ut när våra guider surfar in till stranden i sina havskajaker, men jag lyckas ändå välta några meter från land varje gång jag försöker. Men det gör egent­ligen ingenting, för under en magisk kvart får vi regelbundna besök av en flock delfiner. Vågorna gör det svårt att se dem under ytan, men plötsligt dyker de upp och femton kanoter försöker desperat vända sig i rätt riktning. Det är en helt annan upplevelse än att se delfinerna från långt håll, och lite senare under dagen paddlar jag ut på en surfbräda för att få dem för mig själv. Magiskt.
capebyronkayaks.com

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay

Snabbfakta Byron Bay

Aboriginskt namn: Cavvanba, som betyder mötesplats.
Var: Byron Bay ligger i norra New South Wales, ungefär 80 mil norr om Sydney.
Folkmängd: ca 5 000 invånare.
Språk: engelska.
Visum: ja.
Tidsskillnad: New South Wales ligger 8 timmar före oss under vår sommartid, 10 timmar under vintern.
Bästa tid att resa: Byron fungerar som resmål året runt. ­November till mars är väldigt varmt och fuktigt, och tropiska regnstormar kan dra in över trakten. Den australienska vintern är behaglig och bjuder ofta på stadigt väder, runt 20 grader och sol. Det är dessutom då man kan se valar. I april, maj, september och oktober
är det varmt men betydligt mindre folk än under sommarens högsäsong.

Guide Byron Bay

Missa inte!

Ta en riktigt klyschig bild vid Australiens ­östligaste punkt!

Missa gärna!

”Schoolies”. I slutet av november och början av december fylls Byron av högljudda och berusade tonåringar som precis tagit studenten.

Resa dit

Närmsta stora flygplats är ­Brisbane, men det går också bra att flyga till Melbourne eller Sydney och sedan fortsätta med inrikesflyg till Guldkusten eller Ballina. Buss till Byron kostar ungefär 300 kr från Brisbane, 240 kr från Guldkusten och 120 kr från Ballina. Flyg till Australien tar mellan 24 och 36 timmar. Med lite tur kan man hitta biljetter för så lite som 7 000 kr, men priserna stiger lätt till en bra bit över 10 000 kr. Räkna med att betala betydligt mer än så om du flyger runt jul eller andra högtider och inte bokar i mycket god tid. Emirates, British Airways, Air France-KLM och Qantas är några av de reguljära flygbolag som flyger från Europa till Australien.

Resa runt

Byron är inte stort, så för det mesta går det bra att promenera eller cykla. Men om man vill komma bort från centrum behövs en hyrbil – någon kommunaltransport finns egentligen inte. Vänstertrafik gäller.

Bo

Det finns gott om boende i Byron, från campingplatser till lyxiga villor och resorter. Byron at Byron (thebyronatbayron.com.au) är att välkänt lyxhotell som ofta rankas högt. Ute på landsbygden finns Gaia Retreat & Spa (gaiaretreat.com.au) som ägs och drivs av artisten Olivia Newton-John och erbjuder allt från korta behandlingar till vecko­långa paket med boende i fantastisk miljö. Bland de billigare alternativen finns exempelvis Byron Bay Backpackers (byronbaybackpackers.com.au), Aquarius Backpackers (aquariusbackpackers.com.au), Backpackers Inn (backpackersinnbyronbay.com.au) och Nomads (byron-bay.com/nomads) – det sistnämnda ligger dock lite längre från stranden än de flesta andra. Det finns även ett hyfsat utbud av hus och lägenheter att hyra.
VÅRT VAL: Villas of Byron (villa­sofbyron.com.au). Fräscha och lyxiga villor i utkanten av Byron som gör det lätt att drömma sig bort. De Baliinspirerade husen har pool, jacuzzi och gott om sköna soffor och sängar. Mål­tider går att beställa till huset – välj mellan en kall skaldjurskorg eller besök av en kock som lagar en festmiddag i villans kök. Med yogainstruktörer, skön­hetsterapeuter och massöser till hands är risken överhängande att hela semestern spenderas inom villans väggar, men vistelsen blir nog inte särskilt lidande för det.

 

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Till turistfotoalbumet. Australiens östligaste punkt.
10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Favoriten, Villas of Byron

Äta

Barbecue i all ära, det är ändå fish’n’chips som är kustens favoriträtt. Och självklart finns det gott om serveringsställen inne i Byron. Bäst är Fishmongers, och helst bör man ta med sig maten och sätta sig nere på stranden. Allt smakar bättre med sand mellan tårna. För den som vill äta på riktig restaurang har Fishheads både god mat och fin utsikt vid den gamla piren. Bäst frukost i Byron serveras på Byron Beach Café, som även kan skryta med den bästa utsikten – de finns precis ovanför Clarkes Beach. En bit utanför Byron finns det mycket gott att välja på. Lilianas Café i Possum Creek bjuder på smaskiga bakelser, omgiven av grönska. För den som vill klä upp sig och äta på prisbelönad restaurang (en Chef’s hat för 2012) är det Town i Bangalow som gäller, med sitt fusionkök och femrätters gourmetmeny. Ett måste är frukost eller lunch på Harvest, som driver eget surdegsbageri och dessutom skördar de flesta ingredienserna till sina skapelser från välskötta organiska trädgårdar.

Bästa utsikten

Är utan tvekan från fyren uppe på Cape Byron. Men lite tur kan man se lite av varje i det klarblåa vattnet: delfiner, valar och sköldpaddor. Självklart också flera av Byrons stränder och gott om surfare.

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Fishmongers har Byrons bästa fish’n’chips.
10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Town, för fine dining.
10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Surdegsbak på Harvest.

5 bästa stränderna 

Vi lät Alana Martinero, designer och ägare av klädföretaget SurfKini, berätta om sina strandfavoriter kring Byron Bay.

1. Seven Mile Beach.

Bara en kort bilfärd från Byron, gömt i den tropiska grönskan. Perfekt för en beach break med polarna och nyfikna delfiner – och sen en picknick i den vita sanden.

2. Belongil.

Det här är nog Byrons bäst bevarade hemlighet. Det finns en dold stig som går ner hit, men jag kan inte av­slöja var den finns någonstans … Var beredd på en del nudism.

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Pass – för sand, strand och surf.

3. Pass.

Ibland kan det bli lite mycket folk här, men som surfare är det svårt att inte älska Pass – vågorna här kan vara helt fantastiska.

4. Main & Clarkes.

Här är det alltid full fart och mycket folk, så det är definitivt den bästa stranden om man bara vill sitta och titta på folk.

5. Wategos.

Den bästa stranden att hänga på en söndagseftermiddag: gratis grillplatser, bra snorkling, det är ofta vindstilla och stranden ligger i solen hela dagen. Och om man ska stöta på någon kändis någonstans är det definitivt här.

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Gräset ovanför Main Beach: Byrons bästa lunchutsikt.
10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay
Alana Martinero.

Läs mer:


Text: Marcus Westberg • 2015-01-11
AustralienRestipsAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen