Annons
Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Voyage By Me
Partner

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka

Strax söder om Indiens sydspets ligger det tropiska paradiset Sri Lanka. Den droppformade ön har blivit allt mer poppis som semesterdestination under de senaste åren. Här förklarar vi varför.

Text: Voyage By Me • 2016-10-26 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Därför är det smart att boka en resa genom Voyage By Me

Genom Voyage By Me.se kan du, men många resenärer väljer att utgå från just paketen och sedan skräddarsy sin egen drömsemester. Detta görs genom noggrant utvalda lokala agenter som finns på plats på de olika resmålen.
Med sin lokala kännedom hjälper de dig att undvika de värsta turistfällorna och tipsar om aktiviteter som gör att du kommer nära den delen av de land du vill besöka.
Voyage By Me:s lösning med lokala experter gör också att det i många fall blir billigare att skräddarsy sin resa, jämfört med samma bokningar hos andra resebyråer. Förklaringen är att du slipper en massa mellanhänder och istället kommer i direktkontakt med en person som befinner sig på destinationen.
Klicka här – och boka din resa tillsammans med en lokal expert.

Sri Lanka är en mångfacetterad ö. Dess 3 000-åriga historia genomsyrar hela landet. Som besökare möts du av en skön mix av gamla och nya traditioner, något som ger ett spännande kulturliv. Men även den rika naturen och de underbara paradisstränderna gör att många turister under de senaste åren har fått upp ögonen för Sri Lanka.

Reseproffset och grundaren bakom resebyrån Voyage By Me.se, Charlotta Naumann, har varit på ön många gånger. Här listar hon några av de viktigaste anledningar till att besöka den tropiska pärlan.

 1. Djuren

Är du intresserad av djur? Då är Sri Lanka ett hett resmål. Landet har flera nationalparker som är värda ett besök. En av de mest kända är Yala. Där hittar du bland annat världens största koncentration av leoparder.

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

2. De delikata krabborna

I en gammal, vacker byggnad i Colombo, som tidigare varit ett holländskt sjukhus, finns en extraordinär restaurang, som blivit utsedd till en av Asiens 50 bästa. Här kan du njuta av Sri Lankas utsökta kryddiga krabbor.

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

3. De orörda delarna

Vill du slippa stöta ihop med andra turister? Då ska du åka till norra och östra delarna av Sri Lanka. På den östra kusten hittar du kritvita sandstränder, turkost vatten, laguner och korallrev. Denna del av ön är fortfarande relativt oupptäckt. Längre norrut, omgiven av flera öar, finns Jaffna-halvön. Vid stränderna bor vackra sjöfåglar och det är inte många turister som hittar hit.

Resa till Sri Lanka

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

4. Den kulturella triangeln

Sri Lankas kulturella triangel består av tre gamla riken. Anuradhapura var landets första huvudstad. Här levde tusentals människor i palats och kloster. Polonnaruwa, det andra gamla kungadömet, var mycket avancerat rent tekniskt. Här byggdes vattenreservoarer och bevattningssystem, som används än idag. Den tredje delen som bildar den kulturella triangeln Ù?r Kandy, Sri Lankas sista rike före ankomsten av de europeiska kolonisatörerna. Portugiserna brände staden flera gånger, men lyckligtvis klarade sig palatsen och templen.

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

5. Lejonklippan

Den mäktiga klippan ligger i den kulturella triangeln och har nästan blivit som ett emblem för Sri Lanka. The Lion Rock eller Sigiriya, som den heter, är en stor arkeologisk plats och har klassats som världsarv av UNESCO.

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

6. De vackra paradisstränderna

Med en 1 600 kilometer lång kustremsa, som gränsar till Indiska oceanen, är Sri Lanka ett paradis för sol- och baddyrkare, men också för surfare. Du hittar enkelt hotell precis vid stranden och kan promenera flera kilometer utan att stöta på någon annan turist. Unawatuna, som ligger i södra delen av landet, är en charmig liten strand så långt bortom jet set-livet som du kan komma. Här finner du ett totalt lugn och kan smaka på lokala rätter till mycket överkomliga priser.

Boka din drömresa till Sri Lanka – här får du hjälp.

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

7. De vida tefälten

Sir Lanka har imponerande tefält. Ta en promenad i de grönskande landskapet och upplev en annan värld.

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

8. Den imponerande staden i söder

Galle är en av de äldsta städerna på Sri Lanka. Det strategiska läget vid den gamla handelsvägen “Spice Route” har gett platsen en turbulent historia. I dag kan du vandra på de tjocka stadsmurarna som störtar ned mot havet och se barnen spela cricket på gräset bredvid. Här hittar du härliga små restauranger, kaféer och barer, men också små trendiga konst- och antikvitetsaffärer, souvenirshoppar och hotell i kolonialstil, något som gör det underbart att strosa runt här.

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

9. Den spännande tågresan

Nyligen öppnade järnvägssträckan mellan Colombo i centrala Sri Lanka till Jaffna i norr. Numera kan du alltså åka tåg här, en möjlighet som inte funnits sedan 1990. Under färden upplever du det skiftande landskapet och människorna som lever längs med rutten. Det blir ett intressant sätt att lära sig mer om landet på.

Klicka här – och få hjälp att skräddarsyn din Sri Lanka-resa.

 

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

10. Det beroendeframkallande snackset

I Sri Lanka kan du njuta av så kallade hoopers. Detta är en tunn, krispig, skålformad pannkaka men kokosmjölk, kryddor och ett stekt ägg i mitten. Rätten är delikat och minst sagt beroendeframkallande. Du kan äta den till frukost eller under någon annan tid på dygnet. Smaklig måltid!

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

11. Den grönskande regnskogen

I Sri Lanka kan du verkligen uppleva genuin regnskog. Sinharaja är ett vackert naturarv. Det är landets sista livskraftig område av primär regnskog, som fortfarande inte är speciellt känt bland turister. Här kan du promenera i omgivningarna eller simma i magiska vattenfall.

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

12. De imponerande festivalerna

I Sir Lanka har man flera festivaler. Ett exempel är Poson Poya-festivalen i början av juni, där man firar buddismens ankomst till landet. Här klär sig festivaldeltagarna i vitt och gör pilgrimsresor till den heliga bergstoppen Mihintale, där de tänker vackra lanternor.

Sugen på att upptäcka Sri Lanka – här bokar du drömresan.

 

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Istock

Vinn en oförglömlig resa till Sri Lanka – så tävlar du

Sri Lanka till våren! Visst låter det härligt? Nu kan du vinna en oförglömlig resa för dig och dina vänner till det älskade resmålet. Värdet på resan är 60 000 kronor (15 000 kronor per person). 

12 skäl till varför du borde upptäcka Sri Lanka
Foto: Fotolia, Istock

Detta kan du vinna

I priset ingår:

  • Flyg till Colombo tur/retur med Turkish Airlines för fyra personer.
  • Boende under 7 nätter för fyra personer.
  • Transport med egen bil och privatchaufför, som guidar er under resan. 

Bakom tävlingen står den resesajten Voyage By Me.se, specialiserad på skräddarsydda resor online.

Sugen på att tävla? Klicka här – och gå vidare till tävlingssajten.

Lycka till!

 

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Nya trenden: Skapa drömresan tillsammans med lokal expert (sponsrat innehåll)

Listan: Tio anledningar att åka till Indien – det här får du inte missa (sponsrat innehåll)

Anette hakade på nya resetrenden – och slapp turistfällorna (sponsrat innehåll)

10 upplevelser du inte får missa i Kambodja (sponsrat innehåll)

Packlistan: Det här har reseproffset alltid med sig (sponsrat innehåll)

Listan: Här är Thailands okända pärlor (sponsrat innehåll)


Text: Voyage By Me • 2016-10-26
PartnerVoyage By Me

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top