Annons
Annons
Annons
Österrikes Turistbyrå

Österrikes Turistbyrå

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Österrikes Turistbyrå
Partner

3 semesterpärlor i natursköna Österrike

Centraleuropas skidparadis Österrike har så mycket mer att erbjuda än snö och schnitzel. Strosa runt i vackra Salzburg, njut av utsikten i Graz och låt adrenalinet kicka in i Zell am See. Här är tre av de mest intressanta resmålen för ett besök i sommar.

Text: Österrikes Turistbyrå • 2018-02-09 Uppdaterad 2021-06-23

Skidresor i alperna i all ära, men Österrike under sommartid är hetare än någonsin. 
På våra tre resmål hittar du något för alla, vare sig du söker efter adrenalinkickar, reser med barn, är gourmand eller bara uppskattar lugn och ro.

Topp 5 – Missa inte

– Ölprovning
– Sound of Music tur
– Fästningen Hohensalzburg
– Mozarts födelsehus
– Vandra på Mönchsberg

Salzburg
Belägen på båda sidorna av floden Salzach räknas Salzburg till en av Europas vackraste städer. Ett utmärkt val av weekendresmål oavsett om man lockas av kulturen, arkitekturen eller ölen. Ja, Salzburg är inte bara känt som Mozarts födelsestad utan också en plats där man bryggt öl i över 600 år. Sedan 20 år tillbaka är Gamla stan också upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Flertalet av byggnaderna i Salzburg har hämtat inspiration från både södra och norra Europa och stadens arkitektur är en härlig mix av avskalat och överdåd. Men det finns två byggnader som sticker ut, och som också är värda att ta sig till; slottet Mirabell och fästningen Hohensalzburg.

Det förstnämnda 1600-talsslottet är idag bostad åt Salzburgs borgmästare, men allmänheten är trots det välkommen hit på besök. Både slottet och dess vackra trädgård håller öppet dagligen. Fästningen Hohensalzburg å sin sida, har tidigare tjänat som skydd åt stadens furstendöme och ärkebiskopar, men är idag en statssymbol för Salzburg.

I Salzburg träffas man gärna på en kaffe i ett av de många traditionella kaffehusen. Tomaselli är Österrikes äldsta kaffehus och mitt emot hittar man Kaffee Fürst, som säljer egentillverkade mozartkulor efter recept från uppfinnaren själv.

Här kan du läsa mer om Salzburg

3 semesterpärlor i natursköna Österrike
Hitta adrenalinet i Zell am See-Kaprun.

Topp 5 – missa inte

– Vattenaktiviteter på sjön Zell. Testa allt från vattenskidor tiill dykning.
– The Tauern Cycle Track – 240 km cykelleder genom hela regionen
– Kitzensteinhorn – Glaciären på 3000 meter– Glaciär frukost uppe på Kitzensteinhorn
– Familjedag på Kitzsteinhorn med snöbollskrig och kälkåkning

Zell am See-Kaprun

Älskar du kombinationen av spektakulär natur, glaciär, ett brett utbud av alpina sommaraktiviteter då är resmålet Zell am See-Kaprun något för dig. En plats som du kan besöka året om. Här kan du njuta av allt ifrån superaktiv semester till lite lugnare aktiviteter. Vad sägs om vandring, cykling, trail running, klättring, eller paragliding? Oavsett vad du fastnar för är upplevelserna inramade av alptoppar och sjön Zeller. Här sträcker sig vandringslederna upp på 3 000 meters höjd i nationalparken Hohe Tauern. Och för dig som älskar alla former av cykling finns utmärkta freeride trails på Kitzensteinhorn och i Kaprun bike park.

Vill du istället röra på dig men inte har lika stort behov av adrenalinpåslag finns här möjligheter till golf, yoga, ridning och dykning. Golfklubben Zell am See-Kaprun erbjuder för övrigt en av de största golfbanorna i de österrikiska alperna.

Är du istället familjens lågintensiva person som helst njuter av lugn och ro? Då kan du njuta av en promenad längs Zeller-sjön, prova på standup-paddling eller tanka energi på ortens spa.

Här kan du läsa mer om Zell am See – Kaprum

3 semesterpärlor i natursköna Österrike
Missa inte den lilla pärlan Graz i södra Österrike.

Topp 5 – Missa inte!

– Ta en fika på Café Rosenhain
– Besök Schlossberg, Graz vackraste utkiksplats
– Njut av en musikalisk föreställning på Graz operahus, Schauspielhaus.
– Kostmuseet, en byggnad med internationell strålningskraft och speciella arkitetur som ligger på högra sidan av floden Mur.
– Skulpturenpark som ligger i utkanten av staden. På en kuperad gräsmatta som som sju fotbollsplaner finns mer än 70 skulpturer av samtida, välkända österrikiska och internationella konstnärer att beundra.

Graz
I den lilla pärlan Graz i södra Österrike är det mat och kultur som står högst upp på att-göra-listan. Staden har en stark passion för smaker och kulinariska upplevelser och det finns många spännande restauranger och kaféer att testa. Graz är en ung, pulserande stad som är svår att inte förälska sig i. Den gamla delen av staden finns med bland UNESCO:s världskulturarv och har spektakulär modern arkitektur och ett sprudlande folkliv.

Den som vill få en överblick över staden Graz tar sig med fördel upp till Schlossberg, Graz populäraste utsiktsplats. Slottsberget ligger mitt i stadens centrum och reser sig cirka 120 m över staden. Hit kommer du med hjälp av slottsbergbanan eller hissen i berget. Även flera stigar och vägar leder upp på berget för den som vill gå. Bara ett par steg från Uhrturm (klocktornet) ligger en prisbelönt restaurang. Här finns en generös solterrass så passa på att njuta av något gott från staden som ofta beröms för att ha Österrikes godaste mat.

I den trendiga stadsdelen Lend finns otaliga designbutiker, och perfekt för den som letar efter originella presenter. På Lendplatz pågår varje förmiddag, utom på söndagar, en omtyckt marknad. Hit kommer Grazborna för att köpa färska frukter och  grönsaker samt regionala specialiteter. Något du verkligen inte får missa!

Här kan du läsa mer om Graz

 

3 semesterpärlor i natursköna Österrike

Tips – Grossglockner-Hochalpenstrasse
Grossglockner-Hochalpenstrasse är en högalpin passväg i Österrike mellan orterna Bruck an der Glocknerstrasse i delstaten Salzburg och Heiligenblut i delstaten Kärnten.

Längs Grossglockner-Hochalpenstrasse finns ett imponerande och helt unikt bergslandskap med 48 kilometer vandringsled. Njut av naturen och se hur stenbockar och murmeldjur betar i den karga klippmiljön. Längs Grossglockner Hochalpenstrasse finns flera spännande temavägar och nio olika utställningar, alla utan kostnad.

Här kan du läsa mer om Grossglockner-Hochalpenstrasse

 

3 semesterpärlor i natursköna Österrike

Tips– Hotel Theresia

Detta miljömedvetna, klassiska, familjeägda 4-stjärniga hotell ligger i hjärtat av alperna mitt i Salzburgs. Här kombineras en exklusiv inredning och modern konst med en känsla av tidlös tradition och ekologisk medvetenhet. Njut av cykelturer, guidade promenader, liftar och tennisbanor.

Här kan du läsa mer omHotel Theresia


Text: Österrikes Turistbyrå • 2018-02-09
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen