Annons

Vandra bland alptoppar, klara sjöar och blomsterängar i Zillertal, Österrike. Foto: Zillertaltourismus / Thomas Pfister.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Österrikes turistbyrå
Partner

Sommar i Alperna – 7 saker att göra i Zillertal för hela familjen

Omringad av de österrikiska Alperna bjuder Zillertal på en kombination av adrenalinkickar och avkoppling. Till sommaren förvandlas den fem mil långa dalgången till ett småblommigt familjeparadis och med hjälp av tio bergsbanor tar du dig snabbt upp på alptopparna. Varva glaciärer och alpängar med vandring, bad, cykling och kulinariska läckerheter!

Text: • 2022-03-23 Uppdaterad 2023-05-17

7 tips på saker att göra i Zillertal på sommaren:

1. Vandra i sommaridyll

Blommiga ängar, kristallklara bergsbäckar och hisnande utsiktspunkter. Zillertal är världskänt för sin variationsrika vandring som inkluderar 1 400 kilometer av vandringsled. Med hjälp av de tio bergsbanorna tar du dig enkelt upp i bergen – eller så stannar du kvar i den frodiga dalgången. För de minsta finns äventyrsstigar och temavandringar som slingrar sig förbi äventyrslekplatser, badsjöar och vattenfall. Vandra mellan kulinariska alpstugor, antingen för att sova över eller bara för att njuta av en god måltid – historiska Berliner Hütte och Olperer Hütte med sin vackra utsikt är två populära vandringsstopp.

Foto: Zillertaltourismus / Christoph Johann.

2. Cykla i berg och dal

Från familjevänlig dalgång till branta alpina stigar – i Zillertal finns en cykelväg (och cykel) för alla! Sju av bergsbanorna erbjuder möjlighet att ta med cykeln upp på alptoppen. Sedan är det bara att välja och vraka bland totalt 1 300 kilometer cykelled. Flera leder är familjeanpassade och ett nätverk av laddstationer gör det möjligt att cykla från alpstuga till alpstuga även på e-mountainbikes. Gör ett stopp vid någon badsjö, en minigolfbana eller äventyrslekplats längs med vägen. Har benen blivit trötta? Zillertalbahn tar dig snabbt tillbaka igen – med cykel förstås.

Foto: Zillertaltourismus / Daniel Geiger.

3. Sommarskida på glaciären

Får du snöabstinens? Hintertuxglaciären är Österrikes enda skidområde som erbjuder skidåkning året runt. Här kan du njuta av skidåkning 3 250 meter över havet – även mitt i sommaren. Vid glaciären finns även Europas högst belägna äventyrspark för barn, Luis’ Gletscherflohpark.

4. Se soluppgången från en alptopp

Alla borde någon gång i livet se solen gå upp över Alperna! I gryningens ljus ser världen helt annorlunda ut. Börja morgonen med några djupa andetag av den krispiga alpluften, känn lugnet och beundra det vackra landskapet. Kanske ett frukoststopp vid en alpstuga på vägen ned? Sällan kommer en frukost ha smakat bättre!

Foto: Zillertaltourismus / Tom Klocker.

5. Klättra i krispig luft

Klättring är en av de äldsta sporterna i Zillertal och möjligheterna är närmast oändliga, oavsett om du är barn, nybörjare eller proffs. Känn adrenalinet pumpa i någon av de femton via ferratas eller tretton klätter- och boulderingområden som finns. Den modige väljer klättertornet eller någon av de höga repbanorna som slingrar sig fram högt uppe bland trädtopparna. Även klätterhall och boulderinghallar finns för den som behöver paus från alpluften.

6. Bada i alpin miljö

Svalka dig i en kristallklar alpsjö eller ta ett dopp i någon av de sex utomhuspoolerna. I äventyrsbadet finns vattenrutschkanor, vattenfallsduschar och bubbelgrottor. Den idylliska sjön Ahornsee är en av fyra badsjöar anpassade för familjer och utgör ett populärt utflyktsmål. Missa inte heller en dans i vattenfallen!

Foto: Zillertaltourismus / Tom Klocker.

7. Besök en kulinarisk alpstuga

Upplev unika smakupplevelser i en hisnande bergsvärld! I Zillertal finns över 150 alpstugor som serverar gourmetmat – från rustika stugor uppe i bergen, till prisbelönta gourmetrestauranger i dalen. Tio av dem är tyrolska värdshus. Smaka på lokala specialiteter som öring eller hemrökt bacon. Många av de kulinariska alpstugorna går att nå både med och utan bergsbanorna, missa till exempel inte Die Wiesenalm och Helmut’s Fischerhütte.

Så bor du i Zillertal

Somna in med Alperna utanför fönstret. Välj mellan 300 familjevänliga hotell och pensionat, 70 gårdar och flera alpstugor. Några boenden med extra spektakulär utsikt är Hotel Landhaus Alpenherz och Hotel Alpenhof.

Foto: Zillertaltourismus / André Schönherr.

Ta tåget till Zillertal

Snälltåget tar dig med nattåg från Stockholm via bland annat Malmö direkt till Hamburg. Från Hamburg finns många direkttåg till Innsbruck. Hoppa av tåget i Jenbach och ta sedan Zillertalbahn som kör varje halvtimme genom Zillertaldalen, från Jenbach till Mayrhofen. Under sommarmånaderna körs vissa turer med ånglok för en nostalgisk tågresa under alptopparna.

Tips: skaffa Zillertal Activcard

Zillertal Activcard är ett praktiskt kort för dig som ska resa i Zillertal. Kortet fungerar som biljett till bergsbanor, tåg och bussar i hela dalen. Det ger även gratis inträde till alla sex utomhuspooler och massor av rabatter till andra aktiviteter i området. Smidigast är att köpa kortet i förväg genom appen My Zillertal, men det går också att köpa direkt på plats vid liftstationerna eller turistkontoren.

Sugen på en sommarsemester hit? Läs mer om Zillertal!


Text: • 2022-03-23
PartnerÖsterrikes turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top