Annons

FOTO: GNTO/G.Filippini

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

5 dolda pärlor i den grekiska övärlden

Oändliga kustlinjer med kristallklart vatten, värmande solsken, explosiva smakupplevelser och magiska solnedgångar. Här är de dolda öpärlorna du inte får missa i Grekland!

Text: • 2023-05-30 Uppdaterad 2023-06-16

Bara ett stenkast från Anatolien, halvön i västra Asien som upptar större delen av Turkiet, i nordöstra delen av Egeiska havet, ligger fem stora öar och åtta mindre som alla erbjuder dig spännande semesteralternativ.

De fem stora öarna är Ikaria, Samos, Limnos, Lesvos och Chios och de mindre heter Agios Efstratios, Agios Minas, Antipsara, Thymaina, Oinousses, Samiopoula, Fournoi och Psara. Här kan du läsa mer om hur de stora öarna, som alla bjuder på vacker natur, god mat och härlig atmosfär, fått sina namn och vad du kan upptäcka på dem!

Samos. FOTO: GNTO/D.Rozaki

1. Lesbos

Sapfo, som är en av de mest kända lyriska poeterna i det antika Grekland, föddes på ön Lesbos, eller Lesvos som den också kallas. Öns huvudstad är Mytilene och här hittar du vackra, storslagna hus. Tar du dig runt på ön kommer du möta många traditionella byar, som Agiassos, Assomatos, Vatousa, Eresos, Mantamados, Mithymna, Petra, Plomari, Polichnitos, Sigri och Sykamia.

Läs mer: Lesbos

Lesbos, Skala Kalonis. FOTO: GNTO/D.Rozaki

2. Limnos

Ön Hefaistos, som namngetts efter eldens gud och smeders beskyddare, är det perfekta semestermålet om du söker avkoppling. Besök Myrina, som är öns huvudstad och hamn, lär dig mer om dess intressanta historia och njut av färska fiskrätter.

Limnos, Myrina FOTO: GNTO/K.Vergas

Läs mer: Limnos

Limnos, Myrina. FOTO: GNTO/K.Vergas

3. Chios

Chios är känd som mastixön på grund av detta unika naturliga harts, en sorts kåda, som samlats in från mastixbuskar som odlas på den södra delen av ön. Utforska Mastichochoria, en grupp vackra, befästa byar som byggdes på 1300-talet när ön var under genovesiskt styre.

Läs mer: Chios

Chios, Mavra Volia Beach FOTO: GNTO/G.Filippini

4. Samos

Samos är födelseplatsen för många framstående filosofer och forskare – den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras, filosofen Epikuros och astronomen Aristarchus från Samos som var den första som antydde att jorden kretsar runt solen.

Läs mer: Samos

Samos, Karlovasi. FOTO:GNTO/D.Rozaki

5. Ikaria

Enligt myten flög Daedalus och hans son Ikaros över Egeiska havet iförda vaxade fjädervingar. Under flygturen ignorerade Ikaros sin fars råd om att inte flyga nära solen, och när han närmade sig solen smälte hans vaxade vingar, och han föll ned och drunknade i havet utanför öns kust.

Läs mer: Ikaria

Ikaria. FOTO: GNTO/D.Rozaki

Här kan du läsa mer om alla Northeastern Aegean Islands och vad du kan upptäcka på dem!


Text: • 2023-05-30
PartnerGrekiska Statens Turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top