Annons
Annons
Annons
Grekiska Statens Turistbyrå

Grekiska Statens Turistbyrå

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Unik semester i grekiska Thessaloniki och Halkidiki – bästa tipsen

Turkost vatten, kritvita hus, calamares på en taverna vid vattnet – allt du drömmer om finns i Grekland! Här får du bästa tipsen för en unik vistelse i Thessaloniki och Halkidiki på det grekiska fastlandet!

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2021-08-03 Uppdaterad 2023-05-17

Läs mer om Grekland på:
travel.gov.gr/
greecehealthfirst.gr/

För aktuell information om pandemin i landet besök:
covid19.gov.gr/covid-map-en/

Thessaloniki 

Eleganta staden Thessaloniki är modern och full av liv. Hit kommer besökare som vill lära sig mer om stadens historia och kultur och samtidigt ha kul, koppla av, shoppa och njuta av närheten till havet.

Unik semester i grekiska Thessaloniki och Halkidiki – bästa tipsen
Vira torner (White Tower) i Thessaloniki. Foto: GNTO/K. Kouzouni

Thessaloniki är Greklands näst största stad och är en modern metropol som både bär på en storming historia och en kosmopolitisk karaktär, vilket ger staden både skönhet och charm.

I Thessaloniki finns många bysantinska monument, eftersom staden hade en stor betydelse under den bysantinska perioden, och staden anses I det närmaste vara ett friluftsmuseum för bysantinsk konst.

Läs mer: Thessaloniki

Halkidiki

Missa inte att upptäcka hisnande Halkidiki med dess klara vatten, vackra vikar, vita sandstränder, små öar och gröna landskap; här kommer din drömsemester att gå i uppfyllelse!

Unik semester i grekiska Thessaloniki och Halkidiki – bästa tipsen
Foto: GNTO/D. Rozaki, Halkidiki

En kombination av blått och grönt

Formad som Poseidons treudd, skjuter Halkidiks spetsar ut i Egeiska havet. Frodiga gröna skogar sträcker sig ända till stranden där solens reflektioner lägger sina glittrande nyanser i det turkosa vattnet. Här finns en lång och varierad strandlinje, unika arkeologiska platser, världsberömda kristna monument och mindre kända både naturliga och konstgjorda mästerver som har har format regionens mångfaldiga identitet – och det rika lokala köket och det kuturella arvet gör regionen om möjligt mer intressant!

Unik semester i grekiska Thessaloniki och Halkidiki – bästa tipsen
Foto: GNTO/D. Rozaki, Halkidiki

Nea Moudania, är den största staden i prefekturen Halkidiki och ligger bara 51,2 km från flygplatsen. Staden har många bra hotell och vid vattnet där du har utsikt över Thermaikosbukten finns gott om mysiga tavernor att avnjuta utsökt mat på. Området är känt för ”Havets festival” som går av stapeln under sommaren, men även folkloremuseet och fiskefartygsmuseet som berättar mer om den lokala historien. Moudania är en idealisk plats för avkoppling kombinerat med nöje, men även för att få en inblicket i lokal kultur och gastronomi.

Läs mer: Nea Moudania

Cosmopolitan Kassándra

Enligt mytologin var Kassándra, den första halvön i Halkidiki, platsen för den mytiska Clash of the Titans. Idag är Kassándra dock en av Greklands modernaste turistorter.

Vackra Sithonia

I Halkidikis andra spets, Sithonía, ligger den antika staden Olynthus med sina unika mosaiker. Här finns även stränder som är så vackra att du nästan tappar andan! Vegetationen på Sithonía är tät och skogarna, som främst består av tall, når ända ner till stränderna – här får du och dina sinnen njuta på riktigt! 

Läs mer: Sithonia

Neos Marmaras by i Sithonia är en kosmopolitisk plats där du hittar alt ifrån vackra stränder, lyxhotell och olika butiker till barer och restauranger – men kanske framför allt avkoppling och underhållning för alla åldrar.
Läs mer: Neos Marmaras

Mount Athos

På berget Athos på den östligaste halvön finns en unik kristen ortodox klosterstat, som står inskriven på Unesco:s världsarvslista. Det är en tusenårig kvarleva från den bysantinska kulturen. State är väl värt besök, och likaså den vackra, orörda naturen som omgiver den. 

Unik semester i grekiska Thessaloniki och Halkidiki – bästa tipsen
Mount Athos– St.Grigorios kloster. Foto: GNTO/H.Kakarouhas

Aristotelian Walk-Mount Athos

I området kring Mount Athos i Halkidiki, bara 500 meter från byn Olympiada vid havet, möter besökarna en fantastisk naturlig, kulturell, historisk och kulinarisk blandning av landskap och fenomen. På det grönskande aristoteliska bergets åsar, som skyddas av Europakonventionen Natura 2000, växer tusentals träd av familjen Fagaceae och 404 volika äxter och örter – samma som en gång hjälpte Alexander den Store att identifiera asiatisk flora. Bergets sluttningar korsas av hundratals vandringsleder, som flätas samman i Aristotelian Walk – den viktigaste vandringsleden i Europa.

Unik semester i grekiska Thessaloniki och Halkidiki – bästa tipsen
Foto: GNTO/Archive, Aristotelian Walk

Läs mer: Halkidiki och Mount Athos Area 

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Grekland på visitgreece.gr!

Unik semester i grekiska Thessaloniki och Halkidiki – bästa tipsen

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2021-08-03
PartnerGrekiska Statens Turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen