Annons
Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Atens dolda pärlor

Med sin 6000 år långa historia erbjuder Aten inte bara Akropolis, fantastisk mat och en härlig atmosfär – här är stadens dolda pärlor som bara måste upplevas!

Text: • 2021-11-03 Uppdaterad 2023-05-17

Läs mer om Grekland på: travel.gov.gr/ greecehealthfirst.gr/ 
För aktuell information om pandemin i landet besök: covid19.gov.gr/covid-map-en/

En resa tillbaka 6 000 år i tiden

Aten har varit bebott sedan Neolitikum, den yngre stenåldern, och ses av många som Europas främsta historiska huvudstad. Under 400-talet f.v.t. utvecklades staden och kom att få stort inflytande. Minnena från denna tid lever kvar än idag och som besökare slungas du tillbaka 6000 år i tiden under din vistelse.

Aten, Acropolis FOTO: GNTO/Y. Skoulas
Aten, Academy. Foto: GNTO/Y. Skoulas
Attica, Faliro, Atens Riviera. FOTO: GNTO Y.Skoulas

Här tar sommaren inte slut i augusti som den gör hemma i Sverige. Nej, in i september är det fortfarande full fart och staden bjuder på överraskningar runt varje hörn. De soldränkta stränderna med kristallklart vatten och det levande nattlivet gör Atens Riviera till en fantastisk plats, och den unika miljön samspelar med atmosfären från de gemytliga grekiska öarna.
Läs mer: Athens

Attica, Vouliagnemi FOTO: GNTO/S.Pavlidis

Vouliagmeni-Atens Riviera

Du behöver inte ta dig till någon ö för att hitta lugnet, bortom pulsen i den grekiska huvudstaden. Det räcker med en kort bussresa för att nå de fantastiska stränderna utmed den skyddade Saroniska bukten. I öster ligger Vouliagmeni-bukten där du hittar en strand, inbäddad i en vacker miljö precis framför Mount Hymettus, och en pittoresk hamn som bjuder på en magisk utsikt över öarna utanför. Vouliagmeni-sjön, bara fem minuters promenad från det lilla torget i stadens centrum, ligger nedsänkt i den fantastiska naturen (Vouliagmeni betyder sänkt). Det bräckta vattnet i sjön känns helt silkeslent mot kroppen medan du simmar i det, och det säga att det kan lindra både reumatism och artrit!
Läs mer: Vouliagmeni Lake

Vouliagmeni-sjön. FOTO: GNTO/Y. Skoulas
Aten, Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. FOTO: GNTO/Y.Skoulas

Läs mer: Stavros Niarchos Foundation

Parnithaberget

Gillar du vandring och natur? Eller kanske spel av olika slag? Då är Parnitha den perfekta platsen för dig – här finns nämligen något intressant för alla. Parnithaberget är det högsta i Attika, med sina 1 400 meter. Det ligger cirka 30 kilometer nordväst om Aten, mitt i en nationalpark på över 300 kvadratmeter, full av stora tallar.
Läs mer: Parnitha

Aten, Linbana vid Parnitha. FOTO: GNTO/Y.Skoulas

Pireus – mer än bara en hamn

Pireus är en levande hamnstad med en fascinerande historia och mängder av sevärdheter att upptäcka. Genom historien har staden varit ett viktigt centrum både vad gäller handel, kultur och industri. Än idag passerar tusentals människor staden för njuta av mat, kaffe, underhållning, shopping, museum och unik arkitektur – medan andra bara passerar på sin resa mot Egeiska havet och Kreta.

Pireus, Mikrolimano. FOTO: GNTO/H.Kakarouhas

Saroniska öarna

Peloponnesos östra kust och dess vackra öar som ligger i Argoliska och Saroniska bukten är populära turistmål, inte långt från Aten. Methana, Salamina, Aegina, Agistri, Poros, Hydra och Spetses erbjuder alla minnesvärda upplevelser, imponerande arkeologiska platser, museer, herrgårdar, pittoreska byar och underbara stränder – allt med en fantastisk utsikt över såväl land som det glittrande havet.

Egina

Ön Egina (Aegina) är ett populärt turistmål för en härlig weekend – bara 16,5 sjömil från Pireus hamn. Ön är särskilt populär bland familjer, tack vare att de flesta sandstränderna på ön ligger i lugna och badvänliga vatten.
Läs mer: Egina

Egina. FOTO: GNTO/M. Chatzi

Spetses – Aromernas ö

Sätt kurs mot ön Spetses och upplev en plats med en lång och betydelsefull marin historia. Nere i hamnen kan du hoppa ombord på en droska för att sen ta dig runt på det kanske mest romantiska sätt som finns – med häst och vagn. Längs vägen kommer du få se de storslagna herrgårdarna som pryder öns smala kullerstensgator. Kommer du hit i September kan du få uppleva “Armata– ett imponerande sjöslag som återskapats ända sedan 1931.
Läs mer: Spetses

Spetses. FOTO: Municipality of Spetses

Hydra

Efter att ha besökt Spetses kan du styra kursen vidare mot Hydra, som är kändisarnas favorit och en av de mest romantiska destinationerna i hela Grekland. Denna ö har bland annat porträtterats av kända konstnärer, författare och jetsetare så som Leonard Cohen, Henry Miller och den grekiska berömda målaren N. Hadjikyriakos-Ghika. Förutom att locka seglingsentusiaster är Hydra också en intressant plats för dig som gillar arkitektur då många av öns lyxbostäder byggts utav italienska hantverkare.
Läs mer:  Hydra

Poros

Nästa destination: Ön Poros. Under antiken bestod Poros faktiskt av två öar, Sphería och Kalávria, men när vulkanen Méthana hade sitt senaste utbrott år 273 f.v.t. förändrades området i grunden. Idag hittar du frodiga tallskogar, kristallklara stränder, en härlig strandpromenad med affärer, mysiga caféer och restauranger samt ett brett utbud av nöjen på Poros, som lockar besökare i alla åldrar.
Läs mer: Poros

Läs mer: Saronic IslandsText: • 2021-11-03
PartnerGrekiska Statens Turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top