Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Guide: Spanska stjärnrestauranger att upptäcka

Paella, pintxos och patatas bravas. Vi har alla testat de klassiska spanska rätterna. Men här finns mycket mer att upptäcka. Vi guidar till några av de bästa restaurangerna landet har att erbjuda.

Text: Spanska Turistbyrån • 2019-10-24 Uppdaterad 2023-05-17

Spanien som matland är känt över hela världen tack vare sitt mångsidiga kök och möjligheten att äta bra till olika prisklasser. 
Förutom mysiga lokalkrogar och gedigen bistromat, finns här också ett stort antal riktiga stjärnrestauranger. Spanien har just nu över 200 restauranger som tagit plats i Guide Michelin, men över 1 600 som är omnämnda i densamma. 

En region som utmärker sig specifikt är Andalusien, med flera Michelin-krogar i till exempel Marbella och Malaga. Men utöver det ligger det riktiga matmekkat i Baskien i norr, och framför allt i gourmetstaden San Sebastian.

Antalet stjärnor i Guide Michelin symboliserar värdet på restaurangen på lite olika vis. En stjärna innebär att det är exceptionellt bra restaurang inom sin kategori. Två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg, medan tre visar att restaurangen är värd en resa i sig.

Vi listar fem av våra absoluta favoritkrogar som ingår i den prestigefyllda Guide Michelin.

José Carlos García* (Malaga)

Med en starkt lysande Michelinstjärna är José Carlos García en restaurang att räkna med. Det centrala läget mitt i Malaga och med utsikt över hamnens folkliv och båtar inbjuder till en riktig festmåltid.  
Restaurangen har ett öppet kök och menyn är under ständig förändring. Du kan därför komma hit med jämna mellanrum och alltid mötas av något nytt. 

Adress: Puerto de Málaga, Plaza de la Capilla 1.

Guide: Spanska stjärnrestauranger att upptäcka

Disfrutar** (Barcelona) 

Disfrutar är en av 25 spanska restauranger som belönats med två stjärnor. Du hittar den i det lyxiga området l’Eixample mitt i Barcelonas pulserande centrum. 

Många har utsett Disfrutar till en av världens bästa restauranger och den toppar flera listor från både erkända matrecensenter och yrkesverksamma inom gastronomi. Och vi är beredda att hålla med! Den blott femåriga anrättningen har nämligen startats av tre kockar från den gamla klassisk Barcelonarestaurangen El Bulli, som tyvärr lades ner 2011. I samma kreativa anda har de istället byggt upp Disfrutar och gjort det till ett utmärkt substitut för alla nostalgiska gourmander som minns tillbaka till El Bullis storhetstid. 

Adress: Carrer de Villarroel, 163

Guide: Spanska stjärnrestauranger att upptäcka
På Disfrutar äter du i vackra lokaler.

Akelarre*** (San Sebastian)

Restaurangen Akelarre, med kocken Pedro Subijana i spetsen, har främst gjort sig känd för sina skaldjursrätter gjorda av lokala råvaror och inspirerade av regionen. Sedan starten 1974 är resturangen uppskattad av både lokalbefolkning och tillfälliga besökare. Trots sina tre stjärnor och gedigna meny är det en trevlig stämning med genuin känsla som möter dig. Försök få ett fönsterbord om möjlighet finns, sÙ? att du får uppleva den storslagna utsikten på nära håll.
För dig som vill och kan är restaurangen även ansluten till ett riktigt lyxigt hotell med spa-faciliteter, så det finns möjlighet att spendera flera dagar i den härliga miljön. 

Adress: Padre Orkolaga Ibilbidea, 56

Guide: Spanska stjärnrestauranger att upptäcka
Kocken Pedro Subijana har bidragit stort till succén Akelarre. Foto: Getty

Maralba** (Almansa)

Ute på den spanska landsbygden, i byn Almansa, hittar du tvåstjärniga restaurangen Maralba. Trots sitt lantliga läge långt ifrån stadens moderna puls är maten kreativ, vacker och alltid nyskapande. 

Här kan du välja mellan olika menypaket framtagna av grundaren och chefskocken Fran Martinez. Paketen kostar mellan 500 till 900 kronor och består av olika för-, mellan- och efterrätter av bland annat högklassig fisk och lokala råvaror. 
Vi vågar tro att ytterligare en stjärna väntar inom de närmsta åren. 

Adress: Calle Violeta Parra, 5

Guide: Spanska stjärnrestauranger att upptäcka
På Maralba får du njuta av spansk husman på modernt vis.

Quique Dacosta*** (Alicante)

Restaurangen drivs av den kända kocken med samma namn, Quique Dacosta. Precis som i fallet med Disfrutar har även den här restaurangen, eller snarare dess grundare, sin rötter i den klassiska Barcelona-institutionen El Bulli. 

I eleganta, vita och minimalistiska lokaler nära stranden i Alicante blir du erbjuden en helt fantastisk meny bestående av spännande smaker och rätter lagade med största känsla för hantverk. 
I princip alla råvaror är hämtas från inom maximalt sju mil från restaurangen. Du kan bara välja en avsmakningsmeny (pris: 2 100 SEK) som byts ut över säsonger. Med sina tre stjärnor är ett besök på Quique Dacosta ett minne för livet. 

Adress: Carrer Rascassa, 1

Guide: Spanska stjärnrestauranger att upptäcka
Kocken Quique Dacosta är namne med sin restaurang. Foto: Getty

Tips! Upptäck spansk gastronomi

Det finns många sätt att upptäcka det spanska köket på. Gå på olivoljeprovning, testa fantastiska viner, ta en tapastur eller lär dig allt som finns att veta om nationalrätten paella. 

Här kan du läsa mer om utflykter och aktiviteter med gastronomisk inriktning.


Text: Spanska Turistbyrån • 2019-10-24
PartnerSpanska turistbyrånUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen