Annons
Annons
Annons
Natursköna La Gomera är Kanarieöarnas vandringsidyll (t v) Foto: Shutterstock. Hitta en egen kristallklar vik på Menorca (t h). Foto: Quintanilla/123RF

Natursköna La Gomera är Kanarieöarnas vandringsidyll (t v) Foto: Shutterstock. Hitta en egen kristallklar vik på Menorca (t h). Foto: Quintanilla/123RF

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter

I skuggan av Spaniens populära semesteröar ligger orörda guldkorn. Den slumrande skönheten Menorca, vandringsidyllen La Gomera, strandfavoriten Formentera och utposten El Hierro. Vi guidar dig till öarna du inte får missa!

Text: Spanska Turistbyrån • 2021-05-31 Uppdaterad 2023-05-17

Menorca – slumrande vacker

Mallorcas lillasyster Menorca är en slumrande skönhet. Orörd, vild och vacker med vindbitna fiskebyar, pittoreska badvikar, vidsträckta stränder och charmiga städer. En kort båttur från Alcúdia på Mallorca tar dig rakt in i den medeltida staden Ciutadella där kullerstensgator slingrar sig genom historiska kvarter med kyrkor och palats som Palau Salort och La Catedral. Detta var tidigare Menorcas administrativa centrum, men då britterna koloniserade ön flyttades huvudorten till Mahón på andra sidan ön – idag känt för sitt unika gindestilleri och mästare på hummer. I Ciutadella däremot har man bevarat tradition, kultur och charm och du upptäcker med fördel staden till fots.

Med hyrbil, cykel eller varför inte på hästryggen utforskar du smidigt resten av ön som till ytan inte är större än halva Öland. Botanisera bland hundratals vackra badvikar av olika karaktär – Cala Galdana, Cala en Turqueta och Cala Macarella i sydväst. Kritvita stränder och blått skimrande hav som i reklamen. Längst bort i öst väntar stranden Cala Mesquida och badviken i Alcaufar.

Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter
Vandra mellan vikarna på Menorca. Den turkosa viken Cala Macarella är en höjdpunkt. Foto: Quintanilla/123RF (t v). Shutterstock (t h).
Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter
Strosa längs hamnen i pittoreska Mahón på Menorca. Foto: iStock

Större delen av ön är naturskyddad och proklamerades 1993 av Unesco som ett biosfäriskt reservat och du märker ganska snabbt hur landsbygden är varsamt exploaterad. När strandsuget är mättat är Menorca en idyll för såväl äventyr på land som i vatten. Fyren Far de Favàritx ligger i nordöst – en egendomligt karg utpost med svarta klippor och är en del av naturparken S’Albufera d’Es Grau – hem till migrerande fåglar och en av södra Europas viktigaste våtmarker. Ta en promenad genom de närliggande olivlundarna eller utforska historiska Camí de Cavalls – en 18,5 mil lång vandringsled uppdelad i etapper som sträcker sig längs med kusten.

Besök den pittoreska bergsbyn Es Mercadal vid foten av berget Toro – öns högsta topp varifrån utsikten är enastående. Här trängs vita stenhus och caféer liksom en gammal väderkvarn omvandlad till restaurang. Fiskebyn Fornells – har rykte om bästa skaldjur och fisk och längs med kusten finns det gott om möjligheter för segling, vindsurfing, vattenskidor och förstås dykning.

Läs mer: spain.info/en/region/menorca-island

Formentera – Medelhavets svar på Karibien

En halvtimmes färjetur söder om Ibiza ligger ön Formentera – den minsta av öarna i Balearerna känd för såväl sina stränder som sitt kristallklara vatten. Det är ingen slump att ön ofta jämförs med Karibien, inte bara gällande naturen utan också mentaliteten. Här tar man det med ro, likt Bob Dylan, Jimi Hendrix och Janis Joplin en gång i tiden då ön på 60-talet blev kreativa själars retreat. Om du besöker fyren Far de Barbaria på västkusten kommer du säkert att få höra om tiden då Bob Dylan checkat in.

Ja, det är lätt att förstå att många lockades till denna idylliska ö som endast är två mil lång och några kilometer bred på sin smalaste punkt. Dessutom platt, vilket gör Formentera till ett cykel- och vandringsparadis! På ön finns över 10 mil av cykel- och vandringsleder utspridda, kända som Green Routes

Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter
Caló des Mort lämnar ingen oberörd. Foto: Shutterstock
Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter
Varva utflykter på vattnet och på land. Formentera är relativt platt vilket gör ön optimal att utforska på cykel eller till fots! Foto: Shutterstock

Utgå från hamnstaden La Savina och bege dig till Platja de Ses Illetes – den bländande vackra strandtungan i norr med turkost vatten och delvis rosaskimrande sand. När du lyckats slita dig från stranden ligger öns huvudort Sant Francesc Xavier ett stenkast bort med sin vackra, vita kyrka från 1738, lokala marknad och kluster av gator där man med ro slår sig ner i skuggan för en lunch. Testa lokala specialiteter som ensalada pagesa, sallad med tomat, bröd, potatis och torkad fisk liksom öns populära getost.

Ytterligare en strand värd att spana in är Cala Saona med sina rödskimrande klippor och kristallklara vatten. Missa inte heller vattenaktiviteter som snorkling, kajak eller SUP-turer. Närliggande Punta Rasa är dessutom populärt bland dykare. För lite mer puls ska du bege dig till orten Es Pujols och söker du raka motsatsen tar du dig istället till öns östra ände och El Pilar de la Mola – Formenteras mest isolerade by med hantverksmarknader och små restauranger. Missa inte öns spektakulära fyr Far de la Mola som vilar på klipporna några kilometer bort.  

Läs mer: spain.info/en/region/formentera-island

El Hierro – vild och äventyrlig

El Hierro är som en annan värld mitt i Atlanten. Inga höghus, inga större hotellkomplex. Här står vulkaniska klippor i kontrast med frodigt jordbrukslandskap, välkomnande byar och en rik undervattensvärld. Ett äventyrsmecka i Jurassic Park-klädsel som trots sin blygsamma storlek har tätast koncentration av vulkaner bland Kanarieöarna – fler än 800! Visualisera alla vandringsleder, cykelstigar och spektakulära vyer för paragliding och surfing och du har El Hierro. Ön är dessutom ett Unesco-skyddat biosfärsreservat och har som mål att bli helt självförsÙ�rjande på el genom förnybar energi! Så vad väntar vi på?

Den 10 mil långa kusten är klippig och sällan utan spektakulära vyer. Ta de vindlande vägarna förbi ensliga byn Sabinosa i väst, blickandes ut över Valle del Golfo, där lokala traditioner bevarats och du kan testa lokala viner från närliggande odlingar. Lite längre västerut ligger stenfyren Orchilla – Spaniens västligaste punkt! På 1700-talets kartor gick nollmeridianen genom ön El Hierro och i århundraden ansåg man detta vara världens ände.

Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter
Spektakulära vyer från utsiktsplatsen Mirador de la Peña (t v). Foto: Shutterstock. Missa inte den vackra stenfyren Orchilla – Spaniens västligaste punkt! Foto: Arocas/iStock
Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter
Sugen på ett dopp? Ta dig till Cala de Tacorón där klipporna försetts med badstegar! Foto: Shutterstock

I den lantliga byn El Pinar i söder omges du av fikon- och mandelträd och i fiskebyn La Restinga slår du dig ner med en tallrik färsk fångst eller åker ut till havs för att dyka i en undervattensvärld präglad av öns fascinerande vulkanlandskap. Missa inte kulturparken El Julan – en av öns viktigaste arkeologiska platser – där du kan lära dig mer om öns historia.

De vackraste vyerna får du från Mirador de Jinama, där vandringsleden Camino de Jinama bjuder på stora höjdskillnader i ett av öns vackraste områden, och utsiktsplatsen Mirador de la Peña i Guarazoca där du på nästan 700 meters höjd även kan njuta av en gastronomisk upplevelse i restaurangen.

I norr väntar den avslappnade huvudorten Valverde med sin 1700-talskyrka Santa María de la Concepción, svajande palmer och naturliga pooler som Tamaduste väntandes runt knuten. Andra platser för ett dopp är Charco Azul i nordväst liksom Tacorón – med badstegar i söder.

Läs mer: spain.info/en/region/el-hierro-island

La Gomera – utposten för naturälskare

Den bergiga utposten La Gomera är Kanarieöarnas ekologiska skatt. Små svarta sandstränder kantas av palmtäckta dalar med bananodlingar och djupa raviner vilar intill vulkaner. En naturälskares dröm komprimerad på liten yta.

Anländ med färja till den palmkantade hamnstaden San Sebastián de La Gomera i sydöst, även känd som Isla Colombina på grund av sin historiska länk till upptäckten av Amerika. På andra sidan kusten ligger idylliska Valle Gran Rey med vita traditionella hus omringade av palmkantade berg och stränder som La Puntilla och La Calera – populära bland såväl solbadare som bland dykare. Närliggande Charco de la Condesa är istället surfarens go-to och den som är nyfiken på val- och delfinskådning kan följa med ut på en båttur i området.

Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter
Pittoreska Valle Gran Rey omges av palmkantade berg (t v). Vallehermoso ligger omslukad av grönska på öns norra sida (t h). Foto: 123RF
Upptäck Spaniens mindre kända öar – stränder, vandring & grönskande utposter
La Gomera utforskas bäst till fots! Roque de Agando är ett landmärke att lägga på minnet. Foto: Shutterstock

Till norra La Gomera hittar färre turister. Här är landskapet grönare och bergsbyar som Vallehermoso, Hermigua och Agulo ligger relativt orörda – den sistnämnde med charmiga koloniala hus och vacker utsikt över Atlanten.

Allra bäst upptäcker du La Gomera till fots. Snöra på dig vandringskängorna och ge dig iväg på någon av öns många leder. Ön har etablerat sig som vandringsdestinaton med höjdpunkten Garajonay ­­– den frodiga nationalparken och Unesco-världsarv som bjuder in till äventyr i en trolsk värld bland jättelika ormbunkar och laurisilva-träd. Denna del av ön är också känd för Silbo – ursprungsbefolkningens visselspråk som förr användes för att kommunicera mellan byarna.

Maten då? Rustik och enkel, med läckra grytor, oströror som Almogrote, en röra gjord av getost och vitlök och Papas arrugadas ­– potatis serverad med heta röror som Mojo på chili, olja och vitlök.

Läs mer: spain.info/en/region/la-gomera-island

 


Text: Spanska Turistbyrån • 2021-05-31
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen