Annons
Annons
Annons
Vackra ravinen Grießbachklamm kan du vandra igen i St. Johann in Tirol. Foto: Franz Gerdl.

Vackra ravinen Grießbachklamm kan du vandra igen i St. Johann in Tirol. Foto: Franz Gerdl.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Österrikes Turistbyrå
Partner

Hitta din semesterpärla i sommar

Österrike under sommarhalvåret bjuder på fantastiska sevärdheter, äventyr, historia och iögonfallande natur. Här är fyra av de mest intressanta resmålen för ett besök i sommar.

Text: Österrikes Turistbyrå • 2019-03-25 Uppdaterad 2021-06-23

Centraleuropas skidparadis Österrike har så mycket mer att erbjuda än snö och schnitzel. Strosa runt i vackra Salzburg, vandra i St. Johann in Tirol, njut av utsikten i Graz och låt adrenalinet kicka in i Zell am See. Österrike under sommartid är hetare än någonsin.

St. Johann in Tirol

I området mellan Kitzbüheler Horn och Kaisergebirge i Kitzbüheler-alperna kan du se fram emot en minst sagt varierande semester. För en lugnare semester finns det fantastisk natur för att njuta av en picknick i det gröna. Eller tar en lifttur upp mot bergstopparna för att njuta av utsikten. Är det en mer aktiv semester du söker så kan du sätta fötterna på någon av alla vandringleder som finns markerade här. Med över 200 kilometer led, av olika svårighetsgrad finns här något för alla.

Området kring St Johann är perfekt för den aktiva familjen, med mountainbike, lekstigar och en äventyrsvärld som heter ”More & More” med äventyrsbanor, forsränning och massor att upptäcka för det mest nyfikna besökarna.

För den vandringssugne är ett hett tips, Koasa Trail. En vandringsled som ger rent välbefinnande till alla naturälskare, leden går genom vackra naturområden, som Grießbachklamm, Eifersbacher-vattenfallet och den berömda Teufelsgasse. Leden består av fem etapper, totalt handlar det om 79 kilometer och 4 700 höjdmeter.

LÄS MER OM ST. JOHANN IN TIROL HÄR

 

Hitta din semesterpärla i sommar
Vackra Salzburg. Foto: Tourismus Salzburg GmbH.

Salzburg

Vackert omgivet av natur och berg ligger Salzburg. En stad som räknas till en av Europas vackraste och sedan 20 år tillbaka är Gamla stan upptaget pÙ? UNESCO:s världsarvslista. Ett utmärkt val av weekendresmål oavsett om man lockas av kulturen, arkitekturen eller ölen. Ja, Salzburg är inte bara känt som Mozarts födelsestad utan också en plats där man bryggt öl i över 600 år.

Salzburg är en stad som på många sätt bäst avnjuts till fots. Här tar du dig mellan de modernare stadsdelarna in till den gamla medeltida stadskärnan. Njuter av den vackra Miabellträdgården känd för sina vackra blomsterarrangemang, fontäner och vykortsliknande utsikt över fästningen Hohensalzburg. Varför inte köpa med picknick och slå er ner en stund.

Inte långt därifrån ett stenkast förbi rådhuset hittar du två av Centraleuropas mest välbesökta museer, båda med Mozartkoppling. Här kan du se hur Mozart bodde och levde. Ett tips är att skaffa Salzburg Card, så får du fritt inträde till bägge muserna.

Andra saker du inte får missa när du väl är här, Kaffee Fürst till exempel där man säljer egentillverkade Mozartkulor eller kaffehuset mittemot, Tomaselli som är Österrikes äldsta kaffehus. Ett annat tips är att göra en utflykt till Gaisberg eller Untersberg – utöver vacker natur får du också en storslagen utsikt över Salzburg.

LÄS MER OM SALZBURG HÄR

Hitta din semesterpärla i sommar
Upplev den spektakulära naturen vid Zell am See–Kaprun. Foto: Zell am See–Kaprun Tourismus GmbH.

Zell am See-Kaprun

Älskar du kombinationen av spektakulär natur, glaciär, ett brett utbud av alpina sommaraktiviteter då är resmålet Zell am See-Kaprun något för dig.

Zell am See–Kaprun är inte bara ett resmål för skidsportsentusiaster som vissa kanske tror utan även en plats som du kan njuta av året om. Zell am See-Kaprun ligger mitt i österrikiska Alperna. Här kan du njuta av alltifrån vandring, cykling, trail running, klättring, eller paragliding eller något mindre adrenalinstint så som golf, yoga eller ridning.

Oavsett vad du fastnar för är upplevelserna inramade av alptoppar och sjön Zeller. Här sträcker sig vandringslederna upp på 3 000 meters höjd i nationalparken Hohe Tauern. Eller njut av en promenad längs Zeller-sjön, prova på standup-paddling eller tanka energi på ortens spa.

Ett hett tips för att verkligen njuta av vyerna Ù�r utsiktsplattformen Gipfelwelt 3000 på toppen av Kitzsteinhorn, som också rymmer en biograf och nationalparksutställning. Är du här under en lite längre semester kan en kryssning på Zellersjön vara ett skönt avbrott.

LÄS MER OM ZELL AM SEE–KAPRUN HÄR

Hitta din semesterpärla i sommar
Modern arkitektur och sprudlande folkliv i Graz. Foto: Österreich Werbung / Volker Preusser.

Graz

I södra Österrike hittar du en riktig pärla. Högst på att–göra–listan finner du mat och kultur. Här finns det många spännande restauranger och kaféer att testa, staden har en stark passion för smaker och kulinariska upplevelser. Den gamla delen av staden finns med bland UNESCO:s världskulturarv och har spektakulär modern arkitektur, samtidigt som det är en stad fylld av ett sprudlande folkliv.

Tidslinjen sträcker sig från tidig medeltid ända fram till 2000-talet med många sevärdheter, alltifrån kyrkor och katedraler till matmarknader och museer. För att bäst få en bra överblick av staden ska du ta dig upp till Schlossberg, Graz populäraste utsiktsplats. Slottsberget ligger mitt i stadens centrum och reser sig cirka 120 meter över staden. Hit kommer du med hjälp av slottsbergbanan eller hissen i berget. Även flera stigar och vägar leder upp på berget för den som vill använda benen.

Andra sevärdheter du inte bör missa är konstmuseet, en byggnad med internationell strålningskraft och speciella arkitektur som ligger på högra sidan av floden Mur. Samt Skulpturenpark som ligger i utkanten av staden. På en kuperad gräsmatta stor som sju fotbollsplaner finns mer än 70 skulpturer av samtida, välkända österrikiska och internationella konstnärer att beundra.

När du är mättad av historiska inslag och kulturella sevärdheter får du inte missa den trendiga stadsdelen Lend. På Lendplatz pågår varje förmiddag, utom på söndagar, en omtyckt marknad. Hit kommer Grazborna för att köpa färska frukter och grönsaker samt regionala specialiteter. Här finns även otaliga designbutiker att besöka.

LÄS MER OM GRAZ HÄR

Få tips av andra som gillar Österrike

För mer inspiration till en sommarsemester i Österrike kan du hitta i Facebook-gruppen ”Semester i Österrike”. Där kan du även byta erfarenheter med andra Österrike entusiaster.


Text: Österrikes Turistbyrå • 2019-03-25
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen