Annons

FOTO: T.v. GNTO/ P Dimitrakopoulos. T.h. GNTO/ Y. Skoulas.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Öluffa i Grekland – 8 öar du inte får missa

Sugen på att öluffa i Grekland? Då borde du upptäcka Kykladerna – den mest kända ögruppen i Egeiska havet med några av de vackraste öarna i världen. Här är åtta av dem som du inte får missa!

Text: • 2023-04-30 Uppdaterad 2023-10-25

Namnet Kykladerna betyder ”cirkulära öar” och syftar på att ögruppen bildar en cirkel runt den heliga ön Delos. Enligt den grekiska mytologin uppstod Kykladerna av att havets gud Poseidon förvandlade några nymfer från området till öar. Ögruppen består av omkring 220 öar – här är åtta som du inte får missa!

1. Naxos – bland berg och dalar

Naxos är den största och grönaste ön i Kykladerna, med höga berg, frodiga dalar, grönskande raviner och fantastiska havslandskap. Här finns gott om gamla kyrkor, kloster och venetianska slott som samexisterar med den kykladiska arkitekturen, men också pittoreska bergsbyar där invånarna fortfarande bär sin traditionella klädsel och lever av det som finns i naturen.

Läs mer om Naxos här!

Naxos, FOTO: GNTO/ P.Dimitrakopoulos.

2. Andros – den nordligaste ön

Andros är den nordligaste av öarna och här finns en stor marin tradition. Landskapet liknar inte de andra öarna med sina långa sandstränder, utan här hittar du istället klippiga kustlinjer, bergskedjor som går över i vida slätter, pårlande bäckar och en frodig vegetation.

Läs mer om Andros här!

Andros, FOTO: GNTO-E.Fili.

3. Mykonos – från strandliv till nöjesliv

Mykonos, Greklands mest kända kosmopolitiska ö, är ett vitkalkat paradis i hjärtat av Kykladerna. Enligt mytologin bildades ön av förstenade kroppar från jättar som dödats av Hercules. Namnet Mykonos då? Det fick ön efter Apollons barnbarn med samma namn.

Läs mer om Mykonos här!

Mykonos, Hora, FOTO: GNTO/Y.Skoulas

4. Santorini – för en romantisk semester

Santorini är ett populärt resmål för dig som söker en romantisk semester. Ön är känd som den perfekta ”bröllopsdestinationen”, inte bara för grekerna själva utan från nygifta från hela världen. En anledning är att det är få andra platser i världen där du kan njuta av ett otroligt klart vatten med utsikt över en stor, aktiv vulkan mitt ute i havet!

Läs mer om Santorini här!

Santorini, Oia, FOTO: Y.Skoulas.

5. Koufonisia – två ihåliga öar

Koufonisia består av två små öar som ligger öster om Naxos och väster om Amorgos. Öarna heter Pano Koufonisi och Kato Koufonisi, och de skiljs åt med ett smalt 200 meter brett sund. Namnet Koufonisia betyder ihåliga öar, och det fick öarna på grund av de enorma grottor man kan se från havet, vilka gav pirater på sjön intrycket att öarna var just ihåliga.

Läs mer om Koufonisia här!

Koufonisia, FOTO: GNTO/P.Dimitrakopoulos.

6. Syros – gastronomiska upplevelser

Syros är känt för sina välsmakande delikatesser. Här hittar du bland annat Halva pie som görs på timjan, honung och rostad mandel, den lilla godsaken loukoúmi gjord på vatten, stärkelse och socker, ”loosa”-skinka, fänkålskorvar och förstås den kryddiga San Mihalis-osten.

Läs mer om Syros här!

Syros, Ermoupoli. FOTO: GNTO/ P.Dimitrakopoulos.

7. Milos – unikt, vulkaniskt landskap

Under antiken var det gott om vulkanisk aktivitet på ön Milos, vilket skapat ett unikt och vackert landskap som bjuder in till många olika aktiviteter. Klipporna har lustiga former i varierade färger som kontrast till de vita sandstränderna.

Läs mer om Milos här!

Milos, Apollonia. FOTO: GNTO/K.Kouzouni.

8. Ios – 32 kilometer sandstrand

Ios har en kustlinje på hela 87 km, varav 32 km är sandstrand. En av de bästa stränderna är Manganari som består av fem vikar med gyllene sandstränder och kanske framför allt kristallklart vatten. Denna magiska plats är helt klart värd ett besök – och en kuriosa är att delar av filmen ”The Big Blue” spelades in här.

Förutom sol och bad är ön perfekt för fiske, både till havs och från land. Vilken fisk man får beror på säsong och plats, men inkluderar Kykladernas typiska fiskfauna.

Läs mer om Ios här!

Ios, Mylopota. FOTO: GNTO/M.Chatzi.
Vill du få fler tips på vad du kan upptäcka i Kykladerna? Besök visitgreece.gr!


Text: • 2023-04-30
PartnerGrekiska Statens Turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen