Annons

© Mads Tolstrup

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med VisitDenmark
Partner

På ostronsafari i Vadehavets nationalpark – som en skattkista

Älskar du ostron? Upptäck ostronbankarna på danska västkusten! I Nationalpark Vadehavet gömmer sig en skattkammare för ostronälskare där man kan plocka och festa på delikatesserna helt gratis. Följ med marinbiologen och ostronjägaren Signe Bøgh Tonnesen på jakt efter de lyxiga skaldjuren.

Text: • 2021-12-01 Uppdaterad 2023-05-17

– Då var vi framme! Varsågod och ta för er.

Signe Bøgh Tonnesen pekar på våra fötter. Vi står på havsbotten men den består varken av tång eller sten som vi först trodde. Vi står ovanpå ostron. Tusentals av dem, som ligger så tätt att vi inte kan ta ett enda steg utan att kliva på de vackra skalen.

Signe Bøgh Tonnesen böjer sig ner och plockar ett ostron. Hon öppnar det med en vass kniv, droppar citron på och slukar ostronet i en munsbit.

– Det är en speciell känsla att stå här, mitt på havsbotten, och märka och smaka på naturen. På Vadehavets havsbotten väcks alla sinnen till liv och man känner sig som ett med naturen, säger hon.

Signe Bøgh Tonnesen är marinbiolog och naturvägledare på Vadehavscentret på Jylland. Hon arrangerar ostronsafari för grupper i alla åldrar och tar med besökarna hit ut till den danska nationalparken Vadehavet. En nationalpark som även är utsedd till världsarv av Unesco.

© Mads Tolstrup
© Mads Tolstrup

En gratis buffé av ostron

Vi har gått två kilometer rakt ut på den torrlagda havsbottnen i Vadehavet. För bara några timmar sedan hade man stått mitt ute i vattnet och om bara några timmar kommer havet åter ha slutit sig om ostronbanken. Men tidvattnet har gett oss en lucka, perfekt för ostronsafari. Så vi kliver runt i en gratis buffé av vad som annars brukar räknas som en exklusiv delikatess.

– Vadehavet är ett läckert skafferi som innehåller mycket gott för både djur och människor. Vi måste bara komma ihåg att öppna skafferidörren lite oftare, säger Signe Bøgh Tonnesen.

I Danmark är stillahavsostron en inkräktande art och därför är det tillåtet att plocka och äta så många man orkar från oktober till mars. Signe Bøgh Tonnesen fyller sin spann med ostron. De vi inte lyckas äta upp under turen blir kvällsmat till henne och pojkvännen.

© Mads Tolstrup

Champagne och grillade ostron

Vid första anblick ser det ut som om vattnet är långt bort från ostronbanken som Signe Bøgh Tonnesen står på, men långsamt stiger vattnet. Om bara några timmar är ostronen åter helt under havsytan.

En halvtimme senare sitter vi och värmer oss kring det stora bålet framför det arkitektritade och prisvinnande Vadehavscentret. I glassen bubblar champagnen och ostronen ligger på grillen toppade med nyplockade havtorn, persiljesmör och rödlök.

Signe Bøgh Tonnesen lägger på lite av den saltört hon plockade tidigare på dagen, innan ostronet hamnar på grillen.

– Att komma tillbaka och tillaga dagens fångst över öppen eld är som grädden på moset efter en upplevelse i vinterkylan. Här får man prova på hur ostron också kan smaka, om man inte gillar dem råa, berättar hon.

© Mads Tolstrup

Drömmen om en pärla

Även om Signe Bøgh Tonnesen varit på ostronsafari många gånger så har hon fortfarande inte hittat någon pärla.

– Jag har en kollega som hittat flera ostron med pärlor i. Så vem vet, kanske hittar ni en äkta pärla om ni kommer tillbaka någon gång, säger hon.

Det blev inga ostron över till hennes kvällsmat den här gången. Som tur är öppnar Vadehavets skafferi i morgon igen med tusentals ostron som bara väntar på att plockas.

© Mads Tolstrup

5 naturupplevelser vid Vadehavet på vintern

1. Svart sol. Följ med på en guidad tur med en biolog och upplev det fascinerande naturfenomenet där upp emot en miljon fåglar dansar tillsammans på himlen. På vårkanten och under senhösten samlas starar i enorma flockar på marsklandet för att leta föda under deras långa resa från norr till söder.

2. Sälsafari. Vid Vadehavet erbjuder man utflykter som tar besökaren tätt inpå både gråsäl och knubbsäl som är de vanligaste arterna i området. Observera djuren med kikare och få veta mer om deras naturliga habitat.

3. Vandring till Mandø. Utanför staden Ribe ligger charmiga Mandø. Hit kan man ta sig två gånger per dygn när tidvattnet tillåter genom att vandra eller åka innan havsbotten åter täcks av vatten. På Mandø finns flera övernattningsalternativ men det är speciellt turen över som är en upplevelse – och som dessutom kan ske på en traktor om så önskas.

4. Vandring mellan isbergen. När frosten, snön och vintern biter tag i Danmark så kan man ha turen att uppleva ett fantastiskt naturfenomen i Vadehavet. Här bildas isblock i havet och när vattnet drar sig tillbaka med tidvattnet så kan man vandra mellan isbergen som kan vara upp emot flera meter höga.

5. På cykel genom nationalparken. Diken, marskland, fågelliv och vacker utsikt är en garanti om man följer med på en cykeltur i nationalparken. Det går alldeles utmärkt på egen hand men man kan också välja guidade turer.

Sugen på att uppleva vintern i Danmark? Få fler tips på vinteräventyr här!

Läs även: Upplev Nordens enda stjärnpark med världens bästa astrofotograf


Text: • 2021-12-01
PartnerVisitDenmark

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen