Annons

Bild 1 & 2: © astrorms/Ruslan Merzlyakov fotograf Bild 3: © Mads Tolstrup

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med VisitDenmark
Partner

Upplev Nordens enda stjärnpark med världens bästa astrofotograf

Tusentals stjärnor, planeter och Vintergatan som en tindrande motorväg. Møn i Danmark är en ö där nordens enda Dark Sky Park ligger – ett område med minimal ljusförorening och maximal stjärnhimmel. Världens bästa astrofotograf Ruslan Merzlyakov delar med sig av sina tips till dig som också vill få en glimt av stjärnhimlen!

Text: • 2021-12-13 Uppdaterad 2023-05-17

Det ser ut som taget ur en film. Himlen är ett tindrande täcke med Vintergatan som bred huvudled och Jupiter som lyser kraftigt. Tystnaden bryts endast av vågornas skvalpande mot strandkanten där Ruslan Merzlyakov står och riktar sin kamera upp mot natthimlen.

Jakten på det perfekta nattfotografiet har börjat.

– Det är den ultimata upplevelsen att fotografera stjärnor. Här får man vara i fred, natur och adrenalin på samma gång, säger Ruslan Merzlyakov.

© astrorms/Ruslan Merzlyakov

Ruslan Merzlyakov är astrofotograf och har fotograferat över tusen stjärnnätter i Danmark sedan han flyttade till landet som 15-åring. Han har korats till världens bästa astrofotograf och bilderna har visats av BBC, Forbes Magazine och National Geographic. Trots sina 25 år anses Ruslan Merzlyakov redan vara en pionjär inom astrofotografi.

– När man stjärnskådar är det en upplevelse som måste göras på naturens premisser. En natt under bar stjärnhimmel kan ge ro men även ett unikt äventyr. Allt fler har börjat få upp ögonen för den här sortens upplevelser och intresset för Vintergatan. Mörkret är det nya svarta, säger han.

Vinter är högsäsong för stjärnskådning

Vinterns långa nätter är rena drömmen för en astrofotograf. Det handlar inte bara om att man har längre tid ihop med stjärnorna utan även eftersom det astronomiska mörkret inträffar redan klockan fem på eftermiddagen och därmed en upplevelse som är lättillgänglig för de flesta människorna. Ruslan Merzlyakov listar sina absoluta favoritplatser att uppleva stjärnhimlen på.

© astrorms/Ruslan Merzlyakov

5 platser att uppleva stjärnhimlen på i Danmark

1. Møns Klint. Møn är Nordens enda Dark Sky Park – ett område med en helt unik svart natthimmel och minimal ljusförorening. Organisationen The International Dark Sky Association har utnämnt området till en av världens bästa platser att uppleva stjärnhimlen på. I Møn finns Danmarks mest dramatiska landskap och när det är fullmåne och ljuset faller på de branta klippväggarna liknar det nästan ett månlandskap. Här får man perfekt mörker samtidigt som man på en klar dag kan se ljuset från Köpenhamn skimra i horisonten, vilket ger intressanta konstraster i bilderna.

2. Lønstrup. Ett område på Nordjylland där man hittar många vackra platser som är helt unika för Danmark. Till exempel fyren Rubjerg Knude som står på en vandrande sanddyna, och som garanterar en magisk upplevelse under nattens tindrande stjärnor.

© astrorms/Ruslan Merzlyakov

3. Nationalpark Thy. Danmarks första nationalpark och även landets största vildmark vilket förstås innebär fantastisk stjärnhimmel om natten. Havet, stränderna och skogen bidrar med vacker inramning.

4. Norra Bornholm. Att uppleva Hammershus medeltida borgruin under en stjärnklar himmel är något särskilt! Ett tips är även en tur längs med den kringelkrokiga vägen bort till fiskebyn Gudhjem. En mycket fotogenisk plats en stjärnklar natt.

5. Rebild Bakker. På norra delen av Jylland ligger det här stora hedlandskapet. Under hösten och vintern blommar tusentals ljung i rosa och lila nyanser. Och när fullmånen skiner på det böljande landskapet så förvandlas naturen till ett riktigt konstverk.

© astrorms/Ruslan Merzlyakov

5 spektakulära upplevelser under stjärnorna

1. Astrofotografi. Att fotografera natthimlen kräver lång slutartid på kameran, en stadig hand och äventyrslust. Få hjälp från en guide eller testa på egen hand. Camp Møns Klint arrangerar porträtt-turer till klippväggen om natten, men det finns även möjlighet att kontakta Merzlyakov direkt via hans Instagramprofil @astrorms.

2. Nattvandring. Ge dig ut på egen hand mitt i natten! På Møn finns så kallade Dark Walk-leder som tar dig till några av de bästa platserna för att titta på stjärnor. Nattvandringsskyltar finns utplacerade – men glöm inte ficklampan.

© astrorms/Ruslan Merzlyakov

3. Meditation under stjärnorna. Allt fler hotell i Danmark erbjuder idag meditation och yoga under stjärnorna. Låt nattens lugn omsluta kropp och själ! Yogaferie arrangerar särskilda yoga-retreats på Møn med både yoga och meditation. Camønogaarden erbjuder dessutom fullmånevandring.

4. Övernattning i en glaskupa. Om du hellre vill titta på stjärnorna från en varm säng så går det att göra hos Enø Camping Camp Adventure och Stjernekigger-Shelters vid observatoriet i Brorfelde. En unik övernattningsmöjlighet där själva taket över sängen är en kupol av glas.

5. Stjärnspotting med hjälp av app. Rikta din mobil mot stjärnorna och lär dig nytt om stjärnbilder, planeter och satelliter. Det finns flera appar att välja mellan och många av dem är gratis. Testa till exempel Star Chart eller Skyview Lite.

Sugen på att uppleva vintern i Danmark? Få fler tips på vinteräventyr!

Läs även: På ostronsafari i Vadehavets nationalpark – som en skattkista


Text: • 2021-12-13
PartnerVisitDenmark

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen