Annons
Annons
Annons
Annons
Slottet Albrechtsburg är omgivet av vingårdar.

Slottet Albrechtsburg är omgivet av vingårdar.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Porslin, vin och festligheter – lilla Meissen får du inte missa

Meissen har du kanske hört talas om, en av Europas mest anrika porslinstillverkare. Här i staden Meissen kan njuta av dess konstform, cykla på vinprovning och njuta av årets många festivaler.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-23 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Tips! – missa inte

Under året är det fler roliga evenemang i Meissen som du inte får missa. Här listar vi några av våra favoriter.

* 8 – 9 december 2018
Julmarknad in upplevelsevärlden HAUS MEISSEN®*
channels.php composer.json composer.lock cookie_jar.txt db.php import.sh series.sh src temp.json test.php validate.php vendor 7 och 8 december 2018, kl 18.30 båda dagarna adventsmiddag i restaurangen MEISSEN®* Fram till den 31 december 2018 pågår en specialutställning på porslinsmuseet.
* Utställningen heter “Falska frukter på äkta Meissenporslin. Lökmönstrets historia”.

Strax norr om gränsen till Tjeckien ligger Dresden. En stad som till största delen förstördes under andra världskriget. I dag är Dresden en kulturstad med många fina barock­palats och en mängd sevärdheter som Frauenkirche och Semperoperan, samt shopping och caféer att välja mellan. Det man inte får gå miste om när man är här är dagsturerna och då tänker vi främst på en utflykt till Meissen. En stad som ligger cirka 45 minuter norr om Dresden vid floden Elbe.

Meissen är en stad med medeltida anor som ligger inbäddat i ett grönskande vinlandskap vid floden Elbes strand. Här kan du ta dig runt mellan vingårdarna och lära dig mer om hur den tyska vinframställningen går till, cykla längs med Elbe och njuta av stadens historia. Staden är kanske mest känd för sin porslinstillverkning, Meissenporslinet vars fabrik var den första europeiska fabrik att framställa porslin har tillverkat det vita guldet sedan tidigt 1700-tal. I fabrikens besöksverkstäder kan du under en guidad tur vara med vid porslinstillverkningen och få veta mer om det anrika fabrikens historia.

 

Porslin, vin och festligheter – lilla Meissen får du inte missa
Den första europeiska porslinsfabriken låg i Meissen.

Här finns även ett museum där du kan uppleva en unik samling av Meissenporslinets utveckling. Här finns även en butik och en mycket omtyckt restaurang som med en varierade meny lyfter upp regionala produkter. Under året anordnas även event som kopplar ihop porslinet med musik och mat. Håll extra utkik efter de tillfällen då museet är öppet kvällstid, då kan du få njuta av musik från porslinsorgeln tillsammans med mat och vin från lokala producenter. Under året visas även en specialutställning kring Meissens berömda lökmönster. Läs mer om Meissenporslin och dess historia här.

Porslin, vin och festligheter – lilla Meissen får du inte missa

Här finns även en andra sevärdheter som Albrechtsburg, som är Tysklands äldsta slott och tronar upp sig högt över Elbe. Staden har också ett mycket vackert porslinsklockspel i tornet till den gotiska Frauenkirche, som har spridit sina förtrollande toner sedan 1929. I Nikolaikriche finns de största figurer som någonsin tillverkats av Meissenporslin. En mindre känd, men minst lika viktig, tradition i Meissen är tenngjutningen. Tenngjuteriet som grundades 1792 är det äldsta som fortfarande används i Sachsen, och det finns även ett fint museum som påminner om detta vackra, men nästa bortglömda hantverk.

En annan viktig del av händelserna i Meissen är festivalsäsongen som varje år lockar många besökare från när och fjärran. Pianoforte-festspelen, Meissner MusikMarathon, krukmakarmarknaden Töpfermarkt och den stämningsfulla julmarknaden är några av punkterna i evenemangskalendern, liksom som den traditionella Meissner Weinfest i september. Här i Tysklands minsta vinodlingsdistrikt skapar man enastående viner som uppskattas av vinkännarna, och det måste naturligtvis firas. En specialitet är Goldriesling, en druva från Elsass, som bara odlas just här i Meissen-distriktet.

Porslin, vin och festligheter – lilla Meissen får du inte missa

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-23
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top