Annons

FOTO: WFB Bremen / Carina Tank

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska Turistbyrån
Partner

Kaffepaus i Bremen – 3 rosterier att besöka

En kaffe, tack! Medeltidskvarter, berömda gatumusikanter, öl och bilar, javisst, men vackra Bremen är också känd som Tysklands kaffehuvudstad.

Text: • 2022-06-06 Uppdaterad 2022-12-21

Svart som natten, med skummad havremjölk eller isigt vaniljsöt – vilken variant du än är sugen på finns den i Bremen. Och vill du veta om mer om kaffets historia eller hur det går till när bönorna rostas har du kommit helt rätt – välkommen till staden där det svarta guldet har spelat en viktig roll i flera hundra år.

FOTO: WFB Bremen / Carina Tank

Varannan kopp kaffe som dricks i Tyskland har sitt ursprung i Bremen och det var här koffeinfritt kaffe uppfanns. Här finns flera gamla och nya kafferosterier att besöka och vill du köpa med dig välsmakande souvenirer hem, vad sägs till exempel om doftljus eller tvålar som doftar som nymalda kaffebönor? För övrigt är det kanske en av de bästa dofterna som finns och i Bremen känner du den överallt.  

Besök ett äkta kafferosteri

Bremenborna gillar god mat och dryck – här bryggs till exempel Beck’s öl och restaurangen Ratskeller har den största samlingen av tyska viner. Men nu ska vi ju prata om kaffe, och även kaffe smakar helt olika beroende på bönsort, odlingsplats, årgång, rostning och så vidare. Och förutom alla mysiga kaféer som dessutom dukar fram bakverk av högsta klass är det i Bremen man ska ta tillfället i akt och besöka ett av stadens kafferosterier. Här är tre av de mest berömda.

FOTO: WFB Bremen / Carina Tank

• På klassiska Lloyd Caffee har man tillverkat exklusivt kaffe sedan 1930 och gör det fortfarande enligt traditionella metoder. Mästarrostaren Christian Ritschel håller föreläsningar om kaffe – och hemligheten bakom en riktigt god kopp – och besökare kan se hur det går till bakom kulisserna på guidade turer. Lloyds är också känt för sitt arbete med både klimatmässig och social hållbarhet.

Münchhausen Kaffee har en 75 år lång historia. På det här rosteriet, som ligger bekvämt till i Bremen Mitte, erbjuds också guidade visningar och provsmakningar. Det enda svåra är att välja vad man ska köpa med sig hem när det finns över 20 olika blandningar.

• Mitt i Bremens gamla stad hittar vi också Johann Jacobs Haus. Det är Jacobs kaffes ursprungliga hem som både har återfått sin forna glans och en modern twist, och nu är en attraktion som lockar kaffeälskare från hela världen. I Johann Jacobs Haus på 20 Obernstrasse handlar allt om rostning och malning av kaffe – och njutning av denna ädla dryck – precis som Johann Jacobs tänkte när han öppnade sitt första rosteri och butik här för 125 år sedan. Föreläsningar, guidade turer, provsmakning, kafé och till och med en kaffeakademi för den som vill vässa sina baristafärdigheter.

FOTO: WFB Bremen / Carina Tank

En stad med mer än bara kaffe

• Bremen är en av de mest berömda Hansastäderna, grundad för mer än 1200 år sedan.
• Bremen har 440 000 invånare och ligger vid floden Wesers utlopp, cirka 60 km från Nordsjön och kuststaden Bremerhaven.
• Stadsmusikanterna från Bremen – Bröderna Grimms saga om en åsna, en hund, en katt och en tupp som rymmer för att bli just stadsmusikanter i Bremen – har gjort staden känd och står staty på flera ställen.
• Rådhuset är med på UNESCO:s världsarvslista och Marktplatz intill utgör Bremens vackra stadskärna.

FOTO: WFB Bremen / Carina Tank

Res till Bremen!

• Direkt-nattåg från Stockholm via Malmö till Hamburg med Snälltåget, byte i Hamburg till Bremen. Bokas på snalltaget.se
• Med SJ/Tyska Järnvägar DB. Fr o m den 1 september kör SJ sitt direkt-nattåg från Stockholm till Hamburg. Från Hamburg är det 1 timmes färd utan byte till Bremen. Biljetter bokas på sj.se eller bahn.com.
• Mer information om Tyskland: germany.travel
• Om hållbart resande i Tyskland: germany.travel/feelgood
• Mer information om Bremen: www.bremen-tourism.de/sv


Text: • 2022-06-06
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen