Annons
Annons
Annons
Lübeck är perfekt för en weekend året om.

Lübeck är perfekt för en weekend året om.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Snabbguide till hansastaden Lübeck

Smala gränder, marsipan och hus från Medeltiden. Det är tre sätt att snabbt beskriva staden i norra Tyskland. Men den gamla Hansastaden har så mycket mer att erbjuda och är perfekt för en weekend – året om.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-21 Uppdaterad 2021-06-23

Till viss del påminner Lübeck om Visby, de båda handelsstäderna som hade tät trafik över Östersjön under mitten av tusentalet. Då ansågs Lübeck vara en av de ledande Hansastäderna och än idag kan man njuta av de magnifika tegelbyggnaderna med sin medeltida charm. Idag är Lübeck också en stad med ett modernt sinne, ett levande centrum och en egen kultur.

Snabbguide till hansastaden Lübeck
Holstentor som är en av de mest kända byggnaderna i Tyskland.

Något som är svårt att missa och också något du måste se när du besöker Lübeck är Holstentor som är en av de mest kända arkitektoniska byggnaderna i hela Tyskland. Byggnaden från 1400-talet tjänade både som en form av entré till staden innanför stadsmuren men också som en symbol för den framgångsrika handelsstaden. Idag används även byggnaden som stadsmuseum.

Stadens muséelandskap är stort och varierat. Det nyaste och modernaste av dem alla är Hansemuseet. Ett interaktivt museum som presenterar Hansatiden på ett stimulerande sätt för alla åldrar. Andra museum som är väl värda ett besök är de tre museerna med kopplingar till Nobel. Staden har inte mindre än tre nobelpristagare att stoltsera med, alla med varsitt museum, Willy Brandt, fredspristagare 1971, Günter Grass, Litteraturpristagare 1999 och Thomas Mann, som även han fick litteraturpriset 1929.

Snabbguide till hansastaden Lübeck
Gamla stan i Lübeck kallas ibland för dockhusstaden.

Ett av de bästa sätten att få en uppfattning om Lübeck är att ta sig runt till fots. Flanera runt i den gamla stadskärnan bland små gränder och trånga passager och tänk dig tillbaka till den tid då husen var nya för flera hundra år sedan. Här finns en aura av hemligheter och äventyr där du ofta får sänka huvudet för att komma vidare mellan två passager. Den här delen av Gamla stan kallas i folkmun för ”dockhusen”, just för att de är så små. Idag bor det fortfarande folk här och bevarar en svunnen tid och håller historien levande.

Snabbguide till hansastaden Lübeck
Mariakyrkan är Tysklands tredje största tegelkyrka.

Andra byggnader som inte är lika små och dolda är stadens fem tegelkyrkor som stoltserar med totalt 7 torn som sträcker sig mot skyarna. Alla kyrkor berättar sin historia men den äldsta är Domkyrkan som började byggas redan på 1100-talet. Ett annat tips är att besöka St. Petrikyrkan med anor från 1200-talet. Kyrkan som förstördes under andra världskriget är idag restaurerad och har en utkiksplattsform 50 meter upp i luften med en fin utsikt över staden.

Ett annat sätt som säger mycket om en stad och en plats är dess mat och dryck. Är du ute efter något utöver det vanliga är ett tips att besöka restaurangen ”Wullenwever” i Gamla stan där bjuder stjärnkocken Roy Petermann in. Restaurangen har sedan 30 år en stjärna i ”The Guide Michelin”. Ett annat måste som är mättande men inte på samma sätt är såklart den världskända Lübeckmarsipanen. Den kan du lägga vantarna på under en fika eller i speciella marsipanbutiker som den klassiska Niederegger (butik och café) där du kan få med dig godbitarna hem. Här finns även ett marsipanmuseum för de riktiga gottegrisarna.

Snabbguide till hansastaden Lübeck

Text: Tyska turistbyrån • 2018-03-21
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen