Annons
Annons
Annons
Njut av måltider med alla sinnen på en sjö vid hotell Seehotel am Grundlsee. Foto: Steiermark Tourismus/Tom Lamm (t v). Upptäck den nya vandringsleden Iseltrail. Foto: TVB Osttirol/Ramona Waldner (t h).

Njut av måltider med alla sinnen på en sjö vid hotell Seehotel am Grundlsee. Foto: Steiermark Tourismus/Tom Lamm (t v). Upptäck den nya vandringsleden Iseltrail. Foto: TVB Osttirol/Ramona Waldner (t h).

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Österrikes Turistbyrå
Partner

Upptäck natursköna Österrike – 8 tips för en aktiv semester

Storslagna glaciärer, kristallklara alpsjöar, termalbad och romantiska vinvandringar. Det är sällan långt till naturnära upplevelser i Österrike. Här är 8 tips för en berikande semester.

Text: Österrikes Turistbyrå • 2021-06-10 Uppdaterad 2023-05-17

1. Iseltrail – från strand till glaciär på ny vandringsled

Iseltrail är den nya vandringsleden som tar dig genom en förtrollande värld med det bästa Östtyrolen har att erbjuda. Den 73,5 kilometer långa leden kan delas upp i förslagsvis fem etapper och passar såväl den erfarne vandraren som den nyfikna familjen!

Vandringsleden börjar i den medeltida staden Lienz, går längs floden Isel – den längsta glaciärfloden i Alperna – förbi sandstränder, vattenfall och trolska skogar. Övernattar gör du i pittoreska byar och rustika alphyttor innan du avslutningsvis vandrar upp på 2500 meters höjd för att mötas av ett spektakulärt glaciärlandskap i nationalparken Hohe Tauern – en av många belöningar längs äventyret.

Läs mer: Vandra Iseltrail på 5 dagar

Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Iseltrail sträcker sig längs med floden Isel och bjuder på spektakulära vyer. Foto: TVB Osttirol/Ramona Waldner
Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Sugen på att testa en flerdagarsvandring? iseltrail är en av Österrikes nyaste leder. Foto: TVB Osttirol/Ramona Waldner

2. Hafelekarspitze, Innsbruck – från myllrande stadsliv till blomstrande alpmiljö

Innsbruck är den perfekta kombinationen av en levande storstad och ett avkopplande friluftsmecka. Då snön tynat bort omges ”Tyrolens huvudstad” av blomstrande alptoppar med vandringsleder som lockar med total stillhet och harmoni. Med kabinbanan Innsbrucker Nordkettenbahnen lämnar du ett livligt centrum för att färdas till 2300 meters höjd och bergstationen Hafelekar på bara 30 minuter. Kliv ut på en platå på berget Nordkette som är en del av Karwendel, Österrikes största naturpark, och ta ett djupt andetag. Det är något speciellt att vistas på höga berg, med Alpernas spetsiga toppar i blickfånget, tystnaden runtom och den friska alpluften. På väg ner igen kan du hoppa av kabinbanan på fler plattformar för att utforska Alpine Zoo eller avnjuta en måltid med storslagen utsikt över den bergsomgivna staden.  

Läs mer: Därför dras vi till bergen

Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Det är något speciellt med en solnedgång högt uppe på toppen av ett berg. Foto: Brandnertal Tourismus/Christina Riedler

3. Termalbadet Aqua Dome – avkopplande bubblor och helande krafter

Efter äventyrliga vandringar, utflykter och naturupplevelser är det en ynnest att få sjukna ner i något av Österrikes 40 termalbad. De salta baden är inte bara rogivande för kropp och själ utan har också flertalet vetenskapligt bevisade hälsoeffekter! I den natursköna dalen Ötzal ligger det fyrstjärniga hotellet Aqua Dome vars alpspa bjuder på ångande, skålformade pooler, bastur för alla smaker och en futuristiskt designad gång som leder rakt in i hotellet. Det är något visst med att sjunka ner i en varm pool med alptopparna och stjärnhimlen runtom en.

Läs mer: 7 tips på termalbad i Österrike

Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Det finns gott om avkopplande termalbad i Österrike. Aqua Dome ligger i den natursköna dalen Ötzal. Foto: Hotel Aqua Dome Tirol Therme Längenfeld

4. Krimmlerfallen – Europas högsta vattenfall

Djupt inne i nationalparken Hohe Tauern forsar ett av Europas högsta vattenfall. De 380 meter höga Krimmlerfallen är en syn i sig, uppdelat i tre nivåer och med en Ù�skmullrande kraft som utlöser ett och annat wow hos besökare som tagit sig hit. Men fallen sägs också vara helande. Det är nämligen vetenskapligt bevisat att det är hälsosamt att andas in vattenångorna vid vattenfallet. Som ett jättelikt hälsospa! Vandra genom nationalparkens trolska skog och utforska fallens olika delar från utsiktsplatser – en mäktig naturupplevelse för alla sinnen. 

Läs mer: Därför är Österrikes vattenfall bra för hälsan

Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Upplev Österrikes vattenfall på nära håll. Foto: Visit Austria

5. Salzkammergut – platsen som fick konstnärerna på fall

Mellan Salzburg och Wien ligger kulturlandskapet som får de flesta på fall. Till Salzkammergut reste bland annat naturforskaren Josef August Schultes under 1800-talet, döpte orten till ”Österrikes Schweiz” och inspirerade flertalet kända konstnärer att porträttera det varierande landskapet med kristallklara sjöar, grönskande ängar och kontrastrika dalar och alptoppar. Vandra eller cykla i det världsarvslistade området och upptäck platser som den historiska kurorten Bad Ischl, den grÙ�nskande dalen Bad Goisern och den pittoreska byn Hallstatt. Ta sedan en båttur på sjön Hallstatt för att uppleva det spektakulära landskapet från vattnet.

Läs mer: Kulturella och vackra Salzkammergut

Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Den pittoreska byn Hallstatt är en höjdpunkt i området Salzkammergut. Foto: Visit Austria
Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Den vykortsperfekta sjön Gosausee Dachstein. Photo: Julian Elliott Photography (t v). Vackra vyer finns runt varje hörn i natursköna Österrike. Foto: Sebastian-Stiphout (t h).

6. Wachau – vandring & vin längs vackra Donau

Vad sägs om en semester där natur, vandring, mat och vin står i fokus? Längs de böljande bergssluttningarna och vinterrasserna i området Wachau vid floden Donau strÙ?cker dig långdistansleden Wachau World Heritage Trail – en 18 mil lång vandringsled som slingrar sig genom Österrikes äldsta kulturlandskap. Här vandrar du i sagolika landskap förbi slott och ruiner, med panoramavyer över floden och vingårdar runt knuten där provningar och lokala delikatesser väntar. Såväl vin- som osttillverkning har lång tradition i Österrike och hos de lokala producenterna och gårdsbutikerna upplever du en del av landets hjärta. Passa på att köpa med dig delikatesser hem! Wachau med omnejd är känt för sina kulinariska läckerheter. 

Läs mer om kulinariska souvenirer: Souvenirer från Österrike 

 

Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Lär kÙ�nna Österrike genom gastronomin och köp med dig av läckerheterna hem. Foto: Netzwerk Kulinarik/wildbild.at
Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Vandra längs Wachau och njut av vingårdar, gästvänlighet och lokala delikatesser. Foto: Visit Austria

7. SUP-yoga, Wien & Salzburg – finn lugnet mitt i stan

Det är någonting visst med Österrikes alpsjöar och floder. Det friska, kristallklara vattnet lockar till svalkande dopp, vackra båtturer eller varför inte en avkopplande yoga-session på en SUP-bräda? Ja du hörde rätt! Sup-Yoga är kombinationen av yoga, vatten och natur där både balans och närvaro krävs för att du inte ska trilla i vattnet. Men oroa dig inte, det är inte så svårt som man kan tro! Att tidigt en morgon strosa ner till Sup Center Wien för att starta dagen på en Sup-bräda på floden Donau med stadens kulisser i bakgrunden, är ett relativt enkelt sätt att finna lugnet i naturen. Skulle du befinna dig i Salzburg kan du besöka Driftwood by Danique som håller klasser på den idylliska sjön Mattsee – där vattenfärgen för tankarna till Karibien.

Tips på andra vattensporter i Österrike: Fem otippade vattensporter

Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Testa på Sup-yoga med Österrikes alptoppar som kuliss. Foto: Zell am See Kaprun Tourismus/Heinz Seidl

8. Restauranger med vy – landets vackraste måltider

Österrikes kanske bästa matupplevelser serveras med oförglömlig utsikt.  Vad sägs om att ta linbanan upp till Krummholzhutte för att på 1856 meters höjd avnjuta lammstek med bergens tystnad som sällskap? Eller att testa den lokala fiskspecialiteten Riedling på en terrass vid Österrikes djupaste sjö Traunsee? Det är sällan långt till varken spektakulära vyer eller goda måltider i Österrike. Den som söker romantik kan bege sig till sjön Fuschlsee för att serveras aperitif och förrätt på en vackert snidad träbåt vid hotellet Seehotel am Grundlsee. Detta vid ett bord med vit duk givetvis och de frodiga bergen som närmsta gäst. 

Läs mer: Nio restauranger med oförglömlig utsikt

Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Vad sägs om en förrätt för två på denna båt? Foto: Steiermark Tourismus/Tom Lamm
Upptäck natursköna Österrike! – 8 tips för en aktiv semester
Upptäck såväl gastronomi som vackra miljöer i Österrike. Foto: NaturKueche TVB Kufsteinerland

Text: Österrikes Turistbyrå • 2021-06-10
PartnerÖsterrikes turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen