Annons
Annons
Annons
Från poolen på Parador de Cruz de Tejeda har du Gran Canarias läckraste utsikt. Foto: Paradores de Turismo

Från poolen på Parador de Cruz de Tejeda har du Gran Canarias läckraste utsikt. Foto: Paradores de Turismo

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!

Checka in i ett historiskt palats, ett romantiskt slott eller ett kloster på den spanska landsbygden. Att bo spektakulärt behöver inte kosta skjortan! Här är sju spanska Paradorer i storslagna miljöer.

Text: Spanska Turistbyrån • 2021-06-28 Uppdaterad 2023-05-17

I Spaniens varierande landskap behöver man inte åka långt för att resa tillbaka i tiden såväl historiskt som kulturellt. Runtom i landet finns över 90 Paradorer ­– statligt ägda hotell, belägna i historiska byggnader på natursköna platser vid kusten, i bergskedjorna eller intill charmiga byar och städer.

Det första hotellet invigdes 1928 och idag kan man hitta Paradorer hela vägen från El Hierro på Kanarieöarna i söder till Galicien i norr. Gör dig redo för en natt med guldkant i ett kloster, ett slott eller varför inte ett ståtligt palats med hundratals år på nacken? I kombination med den natursköna landsbygden är det svårt att önska sig något mer. 

1. Parador de Aiguablava – modernt vid havet

Högst upp på Spaniens nordöstra kust, inte långt från Girona, ligger en av landets mest moderna Paradorer. Parador de Aiguablava är Costa Bravas tjusigaste hotell och balanserar på klipporna vid La Punta d’Es Muts intill kristallklart vatten, pinjeträd och orörd natur. Här är stämningen avslappnad, balkonger vetter mot havet, Miró-inspirerade konstverk pryder väggarna och poolområdet är svalkande och fridfullt. Parador de Aiguablava bjuder på en siesta vi längtar efter. Lyckas du slita dig är det väl värt att utforska områdets vingårdar liksom testa lokala delikatesser som anjovis från L’Escala och ostar och charkuterier från gårdsbutiker. Varva med svalkande stopp på stränder som Platja d’Aiguablava, Cala Sa Tuna och Platja Fonda med kristallklart vatten. Inte långt från hotellet ligger den charmiga medeltida staden Begur med arkitektur från 1800-talet och mysiga restauranger och butiker.  

Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Modernt och bekvämt vid havet. Parador de Aiguablava är Costa Bravas tjusigaste hotell. Foto: Paradores de Turismo
Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Havsnära och isolerat. Parador de Aiguablava är en oas för den som vill koppla av i naturen. Foto: Paradores de Turismo

2. Parador de Cruz de Tejeda – i hjärtat av vulkanön

Gran Canarias häftigaste hotell blickar ut över öns vulkanlandskap från 1500 meters höjd. Runtom breder frodig natur, klippor och raviner ut sig i dalen med vyer som triggar såväl vandringsentusiaster som naturälskare. Parador de Cruz de Tejeda etablerades 1946 och välkomnar gäster till en behaglig och jordnära oas med spektakulärt spa, restaurang med lokala delikatesser och höga bergstoppar. En knapp mil bort ligger den lantliga, vita byn Tejeda ­­­– väl värd ett besök för sitt vackra läge och blomstrande mandelträd. Området är också känt för sitt arkeologiska kulturarv med lämningar i form av klippmålningar och ristningar och den som gillar att vandra har kommit rätt! Vandringsleder tar dig till utsiktsplatsen Roque Bentayga liksom landmärket Roque Nublo – ett 70 meter högt stenblock av vulkaniskt ursprung. Väl tillbaka på hotellet kan du njuta av saftigt rostat lamm eller oxfilé tillagad över vulkanisk sten på restaurangen för att sedan sjunka ner i poolen med öns bästa utsikt.

Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Gran Canarias läckraste hotell ligger högt upp i bergen på 1500 meters höjd. Foto: Paradores de Turismo
Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Modernt, jordnära och med öns bästa vyer. Parador de Cruz de Tejeda är en favorit bland naturälskare. Foto: Paradores de Turismo

3. Parador de Ronda – spektakulära bergsvyer

Staden Ronda lockade under 1800-talet banditer och stråtrövare med sitt spektakulära läge ovanpå El Tajo-ravinen. Visst kan man förstå att de drogs till den historiska staden omringad av naturreservat så som Sierra de las Nieves och Sierra de Grazalema. Välj bästa parkett och placera en vacker, historisk byggnad och du har Parador de Ronda – ett 4-stjärnigt hotell beläget i Rondas före detta stadshus. Från hotellets fönster kan gäster blicka ner i den 120 meter djupa ravinen, betrakta den häpnadsväckande bron Puente Nuevo som spänner över klyftan liksom njuta av de eleganta rummen med välbevarade trägolv och tunga ljusa gardiner. Addera en pool med panoramavy och ett perfekt läge för att utforska staden.

Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
I den historiska staden Ronda ligger ett av Spaniens häftigaste hotell. Foto: Paradores de Turismo
Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Svalka dig i poolen efter en varm dag i vacker natur. Foto: Paradores de Turismo

4. Parador de Vielha – vid Pyrenéernas fot

Vid Pyrenéernas snötäckta bergstoppar strax intill den franska gränsen vilar Parador de Vielha – en Parador med modern touch och norra Spaniens bästa panoramavy. Många reser till området för bra möjligheter till skidåkning i närliggande Baqueira Beret liksom vandring i de natursköna bergstrakterna. Addera ett avkopplande hotell med utomhuspool och spaavdelning som blickar ut över Valle de Arán och det är svårt att vilja vara någon annanstans. Väl värt en utflykt är dock bergsstaden Vielha som ligger några kilometer bort, med historiska kvarter fyllda av palats, kyrkor och museer.

Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
För Spaniens bästa panoramavy kan du bege dig till Parador de Vielha, vackert belägen vid Pyrenéernas fot. Foto: Paradores de Turismo
Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Njut av de moderna poolerna på hotellet. Foto: Paradores de Turismo

5. Parador de Cuenca – i värdsarvsstaden

Historiska Parador de Cuenca ligger ett par timmar österut från Madrid i ett före detta kloster i den medeltida världsarvsstaden Cuenca. Platsen ser ut att vara tagen ur en film! Den vackra byggnaden, som balanserar på toppen av ravinen Huécar, har högt välvda fönster, schackrutigt stengolv och bjuder in till en nästan högtidlig atmosfär. Njut vid poolen, de rustika måltiderna i restaurangen eller det före detta kapellet som nu är ett café. På andra sidan klyftan klättrar husen på bergskanten, ”de hängande husen” är karaktäristiska för den medeltida staden som är känd för att ha bevarat sin stadsbild anmärkningsvärt intakt. På promenadavstånd väntar restauranger, kyrkor och museer. Slå dig ner på Plaza Mayor, köp en friterad och sockrad churro och njut av atmosfären.

Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Som tagen ur en film! Parador de Cuenca ligger i ett före detta kloster ett par timmar öster om Madrid. Foto: Paradores de Turismo
Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Strosa på hotellets schackrutiga golv intill höga, välvda fönster. Foto: Paradores de Turismo

6. Parador de Santo Estevo – spektakulärt i Galicien

I hjärtat av regionen Ribeira Sacra i Galiciens inland ligger ett benediktinskt kloster som tros härstamma från omkring 500-talet. Klostret är idag konverterat till Parador Santo Estevo – ett ståtligt hotell med tre ursprungskloster vars arkitektur bär tydliga drag från flera stilepoker. Dock finns här även ett exklusivt och modernt spa. Njut av den vackra innergården där stenvalven tornar upp sig intill en stor gräsmatta, restaurangen som ligger på en terrass intill vackra kastanjeträd och rymliga rum. Med utgångspunkt från hotellet kan du utforska flertalet vandringsleder så som Ruta del Románico som tar dig förbi historiska kloster och kyrkor från sent 1100- och 1200-tal eller Ruta de los Miradores med fantastiska vyer över floden. Dessutom är området känt för sina vinodlingar och vingårdar som välkomnar till besök. 

Läs mer på Parador de Santo Estevo

Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
I Galiciens inre gömmer sig ståtliga Parador de Santo Estevo – en dröm för alla naturälskare. Foto: Paradores de Turismo (t v), Turespaña (t h)
Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Njut av den fridfulla innergården på Parador de Santo Estevo. Foto: Paradores de Turismo

7. Parador de Jaén – rustikt i Andalusiens inre

Andalusien må vara slående vackert, men så snart man anländer till Parador de Jaén i staden Jaén toppas det mesta. Paradoren är inhyst i det spektakulära slottet Santa Catalina från 1200-talet vars rustika stenvalv och torn breder ut sig ståtligt på berget. Panoramavyerna från rummen är svåra att motstå, liksom poolen som blickar ut över området. Strosa runt i de gemensamma utrymmena vars takhöjd är över 20 meter och mysiga soffgrupper kantas av rustika stenväggar. Utforska den intressanta staden Jaén liksom provinsens rika olivlandskap – området är nämligen känt för sin smakrika olivolja! Runt hörnet väntar ett stort utbud av vandrings- och cykelleder och de närliggande bergskedjorna Sierra de Cazorla och Sierra de Segura.

Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Med stadens bästa utsikt! Parador de Jaén är som tagen ur en saga. Foto: Paradores de Turismo (t v), Turespaña (t h)
Spaniens häftigaste hotell – 7 Paradorer vi drömmer om!
Mysiga soffgrupper i rustika och historiska rum. Foto: Paradores de Turismo

Läs mer om Spaniens destinationer på den officiella turistwebbplatsen spain.info 


Text: Spanska Turistbyrån • 2021-06-28
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen