Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Utforska det okända Spanien – fem weekendstäder

Planerar ni en weekendsemester i Spanien och vill uppleva något utöver det vanliga? Här är fem spanska städer som inte kommer att göra er besvikna.

Text: Spanska Turistbyrån • 2020-11-10 Uppdaterad 2024-06-06

Salamanca

I västra Spanien, drygt 20 mil nordväst om huvudstaden Madrid, ligger den förtrollande vackra staden Salamanca. När man tar en promenad i stadens historiska centrum, som är med på Unescos världsarvslista, färdas man genom sekler av historia, konst, vetenskap samtidigt som man får uppleva underverk som stadens berömda universitet, ett av Europas äldsta och som fortfarande sysselsätter tusentals studenter. Berömda torget Plaza Mayor är en bra plats att inleda sin vandring i staden. Därifrån är det gångavstånd till många av stadens sevärdheter, som till exempel den romerska valvbron över floden Tormes, stadens gamla katedral, universitetsbyggnadens fasader med sina imponerande ornament, 1500-talspalatset Casa de las Conchas och den ståtliga barockkyrkan Clerecía.

I Salamanca kan du även njuta av fantastisk matlagning. Lokala specialiteter inkluderar torkade korvar, skinka från Guijuelo och en populär liten delikatess känd som ”hornazo”, en bakelse fylld med ägg, fläskkarré och chorizo. Är ni ute efter tapas gatan Calle Van Dyck väl värd ett besök. Även runt Plaza Mayor och Rua Mayor i de äldre delarna av staden finns mat till bra priser och av hög kvalitet.

Utforska det okända Spanien – fem weekendstäder
Salamanca med Nueva Catedral och den bevarrade romerska bron.

Granada

Vid foten av Sierra Nevadas berg, mellan floderna Darro och Genil, ligger en av de mest spännande städerna i östra Andalusien, Granada. Här finns ett påtagligt, och mäktigt, arv från tiden när araberna härskade över Iberiska halvön men även arkitektoniska mästerverk från renässansen. Hit kommer man för att njuta av både mat och kultur. Allra mäktigast är givetvis det ståtliga palatset Alhambra, beläget på en kulle i stadens östra delar och en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Storleken på borg- och palatsområdet gör att man mycket väl kan gå runt här i flera dagar så avsätt rikligt med tid för att njuta av Ambassadörernas sal, Lejongården, Myrtengården, taket i Konungarnas sal och så vidare och så vidare. Efter besöket kan man styra stegen mot närliggande området Albaicin, stadens historiska kvarter med trånga gränder och mängder av mysiga tapasbarer perfekta för att diskutera upplevelserna på Alhambra. Missa inte heller den Nasridiska sultanens sommarpalats i Alhambra, Generalife, med sina vackra byggnader och trädgårdar. Precis som Alhambra och Albaicin är Generalife med på Unescos världsarvslista.

Utforska det okända Spanien – fem weekendstäder
Granada ligger vid berget Sierra Nevada i östra Andalusien.

Cáceres

När man befinner sig i de äldre delarna av Cáceres kan man mycket väl tro att man färdats flera hundra år bakåt i tiden. De stenbelagda gatorna, de snirkliga gränderna som även kan få den bäste att gå vilse, de ståtliga herrgårdarna, renässanspalatsen och de högresta kyrkorna, påminner ständigt om forna tider. En promenad i stadens historiska kvarter inleds bäst genom valvbågarna Arco de la Estrella precis ovanför Plaza Mayor. I närheten ligger flera imponerande byggnader som Golfines de Abajo, Carvajal och Toledo-Moctezuma, en gång i tiden bostadshus för stadens finare familjer. Här ligger även Casa de las Veletas som nu hyser Cáceres museum med konstverk av Picasso och Miró. Det medeltida inslaget i staden har förärat Cáceres en plats på Unescos världsarvslista men det är inte bara för stadens fantastiska historia som man ska komma hit. Mattraditionen är stark i trakten och här kan du njuta av lokala specialiteter som migas (friterade brödbitar med chorizo och bacon) med vin från Ribera del Guadiana eller en öl från något av stadens mikrobryggerier. Vill ni äta mat i absoluta toppklass bokar ni bord på en av stadens Michelin-restauranger.

Utforska det okända Spanien – fem weekendstäder
I vackra Cáceres finns många hundra år gamla byggnader bevarade.

Cartagena

Hamnstaden Cartagena var under forna tider en eftertraktad utpost tack vare sitt strategiska läge vid Murcias kust i sydöstra Spanien. Staden grundades redan av fenicierna och växte till en större stad under Romarriket. Cartagena har en militär historia från medeltiden fram till idag vilket avspeglas i flera militära muséer och i flera militära försvarsverk väl värda ett besök. I staden finns även flera byggnader i jugendstil vilket är ovanligt i södra Spanien.

Vida berömda är framförallt de romerska lämningarna i staden. Här finns flera romerska byggnader att besöka, bland annat en stor teater som upptäcktes så sent som 1987 under stadens gamla katedral och som idag har fått ett museum. I närheten av de romerska lämningarna ligger också centrum för stadens restaurang- och nöjesliv. Längs med gatan Calle Mayor och invid Carmenkyrkan finns mängder med restauranger och små tapasbarer. Här kan man strosa runt i timmar och titta på vackra, historiska byggnader och mellan varven stanna upp för att fylla på med några goda tapas och något kallt att dricka.

Utforska det okända Spanien – fem weekendstäder
Romersk teater i Cartagena i Región de Murcia.

Zaragoza

Vackert belägen vid floden Ebro, med magnifika byggnader och ett pulserande nöjesutbud, är Zaragoza staden som bjuder på allt som en weekendresenär önskar. Här finns mängder av barer och restauranger, ett rikt kulturliv och vackra byggnader i överflöd.

I de äldre delarna av staden, som kallas Casco Antiguo, ligger den mest kända byggnaden, katedralen Basilica de Nuestra Señora del Pilar, en mästerligt uppförd barockkyrka med färgglada kupoler och fresker av konstnären Goya som växte upp i Zaragoza och även har fått ett helt museum tillägnat sig i staden. En annan populär sevärdhet är Caesar Augusta Roman Remains Museum som låter besökare uppleva hur det var att leva i staden under romartiden. I närheten finns katedralen San Salvador, även den i barockstil och precis som flera kyrkor i Zaragoza är den berömd för sina mudéjardekorationer. Sevärt är även det islamiska medeltidspalatset Aljaferia som är listat på Unescos världsarvslista och som idag hyser det aragonska parlamentet. Ett stenkast från Casco Antiguo finns Paseo de la Independencia med butiker av alla slag och i de omgivande gränderna i El Tubo ligger tapasbarerna på rad med ljuvliga små rätter och aragoniska viner.

Utforska det okända Spanien – fem weekendstäder
Utsikt från Basilica de Nuestra Señora i Zaragoza.

Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Spanien! 


Text: Spanska Turistbyrån • 2020-11-10
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen