Annons
Weserpromenaden Schlachte: Restauranger och mysiga barer i innerstan. FOTO: WFB /Jonas Ginter

Weserpromenaden Schlachte: Restauranger och mysiga barer i innerstan. FOTO: WFB /Jonas Ginter

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv

Spännande sevärdheter och evenemang, naturupplevelser mitt i stan, historiska byggnader, hållbara alternativ och en sagolik atmosfär – vi pratar såklart om Bremen i Tyskland! Sugen på en weekend i höst? Då borde du hoppa på tåget och åka hit!

Text: Tyska turistbyrån • 2021-08-25 Uppdaterad 2021-09-20

Med tåget till Bremen

Med Snälltågets direktnattåg tar du dig från Stockholm via Malmö, med byte i Hamburg. Bokas på www.snalltaget.se!

Du kan även resa på 6,5 timmar från Malmö med byten i Köpenhamn och Hamburg med SJ/Tyska Järnvägar DB. Det bokar du på: www.bahn.com/en

                                                                         
Information angående coronapandemin
Klicka här för att ta del av aktuell information om resor till och i Tyskland under pandemin.     
                                                                         

Nu när allt fler som hunnit vaccinera sig kan vi äntligen börja resa så smått igen, om än med försiktighetsåtgärder. Samtidigt söker vi efter resmål närmare Sverige, som man med fördel kan ta sig till utan att flyga. Då är Tyskland den perfekta destinationen, som vi kan ta oss till med det miljövänligare tåget! Visste du förresten att Tyskland har en av Europas bästa tåginfrastrukturer? Här får du bästa tipsen för en weekend i Bremen – en av norra Tysklands mysigaste städer!

Bremen ligger väldigt vackert, precis intill floden Weser som du kan strosa utmed på den 800-åriga Weserpromenaden Schlachte. Här låg en hamn tidigare, men idag har platsen förvandlats till en mötesplats full av liv, och med en mängd restauranger och barer att slå sig ner vid. På lördagar kan du dessutom besöka en populär loppis på Weserufer och året om kan du hoppa ombord på en härlig båttur härifrån för att få uppleva staden från sjön.

Staden är känd för att vara lätt att promenera runt i, men något få vet om är att den är minst lika smidig att ta sig runt i på cykel – både mellan sevärdheter och genom stadens grönområden. Den har nämligen fler cykelvägar än de flesta andra av Tysklands städer, och få backar för en lättrampad cykeltur.

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv
Bremen har fler cykelvägar än de flesta andra städer i Tyskland. FOTO: Wirtschaftsförderung Bremen / Ingo Wagner

Fem måsten – från unika världsarv till medeltida kvarter

Två av Bremens främsta landmärken hittar du på det centrala torget Markplatz, som befolkningen själva kallar ”Gute Stube”. Där står de ståtliga Rathaus (rådhuset) och Rolandstatyn, som byggdes 1405-1410, som tillsammans är ett av Unesco:s världsarv sedan 2004. Rådhuset är byggd i Weserrenässans-stil och ett hett tips att uppleva dess Obere Halle (Övre salen), Güldenkammer (Gyllene kammaren) och kanske framför allt Ratskeller (vinkällare) som, precis som namnet antyder, ligger nere i källaren.

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv
T.v.: Det vackra Rådhuset på Bremen Marktplatz. T.h.: Den ståtliga Rolandstatyn.

I Ratskeller har källmästarna serverat vin ända sedan 1409, och gör än idag. Vinlistan är över 70 sidor lång och innehåller hela 650 olika vinsorter, och ses snarare som ett uppslagsverk för vin än en meny. Passa på att beställa in en matbit också från restaurangen när du ändå är här!

När det kurrar i magen igen kan du ta dig till Markthalle Acht. Det är likt ett härligt matmekka som erbjuder hållbar och mat från all världens kök. Du kan förstås ta något att dricka också – som en klassisk Bremen-öl. Beck´s är stadens exportsuccé när det gäller öl.

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv
Unna dig god dryck och mat på Markthalle Acht. FOTO: Ingrid Krause

Från Markplatz kan du promenera in på den 108 meter långa gatan Böttcherstrasse. Den byggdes mellan 1922–1931 av kaffehandlaren Ludwig Roselius, som uppfann det koffeinfria kaffet ”Kaffee HAG”. Idag rymmer gatan mängder av restauranger, caféer, konstgallerier och butiker – och ett gigantiskt klockspel som består av 30 Meissen-porslinsklockor.

Och när vi ändå pratar om mysiga gator och kvarter – ett besök i de medeltida Schnoorviertel (Schnoorkvarteren) är ett måste. I de kan du strosa runt på smala kullerstensgator bland pittoreska och färgglada korsvirkeshus med vackra blomsterarrangemang, och pausa på någon av de många restauranger och caféer som ligger här.

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv
De mysiga Schnoorviertel. FOTO: Michael Bahlo

När kvällen kommer kan du ta dig till det unga och hippa området Viertel (kvarteret), som ligger ett stenkast från stadskärnan. Hit kommer stadens yngre invånare såväl som studenter och turister, och det är inte svårt att förstå varför. Stadsdelen är full av liv och rymmer allt ifrån shopping och ett rikt kulturliv till ett brett utbud av restauranger, spännande barer och inte minst – ett livligt nattliv.

Läs mer om stadens sevärdheter här! 

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv
Missa inte de hippa kvarteret Viertel.. FOTO: Klemm design / Jonas Ginter

Sagornas stad – fylld med legender och en spännande historia

Bremen kallas ibland för ”Sagornas stad”, tack vare sina många legender och sagor. Mest känd är kanske Bröderna Grimms ”Stadsmusikanterna från Bremen”, som precis som Rathaus och Rolandstatyn är ett av stadens mest kända landmärken. Vart du än går kan du hitta spår av sagan, och på det centrala torget står en stor bronsstaty av Bauhauskonstnären Gerhard Marcks. Den föreställer sagans huvudkaraktärer, en åsna, en hund, en katt och en tupp. Vill du veta hur karaktärerna låter? Då kan du kasta ner ett mynt i en magisk brunn utanför parlamentet och se vad som händer!

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv
Sagan Stadsmusikanterna från Bremen som blivit känd genom Bröderna Grimm. FOTO: WFB/ Jonas Ginter

Är du nyfiken på Bremens verkliga historia? Då är House of History i de gamla Schnoorviertel platsen för dig! De visar upp stadens historia genom både föreställningar, evenemang och utställningar. En av de mörkare historierna som du kan få veta mer om är den om Gesche Gottfried. Den kvinnliga seriemördaren härjade i staden mellan 1813–1828 och mördade 15 personer med arsenik. När hon greps avrättades hon på torget Domhof framför folkets ögon, vilket kom att bli stadens sista offentliga avrättning. Än idag kan Bremenborna visa sitt förakt mot henne genom att spotta på den speciella Spitstein (spottstenen) vid Domhof.

Läs mer om stadens sagor och legender här!

Grönskande natur, kor på bete och gamla väderkvarnar – mitt i stan

Grönskande parker, förtrollande trädgårdar, glittrande sjöar och kor på bete. Låter det som den svenska landsbygden? Nej, vi pratar faktiskt om Bremen! Här finns gott om grönområden att njuta av mitt i stan och ett första tecken på det hittar du inte långt från centralstationen – Wallanlagen Park. I parken kan du ta en promenad och besöka den vackra väderkvarnen, som är öppen för allmänheten och rymmer en mysig restaurang. 

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv
Grönskande parken Wallanlagen Park mitt i Bremen. FOTO: Lookphotos/ Guenther Bayerl

En annan av stadens gröna lungor är Bürgerpark som ligger i centrala Bremen. Här kan du bland annat spela minigolf, hyra en roddbåt i sjön eller promenera omkring, och intill Bürgerpark ligger en stor skog som lockar vandringssugna besökare året om.

Om sommaren kan du njuta av svalkande bad om du tar dig Weser och sjöarna Werdesee och universitetssjön. Där finns det dessutom stora gräsmattor att ha picknick på och stora grillplatser att samlas kring. 

Gillar du blommor? Då får du absolut inte missa Rhododendronparken. Det är en av de största trädgårdarna i sitt slag och sträcker sig över en yta motsvarande 65 fotbollsplaner. I den växer omkring tusen olika sorters rhododendron- och azaleabuskar, som blommar som allra finast under maj, och i parkens botaniska trädgård kan du hitta många sällsynta växter. 

Ett hett tips om du vill se en helt annan sida av Bremen är att hyra en cykel och ta en dagsutflykt ut till Blockland. Det är en av Bremens stadsdelar men känns snarare som en egen liten by. Här finns vida ängar, korsvirkeshus kantar gatorna och kor betar – bara 15 minuter utanför stadskärnan. Dessutom är det bara invånarna själva som får köra bil här, vilket gör miljön extra lugn och avkopplande.

Ta tåget till Bremen – upplev natur, hippa kvarter och unika världsarv
Ta en cykeltur i Bremens grönskande natur. FOTO: Ingo Wagner / WFB

 Välkommen till Bremen – där natur möter stad!

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Bremen här! 

Här kan du läsa mer om hållbart resande i Tyskland!


Text: Tyska turistbyrån • 2021-08-25
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen