Annons
Annons
Annons
Julstämning hittar du i Lübeck. Foto: LTM_Uwe Freitag

Julstämning hittar du i Lübeck. Foto: LTM_Uwe Freitag

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Tjuvstarta julen i tyska Lübeck

Marsipan, tomtar och ångande varm Glühwein är bara några saker som doftar av jul i tyska Lübeck. Från slutet av november och fram till jul är det här den perfekta platsen för att komma i riktig julstämning.

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-21 Uppdaterad 2021-06-23

Att tyskarna är duktiga på att fira jul är ingen direkt hemlighet, men var ska man åka? Ett hett tips är Lübeck, som ligger i norra Tyskland. Här finns flera olika marknader att välja på och julstämningen i de trånga medeltida gränderna är aldrig långt bort.

De gamla torgen och husen bildar en perfekt scen för ändamålet där hundratals försäljare lockar med allt från godis till leksaker, kläder och annat gott att både äta och dricka.

Tips: Undvik helgerna och åk under veckan. Då är det lättare att få hotellrum och inte lika mycket folk på julmarknaderna.

 

Julmarknad med stark tradition
Den mest traditionella julmarknaden hittar du i de äldsta stadsdelarna i Lübeck. Utsmyckningarna förtrollar Gamla stan och bjuder på en mysig promenad i närheten av Rådhustorget. De över 200 marknadsstånden erbjuder ett stort utbud av juldekorationer och träleksaker och varje år framställs en speciell julmarknadsmugg.

Öppet: 26 november–30 december
Vardagar: 11–21 
Fredag och lördag: 11–22

Julafton: 11–14
Juldagen: stängt
Annandag jul: 13–20

Här kan du läsa mer.

Tjuvstarta julen i tyska Lübeck
Holstentor på natten, gamla stan i Lübeck, Tyskland. Foto: Istock

Pariserhjul och kulinariska läckerheter
Marknaden vid Koberg och på gågator intill Rådhustorget är en mysig julmarknad med maritima inslag. Här doftar det rökt fisk och nybakat bröd och de historiska byggnaderna St. Jakobi och Heiligen-Geist-Hospital bildar en sagolik kuliss runt marknaden. Precis i anslutning snurrar ett jättelikt pariserhjul som erbjuder en oslagbar vy över staden.

Öppet: 26 november–30 december
Vardagar: 11–21
Fredag och lördag: 11–22
Julafton: 11–14
Juldagen: stängt
Annandagen: 13–20

Här kan du läsa mer.

Hantverk och konst
Många av julmarknaderna i Lübeck har fokus på lokalt hantverk och är en perfekt plats för att hitta unika, vackra och spännande julklappar. En av dessa är konsthantverksmarknaden i Heiligen-Geist-Hospital. Här ställer mer än 150 konsthantverkare från hela Tyskland, Skandinavien och de baltiska staterna ut sina verk i den historiska byggnaden och visar prov på gamla och nya tekniker. Här presenteras bland annat keramik, handvävda ting, sidenkonst, porslin och glas. Blir du sugen på något gott finns här våfflor, soppa och smörgåsar. Julmarknaden drivs av ideella krafter och vinsten går till olika kulturella och sociala ändamål i Lübeck.

Öppet: 30 november–10 december
Dagligen, 10–19

Här kan du läsa mer.

Tjuvstarta julen i tyska Lübeck
I Lübeck hittar du julstämning i varje gränd. Foto: Bigstock

Keramik och konsthantverk
En annan konsthantverksmarknad hittar du i St. Petrikyrkan. Det stämningsfulla kyrkorummet i den 800 år gamla byggnaden hittar du utställare som säljer keramik, träarbeten, textilkonst, smycken, glas och bärnsten, ull- och vävarbeten, akvarellmåleri, klassiska leksaker i såväl täljstens-, tenn- och läderarbeten. Även här säljs det något gott att äta och dricka.

Öppet: 29 november–20 december
Dagligen, 10–19

Här kan du läsa mer.

LÄS MER OM KULINARISKA TYSKLAND HÄR

Så tar du dig till Lübeck

Det är enkelt att ta sig till Lübeck från Sverige. Antingen tar du båt med Stena Line till Kiel eller Rostock. Därifrån är det sedan 10 respektive 12 mil att köra. Eller så kör du via Danmark. Du kan även ta flyget till Lübeck-Blankensees flygplats, även kallad Hamburg-Lübeck, som ligger 8 kilometer söder om staden.

 

FLER TIPS TILL TYSKLAND HITTAR DU HÄR

Tjuvstarta julen i tyska Lübeck

Text: Tyska turistbyrån • 2018-06-21
PartnerFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen