Annons
Foto vänster: GNTO/K.Kouzouni / Foto höger: GNTO, G. Bozouris

Foto vänster: GNTO/K.Kouzouni / Foto höger: GNTO, G. Bozouris

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Grekiska Statens Turistbyrå
Partner

Upptäck unik natur och historisk atmosfär – i norra Grekland

Drömmer du om att resa till Grekland? Många förknippar resor hit med en vecka i solstolen, men faktum är att det finns så mycket mer att uppleva här. Här ger vi dig de bästa tipsen för en härlig vistelse i de grekiska pärlorna Thessaloniki och västra Makedonien i norra Grekland.

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2021-10-12 Uppdaterad 2023-04-26


Läs mer om Grekland på:
travel.gov.gr/
greecehealthfirst.gr/

För aktuell information om pandemin i landet besök:
covid19.gov.gr/covid-map-en/

Thessaloniki – drottningen i norr

Thessaloniki är en elegant och modern stad full av liv. Hit kommer besökare som vill lära sig mer om stadens historia och kultur och samtidigt ha kul, koppla av, shoppa soch njuta av staden och dess närhet till havet.

Thessaloniki är den näst största staden i Grekland. Den ligger nära havet och är en modern metropol som både bär på en storming historia och en kosmopolitisk karaktär, vilket ger staden både skönhet och charm.

I Thessaloniki finns många bysantinska monument, eftersom staden hade en stor betydelse under den bysantinska perioden, och staden anses I det närmaste vara ett friluftsmuseum för bysantinsk konst.

Läs mer: Thessaloniki

Upptäck unik natur och en historisk atmosfär – i norra Grekland
Thessaloniki, White Tower Foto: GNTO/K.Kouzouni
Macedonia, Thessaloniki, Aristotelous Square. Foto: GNTO/H.Kakarouhas

Fyra unika platser i västra Makedonien

I Makedonien hittar du ett varierat landskap, och det är inte konstigt att förstå varför redionen var den framstående regissören Theo Angelopoulos favoritfilmplats. Dess skönhet inspirerade honom mycket.

Upptäck unik natur och en historisk atmosfär – i norra Grekland
Kerkini Lake. Foto: GNTO, S. Mourelatou

I området finns det ett viktigt ekosystem som består av våtmarker och andra livsmiljöer, som är av stor betydelse för Europas flora och fauna. Här rinner dessutom Greklands största floder Axios, Aliakmonas, Strymonas, Gallikos eller Loudias och Nestos, som tillsammans med sjöarna Small Prespa, Great Prespa, Vegoritida, Chimaditida, Doirani, Kerkini och Orestiada, definierar gränserna för västra, centrala och östra Makedonien. Västra Makedonien består av distrikten Grevena, Kastoria, Kozani och Florina.

Läs mer: Upptäck Macedonia 

1. Grevena: Naturens vilda skönhet!

Grevena är en vacker stad där invånarna lever nära naturen. Byn är omgiven av höga berg, grönskande skogar, vattendrag, floder och vikar, imponerande stenbroar och gamla kyrkor.

På din resa hit får du göra dig redo att möta naturens vilda skönhet. Några grova grusvägar som ibland täcks av snö kommer att utmana dig som är adrenalinsökande och vill köra fyrhjulsdrivet i terrängen. Njut av leder som går genom berg och dal, bland svarta tallar och traditionella byar där du kan koppla av. Glöm inte att besöka Mastorochoria, en underbar traditionell bosättning med stenhus och välvda broar.

Greneva Brige. Photo: GNTO, arkiv.

Visste du att det växer mer än 1300 olika svamparter i Grevena? Här har man bland annat hittat extremt sällsynta europeiska svamparter och du kan ta chansen att testa några av specialiteterna!

Läs mer: Greneva

2. Kastoria – Makedoniens lady

Denna charmiga stad är byggd likt en amfiteater på en small halvö, mellan Grammo- och Vitsibergen och med den glittrande Orestiadasjön intill. Kastoria ligger 575 kilometer från Aten (genom Kozani) och 219 kilometer från Thessaloniki. Det bästa sättet att utforska staden är att ta en tur runt sjön, med start på den sydliga sidan och upp mot den nordliga. Du kan också hoppa ombord på en turistbåt och njuta av panoramautsikten över staden från sjön.

Läs mer: Kastoria

Upptäck unik natur och en historisk atmosfär – i norra Grekland
Kastoria. Foto: GNTO, G. Bouzouris

3. Kozani och det röda guldet

Krokus sags vara en av världens mest unika och dyrbara kryddor! Växten har sedan antiken varit känt för sin arom och livfulla färg, men Kanske framför allt för sina farmaceutiska och afrodisiaka egenskaper.

Kozani Crocus (saffran) är en speciell sort som exporteras över hela världen under namnet ”Krokos Kozanis”. Den växer från en liten rundad lök som planteras på sensommaren eller tidigt på hösten och producerar små lila blommor med tre rödguldiga strån i varje blomma. Du kan använda Crocus Kozanis som krydda I maten, men du kommer även att älska dess unika doft, smak och vackra gyllene färg.

Filosofen Homer hänvisade till växten i sina skrifter, medan Cleopatra använde det i sin kosmetika. Försök att inkludera krokus i ditt dagliga liv och du kommer att bli förvånad över de otaliga fördelarna du får.

Läs mer: Crocus Kozani 

Upptäck unik natur och en historisk atmosfär – i norra Grekland
Kozani Crocus (Saffran). Foto: Municipality of Kozani

4. Florina: Sjöarnas land

Florina ligger 573 kilometer från Aten och 160 kilometer från Thessaloniki. Här finns ett fantastiskt naturlandskap med de sex sjöarna Vegoritida, Petron Lake, Zazari, Ximaritida, Mikri och Megali Prespa, vid vilka det ligger vackra byar, varav visa är stenbyggda.

Börja din rundtur i Florina med ett besök på det arkeologiska museet som ligger intill järnvägsstationen. I en av stationens gamla byggnader hittar du dessutom ett konstgalleri som visar upp verk från lokala konstnärer.

Stadens landmärke är verkligen floden Sakoulevas, som du kan gå längs med från Ioannou Arti Street. Ett tips är köpa några av Florinas utsökta lokala produkter, såsom Florina-paprika, Prespes bönor, fjällte, skedgodis och stickade ljus som tillverkats av skickliga lokala ljustillverkare.

Läs mer: Florina

Upptäck unik natur och en historisk atmosfär – i norra Grekland
Florina City. Foto: GNTO, G. Bozouris

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Grekland på visitgreece.gr! 

Upptäck unik natur och en historisk atmosfär – i norra Grekland

Text: Grekiska Statens Turistbyrå • 2021-10-12
PartnerGrekiska Statens Turistbyrå

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen