Annons
Annons
Puffa till kuddarna och poppa popcorn – de här filmerna tar dig ut i världen! Foto: GettyImages

Puffa till kuddarna och poppa popcorn – de här filmerna tar dig ut i världen! Foto: GettyImages

Restips

10 filmer som får oss att längta ut i världen

Från New York via Japan och Indien till Nya Zeeland. Här är några guldkorn från vita duken som triggar igång reslusten ordentligt!

Text: Helle Kikerpuu • 2015-10-08 Uppdaterad 2021-09-14

1. ”Sideways” – Kalifornien

En roadmovie om två medelålders män i kalifornisk vinmiljö. Filmen satte Santa Barbaras vindistrikt på kartan och fick svenskarna att rusa till Systembolaget och köpa Pinot Noir-viner. Fortfarande åker trogna filmfans till området för att besöka de olika inspelningsplatserna.

2. ”Porco Rosso” – Medelhavet

Porco Rosso är en japansk animerad långfilm från 1992, regisserad av Hayao Miyazaki och animerad på Studio Ghibli. Handlingen utspelar sig i mellankrigstidens Italien och kretsar kring prisjägaren Porco Rosso, en före detta stridspilot från första världskriget. Hur kan en animerad film få en att längta till Medelhavet tänkter du kanske? Jo, med fantastisk musik, animering och handling som får en att känna den varma vinden i håret, sandkornen under fötterna och havets brus.

3.  ”Monsunbröllop” – Indien

En stressad pappa, en bilvande brud och en festfixare har huvudrollerna i den här färgstarka dramakomedien med musikaliska bollywoodinslag. Filmen är framförallt inspelad i Dehli och myllret och miljöerna lockar starkt, kanske särskilt för dem som inte upplevt Indien tidigare.  

4. ”Amelie från Montmartre” – Paris

Som titeln antyder är det kvarteren i Montmartre som lyfts fram i den här charmiga klassikern inspelad på plats i Paris. Vid inspelningen behövdes man arbeta en del med scenografin för att få miljöerna att matcha med regisörren, Jean-Pierre Jeunets, fantasi. Men som åskådare transporteras man direkt till metropolen i Frankrike med hjälp av bilder, musik och en känsla som bara finns i Paris.

Läs mer: Girlpower i Paris – 7 tips där kvinnor står i centrum

 5. ”Djävulen bär Prada” – New York

Det finns tusentals filmer som utspelar sig i New York och som får en att vilka transportera sig dit på momangen; Ensam hemma 2 – vilse i New York, Ghostbusters, West Side Story, valfri Avengers-film mm. Men Djävulen bär Prada med Meryl Streep, Anne Hathaway och Emily Blunt är underhållande och det är just skådespelarnas insatser som gör en rätt uttjatad ”göra-om-tjejen”-film speciell. För att inte nämna inspelningsplatsen – New York, staden som aldrig sover. 

6. ”Sagan om Ringen” – Nya Zeeland

Det är inte en överraskning att hitta denna trilogi på en lista över sevärda filmer som får en att vilja resa, men det är inte heller möjligt att göra en sådan lista utan att nämna detta mästerverk. Sagan om Ringen-filmerna fick turister att vallfärda till Nya Zeeland och det har spekulerats att filmerna var upphov för en tredjedel av turistflödet efter premiären av första filmen. Det är inte konstigt! Handling om att besegra ondskan och förstöra den magiska härskarringen tar en på en resa genom fantastiska scenbilder med bergsmassiv, dalar och allt man kan önska.

Läs mer: Vanlife – ett rullande äventyr i Nya Zeeland

7. ”En geishas memoarer” – Japan

En grym handling om flickan Sayuri som säljs som slav för att senare bli en av japans mest välkända geishor. Filmen fick en välförtjänt Oscar för bästa scenografi kanske på grund av de hisnande vackra bilderna från Kyoto. Hit vill man åka, särskilt när körsbärsträden blommar och ta in denna vackra stad som fortfarande är känd för sina geishor.

Läs mer: Kyoto – två dygn enligt japansk tradition

8. ”Good bye Lenin” – Berlin

I ärlighetens namn är vi lite skedmatade med amerikanska filmer och bara man ser en film på vilket annat språk som helst blir det speciellt och känslan av att befinna sig någon annanstans mer intensiv. Good by Lenin handlar om Alexander Kerner som växer upp i DDR när hans mamma plötsligt hamnar i koma och missar ”die Wende” – den tyska återföreningen. Rädd för att denna stora nyhet ska chocka henne, bestämmer sig Alexander för att ge sken av att DDR lever vidare. Man skrattar, gråter och längtar till Berlin.

Läs mer: 50 måsten i Berlin

9. ”The Farewell” – Kina

Frågan är: Vill man ta reda på när ens dagar är räknade eller hellre leva lyckligt ovetandes den lilla tid man har kvar? The Farewell handlar om detta, om en familj som tar farväl av farmodern utan att hon själv vet om det. Istället samlas släktingar från hela världen i Kina under den falska förevändningen att kusinen ska gifta sig. Det blir kulturkrockar, orosmoment och mycket tårar – både från gråt och skratt.

Concordia No.418
Concordia No.418

10. ”Dagbok från en motorcykel” – Sydamerika

Filmen bygger på Che Guevaras dagboksanteckningar från en resa han gjorde med sin bäste vän Alberto Granado i början av 1950-talet.Vi får följa med på en vinglig resa på skruttiga motorcyklar genom Argentina, Chile , Peru, Venezuela och Colombia bland annat. I filmen räknas antal kilometer resta från Buenos Aires, men i verkligheten startade resan från Cordoba.

Emily in Paris – kliché som väcker reslust men knappast till Paris

Megastor Harry Potter-butik öppnar i New York

Skådespelaren Matt Damon fast på Irland: "En av de vackraste platserna"

21 tips i Los Angeles kreativa kvarter

Podcast: Här är böckerna och filmerna som får reslusten att öka


Text: Helle Kikerpuu • 2015-10-08
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen