Annons
Annons
FOTO: MARCUS WESTBERG & KATE WESTBERG

FOTO: MARCUS WESTBERG & KATE WESTBERG

Restips

10 naturupplevelser i malaysiska Sabah

Svettig djungeltrekking, krävande bergsbestigningar, djupdykningar i hajrika vatten – men också lata dagar på stranden. Sabah har allt.

Text: Marcus Westberg • 2015-04-06 Uppdaterad 2023-07-20
Annons
10 naturupplevelser i malaysiska Sabah
Båttur på Kinabatanganfloden.

1. Kinabatangan­floden

Bekvämaste safarin

En båttur på Kinabatangan­floden ger goda möjligheter att se näsapor, orangutanger, krokodiler och elefanter utan att behöva svettas och tampas med blodiglar.­ Med gott om näshornsfåglar, örnar och kungsfiskare är floden fan­tastisk för fågelskådare. Missa inte de enorma (men illaluktande) Goman­tong­grottorna på resan mellan Sandakan och Sukao.
borneoecotours.com

10 naturupplevelser i malaysiska Sabah
Gomantonggrottorna: vackra men illaluktande.

2. Danumdalen

Kom nära de vilda djuren

Efter Kinabatanganfloden är Danum­dalen den plats där du har störst chans att se vilda djur i Sabah. Här finns gott om orangutanger, gibbonapor och antiloper, och har du tur kan du få syn på sällsynta noshörningar och trädleoparder. Natte­tid tillhör dalen små­krypen: här finns fler grodor, spindlar, insekter, ödlor och ormar än de flesta vill före­ställa sig. Boende är begränsat till en lodge.
borneonaturetours.com

10 naturupplevelser i malaysiska Sabah
Kinabatanganfloden. Krokodiler är söta när de är i litet format.

3. Maliau basin

Ett riktigt djungeläventyr

Det är varken lätt eller billigt att ta sig hit, men den som söker ett äkta djungel­äventyr och inte har något emot att svettas ska bege sig till Maliau Basin. Den van­liga vandringsslingan tar 3–5 dagar, boendet är enkelt och du måste ta med dig parkvakter, helst också guide och bärare. Belöningen: orörd regnskog, imponerande vatten­fall, fantastiskt växtliv – och du är antagligen den enda turisten inom tio mils radie.
borneoecotours.com

4. Sipadan

Finaste dykningen

Sipadan omtalas ofta som en av världens bästa dykplatser, och ryktet är välförtjänt.­ Här trängs du med hajar och manta­rockor, sköldpaddor och barra­cudor. Bor gör man bäst på ön Mabul, alternativt i staden Semprona. Ibland måste du stanna minst fem dagar för att få dyktillstånd. Men med sköna vattenbungalower och prisvärd massage Ù?r det inte jobbigt att stanna länge.
borneodivers.info

10 naturupplevelser i malaysiska Sabah
Sipadan: dykning i världsklass.

5. Sepilok

Rehab för människoapor

Vill du vara (nästan) helt säker på att få se åtminstone halvvilda orangutanger finns det flera rehabiliteringscenter. Störst och bäst är Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Två gånger om dagen ställs mat ut, och det är då man har bäst chans att se våra håriga men charmiga kusiner.
orangutan-appeal.org.uk

6. Solbjörnar

Mors lilla Olle i skogen gick

Chansen att få se världens minsta björn i det vilda är mini­mal, oavsett om man befinner­ sig på Borneo eller någon annanstans i Sydost­asien. Ett bra alternativ är Sun Bear Conservation Centre. Det är lätt att kombinera med ett besök till Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Projekten ligger precis bredvid varandra.
bsbcc.org.my

10 naturupplevelser i malaysiska Sabah
Nyfiken orangutangtvååring vid namn Bidu-Bidu.

7. Shangri-La Rasa Ria Resort

Vackraste stranden

Sabahs finaste strand, lyxigast hotell och godaste mat hittar du strax norr om Kota Kina­balu. Här finns dessutom ett litet men viktigt rehabiliterings­center för orangutanger som samar­betar med det i Sepilok­. Närheten till flygplatsen i Kota Kinabalu är en stor fördel, och man kommer faktiskt något närmre aporna här än i Sepilok.
shangri-la.com

10 naturupplevelser i malaysiska Sabah
Vit sand och blått hav vid Rasa Ria.

8. Näsapor

Fula och fascinerande

De dyker ofta upp på listor över världens fulaste djur, men är onekligen fascinerande­ att se. Även om det inte är samma upplevelse som att se dem från en båt på Kinabatanganfloden kommer du betydligt närmre här på Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Hanarna är roligast och har störst näsor.
proboscis.cc

10 naturupplevelser i malaysiska Sabah
Näsapan är starkt utrotningshotad.

9. Matanani

Hängmatta på kritvit strand

Sipadan har dykning i världsklass, men vill du hänga på stranden är det till västkusten du ska åka. På ön Matanani står tiden stilla – vita stränder, hängmattor och Mount Kinabalu på andra sidan vattnet. Passar utmärkt för ett par dagars slappande. Har du tur kanske du får sällskap av lekfulla delfiner under båtresan dit.
traversetours.com

10. Mount Kinabalu

Häftigaste utsikten

Bland tusentals orkidéarter reser sig Sabahs heligaste berg, och dessutom Asiens högsta mellan Himalaya och Papua Nya Guinea. Bestigningen är tuff. 2 000 höjdmeter upp och ner på mindre än 36 timmar, men utsikten från toppen lagom till soluppgången (ihop med den tunna luften) får pulsen att öka. För de äventyrliga och icke höjdrädda finns via ferrata på 3 800 meters höjd.
mountaintorq.com (för via ferrata).

Fakta: Sabah

Sabah är en malaysisk delstat på den östra sidan av ön Borneo.

Missa inte:

Hemma hos Borneos människoapor

Världens vackraste nationalparker


Text: Marcus Westberg • 2015-04-06
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top